Valla PLC ile çok proje yapdım ; hepsinin projesini de kendim yazdım ; hiç birinin PLC bağlantısını yaparken de ladder diyagramına bakmadım ; sembol tablolarına her şeyi yazarım ; yazmalıda ; yazılmalıda ; bakılacak nokta orasıdır ; hatta benim projesini çizip programını yazdığım montajını yapın diye ellerine projesini verdiğim ustalarım ladderin L sini bilmez ; bakar projeden girişe sensör mü bağlanacak anahtarmı bağlanacak ; çıkışına röle mi bağlanacak ; kontaktör mü bağlanacak ; bakar bakar bağlar ; buna ladder lazım değil....
Sizin dediğinizi ancak profosyonel kullanıcılar yapar ; lise öğrencisi LADDER i okuyup anlayıp yorumlayıp nasıl bağlantı yapacak ALLAH aşkına
Tabiki adamlar tutup 32k lader diagramı vermiyolar bağlayın diye ! verdikleri 3-5 k programın uçlarını tespit etmek öğrencinin ufkunu açar. Bu güne yaptığım hiç bir projede giriş çıkış listesi yapmadım ve ladder diagramında kesinlikle yorum yada açıklama yazmadım buna rağmen arıza dakkasında tespit ederim. Burada maksat "eşşeği yokuşa sürmek" değildir.
Maksat ladder diagramının hızlı bir şekilde analiz edilip öngörülen hedefe ulaşmaktır.
Ladder diagramına bakıp hanginin giriş hangisinin çıkış olabileceğini ve izlenen süreçte hangi elemanın nerede kullannıldığını tespit edemeyen kişi PLC programlamayı anlamamış demektir.
Burada sorgulanan plc bağlantısı yapmak değil ladder yapısının doğru şekilde anlaşılıp anlaşılmadığını tespit etmektir.
Zaten yeteri kadar ilgi ve dikkat gösteren öğrenci için bir zorluk oluşturmaz(Bilgiler tam verilmiş ise).
İstediğiniz boyutdaki bir plc programını gönderin ve giriş çıkışlarının neler olduğunu yazın size neyin nereye bağlandığını söyleyeyim. Hatta vakit ayırabilirsem bunu yapacak program bile yazabilirim.
Dünyada neler oluyor biz burada PLC konuşuyoruz(Tamam erinmiyoruz ama artık plc out oldu...).
Lise öğrencisi diye bir terim kullandınız! Biz onlardan daha zeki değiliz sadece biraz daha tecrübeliyiz. Her insan kendini nerede görürse o olur.
Eve ekmek götürme derdi yok ! Eş çoluk çocuk dırdırı yok !
Bırakında 3-5 tane ucun nereye bağlanacağını kafa yorup bulsunlar arkadaşım!
Zaten ileride öğrenmeye de vakitleri kalmayacaktır, emin olabilirsiniz!
Saygılar....