Kontaktör Yapışması...

iniquitous

Üye
Akadaşlar fabrikadaki kompanzasyon panosunda 2 hafta arayla arıza çıktı. Önce şöye anlatayım ede marka kondansatör ,ABB ve telemecanique marka kontaktörlerimiz var. Geçen hafta abb marka kontaktör yapışması sebebiyle kondansatörü patlattı anladığım kadarıyla. Dün ise telemecanique marka kontaktör neredeye tamamen erimiş durumda. Entes rg 12 cs marka röle kullanıyoruz. Sorun hakkında yardımcı olrsanız sevininirim... Çok sık açma kapamadadn şüpheleniyorum...

Son düzenleme:
fabrikanın yuk durumu nasıl role uzerinde harmonik işareti yanıyormu kondansatorler kaç kvar kontaktorler kaç kvara gore bunları soylerseniz size yardımcı olmaya çalışcagım kontaktorun yapısık kalması kondansatoru patlatmaz kondansatorun uzerınde olusabilcek bi arıza kontaktoru yapıştırır bilginize

kontaktör gücü 50 kVar iki adet 25 kvar kondansatör bağlı. Harmonik ışığı yanmıyor. sıralama 50, 50,50, 75,75, 100....100 kVar sıralaması bence sorun deşarj süresinden kaynaklanıyor. Çok sık devreye alıp çıkıyor tahminimce. Yorumunuzu bekliyorum. Bu arada kontaktör yanmış ama Sigorta atmamış.

Kontaktörünüz,özel kompanzasyon kontaktörümü ?Seçiminiz doğru ise ( LC1-DWK12 ),sık
devreye girip/çıkmaktan da olabilir.Ton/Tof sürelerini-8-10 sn. den küçük tutmazsanız iyi
olur.75 ve 100 kVar'larda hangi kontaktörleri kullanıyorsnuz ?

LC1 DWK12 kullanıyoruz. Ayrıca reaktif güç kontrol rölesinin enerjisi de bu bara üzerinden veriliyor. Direkt bu kontakörün barasına bağlanması ve her defasında bu kontaktör ve kondansatörün arız yapması durumu var. 100 ve 75 kVarlar çift kontaktör.

Olay,hep aynı devrede oluyor ise,kondansatör guruplarını değiştirmeniz yararlı olabilir.Röle-
nin " enerjisini bu bara üzerinden alıyor " ifadesini tam anlayamadım.Bir tek hat şeması ek-
leyebilirseniz belki anlayabiliriz.

yani güç kontrol rölesinin enerji kablosu direkt olarak bu kontaktörün bulunduğu faz uçlarından besleniyor.

rölenin bu fazdan beslenmesi arıza sebebi olamaz fakat mutlaka devresinde uygun amperde Sigorta vardır sanırım aslında röle beslemesini bu kontaktörün giriş uçlarından deilde direk sigortalara dagılan kısımdan devresine kendi sigortası konularak alınması daha doğru olur.Arızanı sebebi yüksek ihtimalle kondansatörlerden kaynaklanıyo ede marka olanlar benim gözlemlerimde çok arıza yapıyo özellikle patlıyolar. devreye girip çıkma sürelerini uzatıp biraz daha yüksek a kontaktör kullanarak cözüm aramanı tavsiye edebilirim.

O uçlar nasıl olsa bir yere bağlanacaktı.Tesadüfen oraya bağlanmış.Olayımızın,bu konu ile
bağlanısı düşünülemez.Kondansatörlerinizin,komple değiştirilmesini tekrar öneriyorum.

İlave olarak devreden çıkan kondansatorun tekrar devreye alınma suresini belirleyen alttaki resimdeki ayarı kontrol etmenizin faydası olabilir. Eğer alt değer 14 sanıyeden düşük ise yeniden değer girilmesi gerekebilir. Bunu yaparken kondansatorlerin gücüne uygun alternatiflerinin bulunması gerekebilir .Çünkü devreden çıkarılan kondansatorun aynı değerde alternatifi yoksa devreye alınma suresi olan 14 saniye dolana kadar devreye kondansator almadan bekler.Bu arada reaktif değerler yükselebilir.

Ekli dosyalar

• entes t-rc.JPG
    51.1 KB · Görüntüleme: 53
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…