Selam arkadaşlar bir süredir kafamı kurcalayan bir konu hakkında sizinde görüşlerinizi almak istedim.Şimdi bildiğiniz gibi kondansatörler de uygulanan gerilim artıkça kapasite düşer,fakat kondansatör etiket değerlerine baktığımızda uygulanan gerilim artıkça kapatisede artıyor örnek verirsek 380 volt 10kvar -400 volt 12 kvar 440 volt 15 kvar gibi bu birinci söyledeğimiz le çelişen bir durum değilmidir?
Kondansatör nominal (etiket) değeri altında gerilim tatbik ederseniz, kapasitif reaktif değeri düşer.
Örneğin 400V'luk 10kVAr'lık kondansatör'e 380V uygularsanız;
Q=Qcx ((VuyxVuy)/(VşebxVşeb))
Q=10x (144400/160000)
Q=10x0,9
Q=9kVAr etki gösterir.
Bunun dışında bahsettiklerin üretimle alakalı Gerilim değerlerine göre istenilen güçlerde kondansatör bulmak mümkün.
ikinci sorum ise şu 1 kvar monofaze kondansatörün kapasitesi yaklaşık 60-65 mikrofarad fakat 1 kvar 3 fazlı kondansatörün kapasitesi ise 20 mikrofarad civarı yani 3 fazlı bir fazlıya göre 3 kat daha az kapasite sağlıyor buradan hareket şunu söyleyebilir miyiz bir tesisin reaktif gücünü tespit etmişsek örneğin 30 kvar kullanacağız biz bunu 10 kvar monofaze kondansatör le kompanze edebilirmiyiz sonuçta monofaze kondansatör 3 katı daha fazla kapasite sağlayacak.
Yıldız bağlamada her bir faza bağlanan kondansatörün kapasitesi, üçgen bağlamadaki kondansatör kapasitesinin üç katına eşittir. Bu neden üç fazlı kondansatörlerin içindeki bağlantı üçgendir.
Üç fazlı 30kVAr kondansatör yerine 3 adet tek fazlı kondansatör kullanacaksanız tek fazlı kondansatörleriniz 10kVAr olmalı.
Sonuç olarak: Kompanzasyonda sizi ilgilendiren kVAr cinsinden belirtilen kapasitif reaktif güç değeridir. C sığa değerlerine kafanızı takıp boşu boşuna bulandırmayın.