Kontaktör arizasi

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba arkadaşlar öncelikle böyle bir siteyi oluşturan ve çok yararlı gördüğüm bilgileri paylaşan arkadaşlara canıgönülden teşekkür ediyorum. ben de sizlere bir tecrübemi aktarmak istiyorum.

olay geçen hafta meydana geldi, günlerden pazar ve çalıştığım elektrik santralinden beni aradılar buharı yoğunlaştırıp su haline getirmek için kullandığımız fanlardan bir tanesini çalıştıramadıklarını söylediler. devreye almaya çalıştıklarında termik rölenin kısa sürede attığını ve kontaktörde ark meydana geldiğini söylediler.

santrale vardığımda kontaktöre bağlı enerji besleme şalterini off konumuna alıp abb 260 serisi olan kontaktörün üst kapağını açtım ve sonuç r fazına ait olan kontağın bir tarafı tamamen erimiş. kontak üzerindeki metal alaşımı resmen su damlası şekline gelmiş. sonuç böyle olunca diğer iki fan ile 1 gün idare etmek zorunda kaldık ve buhar türbinini tam yükte çalıştıramadık.
buraya kadar herşey normal diye düşüneceksiniz birde bu arıza olmadan önceki olayı anlatayım size o zaman ne anlatmak istediğimi anlıyacaksınız;
arızadan önce bahsi geçen kontaktörün R fazına bağlı olan kablonun üzerinde bulunan daralan makaronun aşırı sıcaklıktan dolayı ısınmasından ve koku yapması dolayısıyla operatör arkadaşlar Bakım grubuna haber vermişler. bu fan yaklaşık 140 kw lık ve eğer devreden çıkarırsanız enerji üretiminiz azalıyor bu nedenle çıkarılmasına izin verilmedi. sadece gece havanın soğuk olduğu zamanda 20dk kadar bir süre verildi ve o esnada sorunun kablo ucundaki 95 lik pabucun gevşekliğinden kaynaklanabileceği düşünülerek pabuç torklandı. ancak kontaktör üst kapağı alınarak bakılmadı. sorunun bu şekilde çözüldüğü zannedildi. sonrasında da yukarıda anlattığım olay meydana geldi. kontaktör kontaklarından bir tanesinin temas direnci yükselmiş bu nedenle de üzerinden geçen akım direnç ile karşılaşınca kontak yüzeyinde ısı meydana gelmiş. bu ısıda kontağın alt bacağına pabuç ile bağlı olan kablonun yalıtkan kısımlarını eritmiş. bahsettiğim kontaktör abb yani en iyilerinden ancak herşeyin bir ömrü var 8-9 yıl tık demeden fanları devreye alıp sokmuş 7/24 hizmette yani arada sırada bir kontak bakımının yapılması gerekiyordu.

özetle arkadaşlar kontaktör bağlantılarında ısınma meydana geliyorsa unutmayın bu sadece kablo pabucunun gevşekliğinden kaynaklanmaz. siz siz olun kontaktörün güç girişlerini ayırın ve bobinini çektirerek kontaklar arası avometre ile geçiş dirençlerini kontrol edin. ortalama 0,5 ohmun altında olması gerekir. daha fazla çıkar ise bu gibi sorunlar la karşılaşabilirsiniz.

unutmayın kontak dirençleri büyür ise geçen akıma karşı zorluk göstereceklerdir. bunun sonucundada kontaklar üzerinde hem güç kaybı olacak ve bu güç kaybı büyüdüğü taktirde doğru orantılı olarak sıcaklık artışından kullandığınız kontaktör hurdaya çıkacaktır.

bu gibi durumlarda kontak takımı alıp değiştirmek yerine komple yeni bir kontaktör almak daha sağlıklıdır. zira kontak tamir takımları yaklaşık olarak kontaktör fiyatlarına eşittir ve eski kontaktör kasası maruz kaldığı ısı nedeniyle büyük ihtimalle zayıflamış olabilir.

herkeze kolay gelsin arkadaşlar. hoşçakalın.

 
Sn.arkadaş,anlattığınız deneyim ve tavsiyelerinize teşekkür ederek, bende forumu takip eden, edecek olan ,herkese faydalı olacağını düşündüğüm önerimi eklemek istiyorum.
Önleyici ve erken teşhiz bakımı için infrared termometre kullanılması çok faydalı olur.İnfrared termometre ile temassız olarak enerji kesmeden ısı ölçümü ile ek ve irtibatlardaki veya cihazlardaki ısı ölçülerek gerekli tedbirler önceden alınabiliyor.Bu infrared termometrenin ucuz modelleri de var.cihazpazari.com'a bir bakınız.çalıştığınız işverenlere aldıramıyorsanız.Kendiniz 20-30 USD lik olanlardan alabilirsiniz.
 
haklısın arkadaşım infrared termometre buna benzer durumlarda çok işe yarıyor.
özellikle de açık şaltı bulunan tesisler de hayati önem taşıyor. noktasal uzaktan ölçüm
yapabilen lazerli termometremiz var ancak burda ısının oluştuğu yer ile bizim arızalı sandığımız
kablo pabucu hemen hemen aynı yerde bulunuyor. bu nedenle kontakta oluşan ısı aynı kontağa
bağlı olan metal pabuca homojen bir şekilde yayılıyor. bu nedenle arızanın hangisinde
olduğunu bulmak zorlaşabilir. bunun daha kolay bir yöntemi var bu da el tipi termal görüntüleme
cihazlarından almak. bu cihazların avantajı LCD ekranlarında objelerin ısı farklılıklarını çokayrıntılı
bir şekilde görülebilmesidir. askeriyenin sınır boylarında kullandığı teknolojinin aynısıdır.
cismin yaymış olduğu ısı değerine göre soğuk renkler (mavi, yeşil) den sıcak renkler (sarı ,kırmızı)
ya kadar bir renk skalası vasıtasıyla objenin ayrıntılı termal görüntüsü alınabiliniyor.
ben bu cihazdan aldırmak için çalışmalara başladım. zira çalıştığım şirketin birden çok santrali var
ve de açık şalt sahalarımız bulunmakta. eğer bu cihaz elimizde olsaydı. kontaktörlerin termal görüntülerine
göre karşılaştırmasını yapabilir veya kontaktör kasası üzerindeki sıcaklık farklarını dahi tespit edebilirdik.
benim tavsiyem büyük işletmelere özellikle de orta gerilim düzenekli olan işletmelere birer tane
termal görüntüleme cihazı alınmasıdır.bu cihaz ile yapılacak kontroller ile önleyici bakım yapılabilir ve de
işletmeyi çok büyük sonuçlar doğurabilecek kazalardan zamanında müdahale ile korumuş olursunuz.
bu durumda cihazın ilk baştaki fiyatı size misli ile yarar olarak dönecektir.
 
Öncelikleselamlar,
1-Bu işle ilgili olarak çalışan bursada bir firma var. Termal kamera onlarda temin edebilirsiniz. 20-30 dolarlık cihazlar işinizi görmez sonucta 7-24 hizmet vermek zorundasınız.
2- Kestirimci Bakım evet arızayı önceden tespit eder. Fakat bu sadece geçiçi çözümdür önemli olan durum ise su sadece neden R fazının kontakları eridi. Dengesiz yükmü olusuyor veya R fazının voltajımı düşük bunu incelemek lazım. Bunun içinde kaydedici bir ölçü aleti bağlayıp salınımları ve cekilen akımları incelemek lazım.
3- ABB kontaktörler bizim tesisimizdede cok kullanılıyor. Açıkcası cok randımanlı calışmıyorlar tip değişimine gidilebilirmi?
4- büyük akımlardan bahsediyorsun acaba sürücünün R fazında parametresel bir sorun olabilirmi? (NOt: hataya geçme durumunda varyatör 10 hz in altına düşüyorrsa motoruda yakabilirsiniz)
 
çalıştığımız işyerlerinde bazen benzer durumlarla karşılaşıyoruz malesef çalışmakta olan bir makinanın veya sistemin bakımı yapılamaya çalışılınca şu an durduramayız daha sonra yapalım veya ne gerek var gibi bir sürü engel çıkartırlar ve sonuçta yapmanız gereken işi daha kısa sürede yapılması için uğrasırlar sonuç olarak bazı işlemler yapılmadan işi yaptık deriz sonuç olarak sistem bize arıza olarak döner 1-2 saat bekleyemeyen sistemler 1-2 gün bekler
 
Termal kameralar ile 2000 C ye kadar sıcaklık ölçümü alınabilir. Dikkat edilemesi gereken en önemli nokta piksel çözünürlüğüdür. Açık saha yada uzak mesafelerden ölçüm alınacak ise ona göre uygun yüksek piksel çözünürlüklü cihazlar kullanılması gerekmektedir. Cİhazları IFOV denilen değeri cihazın okumak istediğiniz mesafedeki en küçük ölçüm noktasını vermektedir. Bu nedenle yapmak istediğiniz ölçümleri belirlemeli daha sonra cihaz seçimi yapılmalıdır.

Ölçüm doğruluğu konusunda net bir şey söylemek doğru olmayabilir ancak baktığınız ekranda size sıcaklık farklılıklarını doğru vereceği kesindir.

Tuana Mühendislik
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…