Merhaba, işlemde patina görünüyor. Bunun için zemine kalınca film katmanı bırakabilecek bir vernik (poly grubu/ polyüretan veya polyester) uygulandıktan sonra üzerine, ilk kata tutunacak ama kaynamayacak bir vernik tercih edebilirsiniz.
İlk katta poliüretan süper dolguyu atarsınız, üzerine de bu işlem için "renlendirilmiş" selülozik vernik kullanabilirsiniz.
ilk kattaki (zemin katı) vernik ağaca iyi tutunacak ve yüzey gerilimi iyi olacak ( -ki patina işlemi rahat olsun). Çift bileşenli (çift komponentli) olması da size yeterli sertliği verecektir, çünkü patina sırasında üst kat kolayca aşınacak ama zemin katında bozulma olmaması gereklidir bu işlem için.
Üzerine de, nispeten daha klasik-geleneksel renkleri barındıran ve çabuk kuruyan, aynı zamanda aşınma dayanımı düşük, yapışma-tutunma dayanımı orta özellikte bir son kat boyası işinizi görecektir.
İlk kat poliüretan 2 bileşenli (veya tek bileşenli poliüretan parke verniği) işinizi görecektir.
İkinci kat ise selülozik veya su bazlı dekoratif boyalar işinizi çok daha rahat görecektir.
Ek bilgi:Kullanılan tabanca ortalama 1.2 mm nozül (meme) açıklığına sahip, 3b yüzeylerde 4 taraftan uygulama yapacağınız için renk yoğunluğunudüşük tutmanızı tavsiye ederim. Videoda adam yüksek hava akışı kullanmış ama tabancayı "uzaktan" kullanıyor. Ayrıca akış oranı çok düşük.
Uzaktan kullanması şu anlama gelir, vernik tabancadan çıkıp yüzeye doğru ilerlerken, vernikte bulunan çözücü %25 oranında uçar gider, bu sayede yüzeye kaynayacak kadar çözücüye (tinere) sahip olmayacaktır. Sadece yüzeye tutunacak kadar tinere sahip olacaktır. Biraz daha uzaktan atarsa, yüzeyde tozlanma oluşacaktır.
Bu videolardaki (alttaki Video-çiçekli rölyef olan) iş sadece boyanın cinsi ile ilgili değil, aynı zamanda boya-vernik tabancasının yeteneklerini ne kadar kullanabildiğinizle orantılı olacaktır.
Not: ikinci kat boyanın cinsi selülozik, çünkü yüksek derece yanıcı ibaresi var şişede.
İlk videoda kullanılan vernik de (adamların olduğu rölyef) rusyada bolca bulabileceğiniz, ucuz ve çok dayanıklı olmayan bir selülozik vernik. Bizimkilerden farkı şu: içinde bolca alkid reçine var. Bunu Rus sitelerinde Lak Alkidniy (Лак алкидный) olarak aratıp bolca bulabilirsiniz. Burada da var, alkid esaslı reçine olarak geçiyor.
Biliyorum biraz karışık anlatım oldu ama
son cümlelerimi söyleyeyim:
Sentetik zemin üzerine selülozik uygulama sizin işinizi görecektir, ama tam tersi görmeyecektir.
Ağaç üzerine yapılan uygulamayı boyamak gibi değil de, biraz resim yapmak gibi düşünürseniz, estetik açıdan size en uygun hale gelmesi için bir ressam gibi düşünmeniz yeterli olacaktır
Kolay gelsin.