Kriyojenik soğutma için önerileriniz ( 50 kelvin -220 C )

Mrb Main_loop.
Hafta içi çok yoğun olduğum için mesajınıza cevap veremedim. Aslında çok ısrarcı olunca kafamda soru işaretleri oluştu. Daha detaylı bir araştırmaya giriştim. :)
Öncelikle TC ile kriyojenik bölgede uzun dönemli ölçümler yapamazsınız. Her ne kadar datasheet ve application notlarında kullanılabilir olduğu belirtilmiş olsada bunlar tamamıyla kısa dönemli ölçümlerdir. Uzun dönemli ölçümlerde TC'ler yapılarında oluşan değişimler hatalarını artırmaktadır. Bir müddet sonra ölçüm aralıklarında değişimler olmaktadır. Özellikle kriyojenik bölge malzemenin yapısı üzerinde metalurjik değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişikliği bağlı olarak ölçümsel hatalar artmakta ve daha ciddi sorunlar vermektedir. Sizin gönderdiğiniz dosyadaki şekil-2'ye bakarsanız hata oranında minimum değer -50 derecedir. Kriyojenik bölgenin değeri yoktur.
Şöyle izah edeyim: Eğer yaptığınız ölçümde cihazınızın veya kullandığınız ara elemanın kalibrasyonu ölçüm anında bozuluyorsa ve hata değeriniz artıyorsa aldığınız sonuçlar gerçekçi olmayacaktır. Buda ölçüm yapamamanız anlamına gelir. Sonuçta bu cihazlar ve ara elemanlar sıcaklık ölçümü yapmak amacıyla kullanıldığından göstergede bir değer okuyacaksınız. Ancak önemli olan okuyacağınız değerin doğruluğudur.
Yukarıda dediğim gibi kafamda soru işaretleri oluştu. Bende bu alanda çalışan 7 araştırmacıya mail attım. ikisinden dönüş oldu. Onlarda kesinlikle TC ile yapılacak ölçümlerde ciddi hata oranları ile karşılaşılacağını ve bu sıcaklıklarda klasik TC ile ölçüm yapılamıyacağını belirttiler. En uygun ölçümün silikon diod sensörlerle olacağını yazmışlar. Özellikle kriyojenik diot sensorelr ile ölçüm yapıyorlarmış. Bende dedikleri diyotları biraz araştırdım. Fiyatları 200 Euro . Ve bu bölgedeki ölçümler için en ideal ölçüm sistemleri bunlar. Ayrıca diyotu araştırdım. O sensörle ilgili makalede buldum. Hata oranı düşük. Hassasiyeti yüksek. Kriyojenik bölgeye dayanıklı bir malzemeden yapılmış.
Yani özet olarak: Soğuk bölgede ( sonlarına doğru) ve kriyojenik bölgede TC ile ölçüm yapmak bana göre uygun değil. Yinede siz bilirsiniz. Kullanan arkadaşlar olursa; sonuçlarını burada paylaşırlarsa benim içinde faydalı olur.


evet bende şimdi bu linki inceledim TC ler yerine silikon diyot çok daha doğrusal sonuç veriyor haklısınız.
http://www.omega.com/temperature/Z/pdf/z094-099.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
129,891
Mesajlar
931,073
Kullanıcılar
452,777
Son üye
Phaidon57

Yeni konular

Geri
Üst