Kurulu güç hesabı ve kompanzasyon

icecrow

Üye
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Arkadaşlar selamlar,

yeni bir işletme kuruyoruz ancak kurulu gücümüzün yeterliliği konusunda bir güç hesaplaması yaparak mevcut sistemin gerekli olduğu güce göre abonelik almak istiyoruz. ayrıca elektrik sistemimizin bizim için yeterli olup olmadığı ile ilgili de soru işaretlerimiz mevcut.

İşletmemizde 1 Adet 3 kW motorlu pres, 2 adet 5,5 kW motorlu pres ve 1 adet 120 kVA gücünce punta kaynak makinası mevcut. mevcut kurulu gücümüz 6 kW. Punta kaynak makinası çalışması sırasında max. 100-125A gibi bir akım çekmekte ancak çalışma süresi 0.5 mili saniye ile 0.8 mili saniye aralığını geçmemekte. yni bu akımı çektiği süreler çok kısa süreli İşletmemize 16 lık kablo ile giriş yapılmış ve sistemimizde 63A bıçaklı sigortalar mevcut.

Bu bilgiler ışığında şimdi sormak istediğim şeyler:
1- Kurulu gücümüz ne kadar çıkacaktır?
2- Kompanzasyon panosuna ihtiyacımız olacak mı?
3- Sistemde kondansatör kullanmak yeterli olacak mı?
4- Sistem için çekili ana kablo yeterli mi?

mesleğim ve konum olmadığı için sizlere danışmak istedim.

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bölge elektrik dağıtım kurumu hemen olmasa da endeks ve gelen faturalara göre sizden güç arttırımı talep etmenizi isteyecektir... Çünkü anlaşılan sayacınız da normal Trifaze sayaç... Kombine sayaç olması gerekir...

Punta kaynak makinası bir trafo olduğu için güç kVA cinsinden belirtiliyor. Ama projelerde genelde Punta kaynak makinası için cos fi değerini genelde 0,7 alırız... Yani P:120x0,7 =85 kW olur ve akımda yaklaşık 125-130 ampere tekabül eder...

Kurulu gücünüzü hesaplarken bu şekilde hesaplarsınız...

Kaç saniye çalıştığı önemli değil sık sık devreye girip çıktığı için kablo ve diğer şalt malzemeleri buna göre seçilmeli...

Güç artttırım projesi hazırlamalı ve bu proje de kompanzasyon göstermelisiniz...

Yeni kurulu güce göre 16 lık kablo yeterli olmaz (hesapta,projede)

Aydınlatma gücü ve diğer makinaların güçleri ile kurulu güç 100kW ı bulacak...

Ayrıca punta kaynak makinası ,özellikle sizdeki gibi gücü yüksek olanlarda reaktif sorunu çok oluyor... Normal kompanzasyon ile reaktif dengesini sağlayamayabilirsiniz... Yani yalnızca kondansatör ile bu çözülemeyebilir...

Hızlı değişen sistemler klasik röleli sistemle kompanze edilemeyebiliyor. Dinamik kompanzasyon ünitesi gerekebilir... Tabii bu punta kaynağın ne kadar kullanıldığına bağlı günde yarım saat 1 saat kullanılıyorsa sorun olmayabilir...
,hayırlı işler dilerim...
Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
Punta kaynak makinanız sık çalışacaksa o halde kompanzasyonunuzu hızlı tipte olanlar arasından seçmelisiniz, ayrıca punta makinanız dengesiz yük olacağı için buna uygun kompanzasyon sistemi gerekir, değilse ikinci kez masraf yapabilirsiniz yada reaktif cezalara maruz kalmanız mümkün.
güç değerinizi ve altyapınızı bir miktar büyük projelendirmenizde fayda olabilir genelde yeni makinalar gelir bir müddet sonra..
 
Punta kaynak makinesinin olduğu bir işyerinde kablolar gereğinden ince seçilirse, şebekede anlık gerilim düşümleri yaptıracağı için kontaktörler bırakacaktır. Bu sizde olmazsa bile komşu dükkanlarda mutlaka olur. Tecrübeyle sabittir.
Bilginize...
 
Sn.Mesutelb, Sn.dinamik ve Sn. Genç arkadaş,

öncelikle zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim. konu ile ilgili olarak hem güç artırımı hem de projelendirme yapılacak. aslında bizim takıldığımız nokta 15 kW lık kurulu güç ile bu sistemlerin çalıştırılabildiği ile ilgili bir bilgi edinmiş olmamız. cihaz üreticisi 125-150 A sigorta olan bir işletmede bu cihazın rahatlıkla çalıştığını ifade etmesi. konu ile ilgili olarak cihazın parça basım süresinin 0.8 ms olması ve iki kaynak arası sürenin minimum 10 sn gibi bir süre olması nedeni ile sisteme aşırı bir yük getirmeyeceğini düşünmemizdir.

Özellikle 25-30 kW kurulu güç ile bu cihazların çalıştırılabildiği bilgisinin tarafımıza verildi. Ancak sizlerin değerli yorumlarınız ile 85 kW gibi bir değer çıkması bizlerde ayrı bir soru işareti oluşturdu. Sanırım konuya daha dikkatli yaklaşmamız gerekecek.

Aktif- Reaktif güç dengesinin bozulup bozulmayacağı ile ilgili birçok yorum okudum ve bu konunun haddinden fazla önemli olduğunu anladım. ilk yatırımı düşürme yoluna gidişimizin işletme masraflarını artırmaya neden olmasını tabiki istemeyiz.

Değerli zamanlarınızı ayırdığınız için teşekkür ederim.

Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,432
Mesajlar
926,684
Kullanıcılar
451,984
Son üye
Gandalf The Grey

Yeni konular

Geri
Üst