KontrolKalemi Neden Gerilimi Çarpmaz ?

Bunu deneyen vardır heralde. Bana zıplasakta yanar gibi geliyor.
ayaklarımızı yerden kesince devre nasıl tamamlanacak? bence yanmaz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
tr escape arkadaşım , yakın bilgiler verdi

sn mustafa 2.sorunun cevabını açıklayacağım , Ya sabır

mesut elb 3.sorunun cevabınıda açıklayacağım,Varmış ama ben şahsen görmedim Forumda yazmış arkadaşlar

Sn batmanlı teorik ve pratik olarak porselen elektriği İletmez , Küçük bi ipucu Kapasitiflik özelliği desem !

Diğer Arkadaşların cevaplarını bekliyorum .. Aslında böylelikle hem mesleki hemde mantıken Teoriğimizi kullanmış olmazmıyız arkadaşlar ? yorumlar için birkez daha teşekkür ederim :)

Ben bilmediğiniz bir şey soruyorsunuz sanmıştım. Sınav yaptığınızı bilsem hazırlanır da gelirdim.
 
Yorumlarınız için teşekkür ederim , kontrol kalemi çalışma prensibine göre ; Bildiğiniz gibi DC ve AC olarak Gerilim 2ye ayrılıyor , evimizde kullandığımız elektrik Şebeke gerilimi ACdir . Bu gerilim 50 ;Hz frekansta 20 ms periyotla bir pozitif (+) bir negatif(-) olmaktadır.

Bilindiği gibi direnç denen elemanlar gerilim bölücü olarak kullanılır Yani siz bir gerilimin önüne direnç bağlayıp akımın akmasını sağlarsınız, o direncin üzerinde belirli bir gerilim düşümü olur.(Direncin değeri nekadar yüksekse okadar gerilim düşümü okadar yüksek olur)

KontrolKaleminin içine bakıldığında içinde lamba ve direnç gibi eleman olduğu görülür,Prizden gelen akım kontrolkaleminden geçerek lambanın yanmasını sağlar ve üzerimizden toprağa akar.

Çarpılmamamızın nedenide ; kontrolkaleminin içindeki direncin gerilimi bizi çarpmayacak değere düşürmesidir.

Peki Ben kontrolkalemini kullanıyorum lastik ayakkabı yada alt taban kauçuk yalıtımlı o zaman devre nasıl tamamlıyor derseniz ; ozamanda kapasite işin içine giriyor Yani siz bir kauçuk olan zeminde toprak üzerinden akım akmayacağını (yalıtımı sağladığınızda) düşünüyorsanız yanılıyosunuz ! Çünkü bir elinizde dokundurulmuş kontrolkalemi varken sizin yere olan kapasitenizden dolayı yine bir akım akışı olur , Fakat bu akım biröncekinden daha azdır .Bunu daha iyi anlamak için Kontrolkalemine dokunduğumuzda zeminde yalıtım yokken daha parlak bir ışık yanacağını, toprağa temas etmedğimizdeyse lambanın daha az yandığını görebilirsiniz

yani kısacası ; kontrolkalemini toprakla temas halinde kullandığımızda ,AC ile beslenen bir direnç yükü (R), Toprakla temas etmediğimizdeyse (RC) direnç kapasite yükü oluşur .Heriki durumdada kontrolkalemi çalışır....

Buarada nötr kontrolkalemi diye birşey yokmuş , forumdan konu açanlarda sapıtmışlar bende onlara inandım bianda , kusuruma bakmayın :)
Saygılarımla herkese kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
129,282
Mesajlar
924,965
Kullanıcılar
451,712
Son üye
louygu

Yeni konular

Geri
Üst