Sayin
@rgbjı
Degerlere gore gozlemledigim sorun şudur.
Evaporatorunuzde donen su sicaklik farki 12.5-11.7= 0.8 °C dir. Bu sicaklik farki evaporatoru bir esanjor olarak dusunurseniz yeterli isi transferi saglamak icin uygun degerlerde degil. Bu farkin kondenserde oldugu gibi 4-5 derece farklarda olmalidir.
Bunu söyle aciklayayim evaporatorunuzden gecen sivi su ve donen suyun debisi sabit bir pompa ile donuyor ise deniz suyundan aldigi isida soyle hesaplanir.
Q=MxCxDT formulu ile. M sabit pompa debisi C sabit suyun isinma isisi DT ise sizde olmadi gereken gibi 4-5 derecelerde degil. Yani cihaz isi transfer edemiyor.
Bu degerlere gore sorun emin olmamakla beraber evaporatore giren cikan su cok hizli dönüyor gibi. Evaporator pompasinin cikisinda bir vana varsa bu vanayi biraz kisarak suyun evaporator icerisinde daha fazla kalmasi ve daha fazla isi transferi olusturmanizi oneririm.
Not
evaporatorde donen su cok onemlidir akis durmamalidir akis durur yada cok yavaslar ise kompresorunuzde calisiyor ise duran su hizli sekilde donacaktir. Donma sonrasi hacmi genisleyen su evaporator borularini genisletip catlatacaktir. Bu nedenle vanayi tamamen kapatmayiniz.
Ayrica dediginize göre deniz suyu direkt cihazdan dolasmamakta arada bir esanjor sistemi bulunmaktadir. Bu esanjor ve onunde bulunabilecek pislik tutucu sistem olmalidir. Bu pislik tutucuyuda gozden gecirmenizi oneririm.
Bu islemler sonunda evaporator isi transferi saglarsaniz emis basincida duzelecek yaglama sietemide duzelecektir. Cihaziniz daha iyicisitma yapacaktir.
Bu sorun emin olmamakla beraber bende daha once bir gemide calismistim. Ekranda gorunen water regulation valve den vardi. Cihaz sadece sogutma girevi goruyordu. Benim evaporator vanasini kismanizi soylememdeki neden bu regulasyon valfi normalde kondenseri kontrol etmesidir. Sizde sistem ters calistigi icin kisamiyor diye dusundum. Bu cihazin orjinalinde isitma fonksiyonu varmi siz sonradanmi yaptiniz?
Aklinizi cokta karistirmak istemiyorum. Yapacaginiz islem basit evaporator yani sogutma yapan devrenin su cikis vanasini kisarak evaporatordeki su giris cikis sicaklik farkini en az 2.5 yada 3.0 C sicaklik fqrkina ulastirirsaniz sorununuz cozulecektir.
Yalniz bu islemi dikkatli dekilde su dongusunu durdurmadan yapmaniz gerekiyor.