Osman Bey Kolay Gelsin.
Benim baba mesleği sondajcılık.Genellikle akdeniz bölgesinde zamanında çok iş yaptım.
Anladığım kadarıyla kuyunuz 6 ile 30 metre arasında yuka bir kuyu. Ve santirefiş veya su motoru düzenli vakum yöntemiyle su çeken pompalar kullanıyorsunuz. Ve bunu su az olduğu için yarım saatde bir aç kapa yapmak istiyorsunuz.
İlk olarak yapacağınız tank masrafı,
Elektronik sistem masrefı gibi bu işleme harcayacağınız masraflar yeni ve daha derin bir kuyu için harcayacağınız masrafları geçeceğini düşünüyorum.
Diğer bir husus ise kontrol etmek istediğiniz pompa vokum yöntemiyle çalıştığı için siz ilk başta çok iyi sızdırmazlığı sağlasanız bile kısa zaman sonra az veya çok kaçaklar oluşacaktır. Ve bu kaçaklar oluştuğunda siz pompayı otomatik çalıştırsanız bile içerdeki havayı atmadığınız sürece ya pompa yarım saat boşa çalışacak yada bu sürenin bir kısmı boşa çalışacaktır (oluşan havaya bağlı).Ve bu süre bakım yapılmayan her gün artacak.
Bana kalırsanız hem ileriye yönelik hemde bugün için en mantıklı masraf yeni daha derin (tahminimce 30-70 metre) bir sondaj kazdırıp dalgıç pompa sistemine geçmek olacaktır.
Yeni sondaj kazdırdığınızda zaten zeminden daha iyi bir su elde etmeseniz bile ki edebileceğinizi düşünüyorum kuyuda belli bir birikim tankı oluşturmuş olacaksınız (kuyu çapına bağlı).
Ve dalgıç pompa sistemine geçtiğinizde sistem vakumsuz basınç yöntemiyle çalıştığı için oluşabilecek hava kaçaklarını tamamen engellemiş ve otomatik sistemler için oldukça ideal hale getirmiş olacaksınız.
Hatta sulama sisteminde de damla sulama sistemlerini tercih ederseniz sistem size ihtiyaç duymadan topraktaki neme göre otomatik bahçeyi sulayabilecek bir hale gelecektir.