Arkadaşlar ben 21 yaşındayım ve gördüğüm üzere benden çok daha büyük abilerim ablalarım var bu forumda. Sorum abilerime
Askere uzun dönem gitmek mi daha mantıklı yoksa kısa dönem gitmek mi ? Cevap verirseniz çok sevinirim ilgi gösterenlere şimdiden teşekkürler. Hayırlı ramazanlar.
Merhaba.Aslına bakarsanız sorduğunuz bu önemli sorunun cevabı,kişiden kişiye göre çok da değişebilir.Genelde,toplum yapısında para veya zaman olarak iki kavram şimdiye kadar insanların bu kararlarında etkili gibi görünebilmiştir.
Ama ben paranın yanına artı olarak şan,şeref ve onurlu askerlik yapmayı da ekleyerek kısa dönem parasız,ezilerek,sürekli emir altında bu kutsal görevi kısa sürede ifa etmek (Zaman kavramı sizin için eğer çok çok önemliyse) veya maaşlı,memur kadrosunda,ezilmeden şanla,şerefle,onurla bu işi yapıp,ileride bir övünç kaynağı olabilmesi,torunlarına,yakın çevresine,uzak çevresine "Ben yedek subay olarak yaptım,gururlandım,şereflendim" diyebilmek adına,seçilecek olan bu 2 seçeneğe ancak bu açılardan bakabilirim.Askerden önce SSK,Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sosyal güvenceyle ilgili bir başlangıcınız olmamışsa,yani askerlik günleriniz iş başlangıcınızdan evvel ise,öne geçmiş bu günlerinizi,askerlik borçlanması yaparak,emeklilik işlemlerinde bir avantaj yakalamanız da söz konusu olacaktır.
Zaten yedek subaylık dönemi,tam bir memur statüsünde olduğundan,terhisten sonra memur veya işçi iseniz,bu paralı olarak (Memur kadrosunda) geçen günleriniz direk olarak emekliliğinize sayılacaktır.Öğrencilik dönemi olan yedek subay acemi birliğinde geçen süre (3-4 ay) gün bedeli hesaplanarak,yani askerlik borçlanması yapılarak,"1 sene+ 3-4 ay" kadarlık olan sürede,emeklliğe daha çok yaklaşmış olursunuz.Ama dediğim gibi,askerliğin iş başlangıcından evvel yapılmasında ancak bahsedilen bu avantajı vardır.Yani ilk önce işe başlangıç yapılıp da,örneğin ilk SSK başlangıcından sonra yapılan askerliğin ise,askerlik borçlanması ödenmesi şeklinde yapılarak emeklliği öne çekebilmesinde ise bir faydası yoktur.Ayrıca bu tüm söylenenler,yeni emeklilik sistemi için değil de,"prim gün-saat+yaş+25 sene" için,yani eski sistemdeki tüm elemanlar için geçerlidir.Yeni sistemdeki olumlu etkileri de aşağıdaki alıntı yazıda olduğu şekliyledir.
" BORÇLANMA MEMURLARI DA ERKEN EMEKLİ YAPAR
İlk defa sigortalı olunan tarihin borçlanmayla 8 Eylül 1999 tarihi öncesine çekilmesi halinde iki sene ilk defa sigortalılık 8 Eylül 1999 tarihi öncesi ise borçlanmayla bir kademe geriye götürülmesi halinde 4/a sigortalıları en az bir sene erken emekli olabilir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan 4/b Sigortalıları ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun kapsamına giren 4/c sigortalıları da, borçlandıkları süreler 4/b’liler için 1 Haziran 2002, 4/c’liler için 23 Mayıs 2002 öncesi ise emeklilik yaş şartı açısından avantaj elde ederler. Borçlanma, yaşı tamamlayıp prim ödeme gün sayısı eksik olanlar açısından da daha erken emekli olma işlevi görür.
İlk defa 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için 5510 sayılı Kanunda öngörülen prim ödeme gün sayısını 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlama şartıyla yaştan olumsuz etkilenmeme kriterine, borçlanmanın olumlu katkı sağladığının da bilinmesi gerekir. "
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=4909
Kolay gelsin.Saygılarımla.