Lamba açarken hoparlörden gelen çıt pıt sesi neden olur?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yucetuna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yucetuna

Üye
Selamlar, salonda ses sistemi açık iken yan kısımda mutfakta lambayı aşınca çıt pıt diye geribildirim oluyor.

Sadece anahtara basıp lambayı açarken bir pıt sesi oluyor kapatırken sorun yok. Bunun sebebi ne olabilir acaba?

Anahtarda faz yerine nötrden mi kesme verilmiştir. Bundan olabilir mi?

Tüm anahtar ve prizleri kendim değiştiririm. Azami bilgim var sigorta vb takıp değiştirebilirim bu arada. (prizlerde de fazları sağ kısma veririm prensip olarak en azından fazın nerede olduğunu bilmek için)

Bir de sistemin olduğu prizde sanırım bir tane boşta faz var bu sorun olabir mi?

Yorumlar için şimdiden çok teşekkürler..

güzel insan, sanırım hiç bir yerde sorun yok. o çıt pıt sesi anahtarı açarken "devre kapatılır" genelde çok belli olmasa da minik bir ark oluşur. bu da parazit / gürültü dediğimiz şeye sebep olur. ses sisteminiz hassas ve kaliteli o yüzden paraziti yakalıyor. ha lambayı kapatırken de "devreyi açtığınız için" ark oluşmaz. boşta olan hat nötr veya faz çalışmadığı için de sorun olmaz.

Verdiğiniz cevap için çok teşekkürler değerli @paskomya

Bu arada bina yeni sayılır tesisat yeni yani. Sistemin olduğu odanın prizlerini ayrı özel bir sigorta ile ayırdım. ('fuse tip modüllü bir sigorta) hatta sistemin olduğu duvar prizi dahi iyi kontaklara sahip üst kalitede özel bir priz.

Ayrıca topraklama ile ilgili de bir durum yok çünkü amfi de toprak kısmı yok. Sistem boşta ve kaynak cihazlar kapalı iken anahtara basılınca bu pıt sesi sinir ediyor. Herşeyi ince düşünüpte yaptığım için. (bazı cihazlarda hat faz girişinde L ve N harfleri olur. Belirtmeseler bile öğrenip AC bağlantı kısmında bunlara dahi dikkat etmişimdir).

İnternette arattım benzer sorun yaşayanları kimi sigorta yükseltmesi yapıp sorunu çözmüş 10A yerine 16A takmış mesela.. mantık erdiremedim. Kullandığım ampul dahi ilk üretim Toshiba ledlerden teki su bardağı ağırlığında ve 15 senedir patlamadı.

Sorun olmaz kafanızı takmayın diyorsanız da başım gözüm üstüne..

Sevgiler..

takma kafana be güzel insan, bu arada, priz ayrı, anahtar ayrı. elimde A kalite, uzatma (kendim yaptım) yine A kalite telefon şarj adaptörü var, topraklamasızdır, ne zaman prize taksam ark yapar. anahtar kapalı olduğu için içini göremezsin ama ark yapar. hiç derdim değil her şey şıkır şıkır çalışıyor. çoook eskilerde cep telefonlarına çağrı geleceği zaman - saniye önce yanındaki açık radyo parazit yapardı ve telefonun çalacağını bilirdin. o zaman da dert etmemiştim. elektriksel parazit her zaman vardır ve var olacaktır. sistemin derdin uzay mühendisliği değilse hiç kafana takma. sal gitsin. daha güzel şeyleri tak kafana.

Peki madem öyle diyorsunuz.. kaldığıımız yerden devam edelim. Bir işte azami prensipleri yerine getirip sorun olursa da bu kısımları düşünmemek için bizimkisi ya da işten ne kadar anlarsan o kadar sorun gelir seni bulur anlamayan hayatından mutludur ya da onda olmaz seni bulur bu gibi şeyler..

Neyse vakit ayırıp ilgilendiğiniz için çok çok teşekkürler.

Lambayi yakarken degil de sondururken parazit olsaydi isin kolaydi.

Mutfaktaki lambayi degistirmeyi denedin mi?
Led ampul mu?

Lamba hattina kucuk degerli ve degerini dene yanil ogrenebilecegin seri direnc eklentisi paraziti zayiflatabilir.

Aklima gelen olay su sekilde;

Eger led lamba ise ve oyle bir modeldir ki, gerilim dogrultulup elco kapasitor ile duzeltilmisse bu kapasitor tam elektrikle bulusma aninda cok fazla akim cekip parazit olusumuna neden olur.

Bu nedenle lambayi farkli bir marka/model ile degistirip denemeni oneririm.

Selamlar sayın @Bunalmis,

Evet LED ampul ilk üretim Toshiba markasının ampulü klasik E27 teki şimdikilerin 5 tanesinin ağırlığında gerçekten kaliteli bir ampul 10-15 sene arasında hala iyi ışık veriyor ve diğer odalarda da kullanıyorum. Hiç birinde sorun çıkmadı daha. Osram veya Philips'ler ortalama 2-3 sene giderken bunlara çok şaşırdım..

Dediklerinizi bir uygulayayım bakalım ne olacak. Ayrıca mutfak yemek pişiyor bulaşık makinesi su ısıtıcı vb hep nem yaratan ortam. Anahtar nem çekip kontakları belki okside olmaya da başlamış olabilir. Eski sayılmaz komple değiştirmiştim ya ikinci ya üçüncü anahtar prizlerdir. Viko karre serilerinden..

Salona giden hat ile mutfak kabloları çok yakın da çekilmiş olabilir tam bilemiyorum.

Sorunum sadece mutfak lambasını açmak için bir defa anahtara basıldığında gelen pıtlama sesi hepsi bu yani.

Daire Trifaz değil bu arada.

Yazlıkta kabloları yenilemiştim ordada benzer sistem var orda olmuyor yine aynı marka anahtarlar ile..

Florasan vardı hol de starterler çakmaya çalışırken hafif bir hışırtı sesi gelirdi sonra aydınlatmayı da komple değiştirdim sorun bitti orda kendiliğinden.

Bu durumda senaryon dogru olabilir. Cok siradan tamamen farkli lambalardan birisini taktiginda muhtemelen sorunun cozulecek. Eger ayni lambayi kullanmaya devam etmekk istiyorsan seri direnc ekleme onerim halen gecerli olacak.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri