KontrolKalemi Neden Gerilimi Çarpmaz ?

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Ben bilmediğiniz bir şey soruyorsunuz sanmıştım. Sınav yaptığınızı bilsem hazırlanır da gelirdim.
 
Yorumlarınız için teşekkür ederim , kontrol kalemi çalışma prensibine göre ; Bildiğiniz gibi DC ve AC olarak Gerilim 2ye ayrılıyor , evimizde kullandığımız elektrik Şebeke gerilimi ACdir . Bu gerilim 50 ;Hz frekansta 20 ms periyotla bir pozitif (+) bir negatif(-) olmaktadır.

Bilindiği gibi direnç denen elemanlar gerilim bölücü olarak kullanılır Yani siz bir gerilimin önüne direnç bağlayıp akımın akmasını sağlarsınız, o direncin üzerinde belirli bir gerilim düşümü olur.(Direncin değeri nekadar yüksekse okadar gerilim düşümü okadar yüksek olur)

KontrolKaleminin içine bakıldığında içinde lamba ve direnç gibi eleman olduğu görülür,Prizden gelen akım kontrolkaleminden geçerek lambanın yanmasını sağlar ve üzerimizden toprağa akar.

Çarpılmamamızın nedenide ; kontrolkaleminin içindeki direncin gerilimi bizi çarpmayacak değere düşürmesidir.

Peki Ben kontrolkalemini kullanıyorum lastik ayakkabı yada alt taban kauçuk yalıtımlı o zaman devre nasıl tamamlıyor derseniz ; ozamanda kapasite işin içine giriyor Yani siz bir kauçuk olan zeminde toprak üzerinden akım akmayacağını (yalıtımı sağladığınızda) düşünüyorsanız yanılıyosunuz ! Çünkü bir elinizde dokundurulmuş kontrolkalemi varken sizin yere olan kapasitenizden dolayı yine bir akım akışı olur , Fakat bu akım biröncekinden daha azdır .Bunu daha iyi anlamak için Kontrolkalemine dokunduğumuzda zeminde yalıtım yokken daha parlak bir ışık yanacağını, toprağa temas etmedğimizdeyse lambanın daha az yandığını görebilirsiniz

yani kısacası ; kontrolkalemini toprakla temas halinde kullandığımızda ,AC ile beslenen bir direnç yükü (R), Toprakla temas etmediğimizdeyse (RC) direnç kapasite yükü oluşur .Heriki durumdada kontrolkalemi çalışır....

Buarada nötr kontrolkalemi diye birşey yokmuş , forumdan konu açanlarda sapıtmışlar bende onlara inandım bianda , kusuruma bakmayın
Saygılarımla herkese kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…