Sevgili güvenelektrik hala garaj kapısı ile mi uğraşıyorsun?
Öncelikle kullandığın motor trifaze değilmi? (farklı yerlerde uğraşmıyalım)
Ek te bahsettiğiniz gibi radyo frekaslı kumandalar kullanılarak yapılmış, uygulanmış ve 3-4 senedir problemsiz çalışan bir devre var. Devre kendi tasarımım kurduğum yerde monofaze enerji vardı ben özellikle trifaze motor kullanılmasını istedim 1faz/3faz hız kontrol cihazı kullanarak motoru çalıştırdım, esnek hız ayarı ve duruş rampaları kulanma imkanım oldu.
Bize biraz yakın olduğunuz için belki bilirsiniz Sağlamlar A.Ş fabrika kapısı için yaptığım bir uygulama. Yönetici ve bekçilere 1'er tane kumanda cihazı verdim ayni zamanda bekçi kulubesine üzerinde el/otomatik kumanda şalteri bulunan küçük bir pano koydum.
Kısaca açıklayayım belki faydası olur: 220 giriş 12 ve 24 volt kademeleri olan bir trafo kullanarak 12 volt DC ile alıcı devreyi besledim. 24V DC ile koruma fotoseli ve açma kapama rolelerini çalıştırdım. Resimde görülen şalter 0-1/start ve 0-2/start konumları olan bir kumanda şalteridir (1-2 konumları kalıcı tip buton yani pako şalter gibi start konumları yaylı yani geri dönüşlü yani start butonu gibi). Şalter 0'a alındığında devre kapanır. Şalter 1 yada 2 de devre otomatik çalışır. (kumandalardan gelen sinyal ile) Şalteri 1 konumuna alıp biraz daha çevirirseniz start verirseniz aç kontaktörü çeker ve kapı açılmaya başlar. Tesini yaparsanız, 2 konumuna alıp start verirseniz kapa kontaktörü çeker ve kapanmaya başlar. sviçlere (sınır anahtarı/limit şalteri) çarpınca işlem durur.
Kumanda ile çalışırken sadece kumanda alıcısından gelecek start sinyali yeterlidir. Eğer kapı açıksa kapanmaya başlar kapalıysa açılmaya başlar. Ortada ise açılmaya başlar.
Kumanda alıcıları genellikle çok çeşit programlanmaya izin verir örneğin vericiden her sinyal gelişinde pals şeklinde kontak vermek yada vericiye basılı tutulduğu sürede kontak vermek yada vericiye basıldığında kontağın kalıcı olarak konum değiştirmesi ...... gibi.
Burada öncelikle sistemin çalışma mantığını belirlemeniz gerekir. Ben kumanda alıcısında ve vericisinde fazladan buton ve kanal olduğu halde
tek kanalı kullanmayı yeterli gördüm. Şöyle:kapı kapalıysa açılacak açıksa kapanacak ortada ise açılacak. Durdurma işi için kumandayı kullanmadım. Ancak kapanırken koruma amaçı bir fotosel bağladım.
Arkadaşlar bu tip devreler her zaman her yerde yayınlanmaz. Çünki bu işten para kazanan kişi paylaşmadan önce iki kere düşünür.... Elbette hazır devreler ile olay çok daha ucuza ve uğraşmadan çözülebilir fakat uygulanmışsa bir nedeni vardır. Örneğin kapı çok ağırdır, uzundur, işi yaptıran hazır sistemlerin arızalarından bıkmıştır......
Dikkat ederseniz çok basit bir devre , bazen çok basit bir devrede iş görüyor yeterki düşünebilelim. Örneğin aç kontaktörünün önündeki 13-14 nolu kapa kontaktörünün korumasını iptal edersek ne olur? Beyin jimlastiği olarak size bırakıyorum .... Saygılar