Powerbankların 3 temel özelliği vardır.Merhaba. Eski dizüstü bilgisayarımın bataryasından çıkan 6 adet lion pil ile powerbank yapmak istiyorum. Acaba hangi kartı satın almam gerek ?
Cevabınız için teşekkürler. 2 gündür video izlediğim için yazdığınız tehlikenin farkındayım. Her videoda çeşit çeşit devre kullanıldığı için kafam karışmıştı. Hatta bazılarında dediğiniz şarj akımını kesen devreler felan vardı. Her pil için ayrı devre takıyordu. Ben tek devre ile bütün işi halledebilen varsa onu direk bağlamak istiyorum aslında.Powerbankların 3 temel özelliği vardır.
A-Şarj almak
B-Aldığı maksimum 4.2v civarı gerilimi 5v gerilime yükselterek, yük bataryasını (telefon vb.) şarj etmek
C-Bataryayı oluşturan pillerin sağlığı için minimum gerilim değerine geldiğinde akımı kesmek.
Ancak bu pilleri rastgele şarj aleti ile şarj etmeye kalkılıp şarj olduktan sonra şarja devam edilirse bozulma ve patlama riski olan pillerdir.
Bu yüzden pil şarj olduğunda şarj akımını kesecek özel şarj ünitesine ihtiyaç duyulur.
Bu şarj ünitesi aynı zamanda pilin tam boşalmasını engelleyip koruma altına alır.
Bilinçsiz bir şekilde pilin bütün akımını çekip tüketirseniz pilin ömrünü çok çabuk tüketirsiniz, hatta bozulabilir de.
Şarj modülleri pilin gerilimi markalara göre 2.2volt ile 2.7volt arasında gerilime düşene kadar akım geçmesine izin verir.
Örneğin 2.5 volt tan sonra akım geçmesini engellerler.
Bu pillerinizin hepsi sağlam ise tamamını paralel olarak bağlayacaksınız. Sizin bir tek piliniz 2400 mA gücünde. Paralel bağlandığında en fazla 4.2volt gerilim ve 6x2400=14400 mA güç elde etmiş olursunuz.
18650 piller yanlış şarj veya yanlış bağlama vb sebeplerle kısa devre olduğunda patlama ve yangın çıkarabilecek nitelikte olan pillerdir. Bu yüzden şarj ünitesinin kaliteli olması tercih edilmelidir. Yukarıda linkini verdiğiniz ünitelerden
https://www.robotistan.com/cift-usb-cikisli-power-bank-karti-pil-seviye-gostergeli-21a-ve-1a-cikisli olanı önerebilirim. 1Amper ve 2 Amper şarj etme seçeneği ayrı bir avantaj oluşturur.
Hızlı şarj ünitesi olayı farklı bir boyut. voltaj yükselterek 3 Amper ve daha üst limitlerde hızlı şarj etme yeteneği olan bir sistem. şarj alma yeteneği yok kısaca.
Şimdi daha iyi anladım abi saolasın. Bir tane pil ile power bank yapmam sanırım. 6 adet pil var elimde. 4 tanesini powerbank yapar diğer 2sini de tornavidaya takarım o zaman. Ya da direk 6 pille powerbank yaparım.18650 pil şarj üniteleri arasında
1 pil(1S), 2 PİL(2S), 3PİL (3S), 4 PİL (4S) diye giden
tek pil veya seri bağlamada kullanılan pil sayısına göre hazırlanmış devreler mevcut.
Siz powerbank yapacağım dediğiniz için 1S modül kullanacaksınız. Paralel bağladığınız pil sayısı arttıkça amperi yüksek olan 1S modülü seçeceksiniz.
Ama başka projelerde 8.4volt veya 12,x volt, 16.x volt gibi gerilime ihtiyaç duyarsanız o modüllerden alacaksınız.
seri bağlamalı modüllerde her bir pil ayrı ayrı şarj edilir ama ortak deşarj izni verilir korumaya alınır. pillerin aynı amperajda olması gerekir. deşarj sırasında aradaki pillerden birisi bozulursa akım alamazsınız.
seri bağlamada pil sayısına göre voltaj artar, amper sabit kalır.
paralel bağlamada voltaj sabit kalır pil sayısınca amper artar.
tek bir pil şarj edip kıllanacaksanız çok daha ucuz ve sağlıklı modüller var.
Örneğin tek pil şarjı için
TP4056 3,7V Şarj Devresi Aratırsanız bulursunuz.
Abi ben pilleri elimde olan şark aleti ile tek tek şarj ettim. Baya uzun sürdü. Yalnız piller zaman geçtikçe değerleri kendi kendine düşüyor. 4.70 şarjdan çektim geçen gün Şuan 4.46 olmuş mesela. Değerleri resimdeki gibi voltajlar. Sıra geldi bunları akım ölçmek için boşaltmaya fakat bunları bms ile boşaltmak gerekiyormuş. Belirli voltun altına inmesi engelleniyormuş. Ben aşağıdaki resimdeki kulaklık bataryasındaki küçük bmsyi bağlasam olur mu ?Linkini verdiğin ürünlerin ikisi de olabilir.
Ancak böyle projelerde kutulama çok önemlidir.
Almayı düşündüğün modülleri ve pilleri amaca uygun sağlıklı şekilde yerleştirebileceğin bir kutu olmalı.
Yukarıda linkini verdiğin ürünlerin takılı olduğu hazır kutular da var.
Lehim veya puntalama derdinden de kurtulmuş olursun.
Piller yaylı sıkıştırma ile yerleştirileceği için kolayca başka 18650 pillerini de şarj amaçlı takıp çıkarabilirsin.
Karar senin. Link aşağıda. Sen de aratıp başka örnekleri bulabilirsin. Çok ucuza kaçma ki uzun süreli kullanabilesin.
https://www.kendinalyap.com/powerbank-kutusu-sarj-kontrol-devresi-cipi-20000-30000-mah-led-ekran
18650 pillerin full şarjlı olduğu gerilimi 4.2 volt civarıdır.Abi ben pilleri elimde olan şark aleti ile tek tek şarj ettim. Baya uzun sürdü. Yalnız piller zaman geçtikçe değerleri kendi kendine düşüyor. 4.70 şarjdan çektim geçen gün Şuan 4.46 olmuş mesela. Değerleri resimdeki gibi voltajlar. Sıra geldi bunları akım ölçmek için boşaltmaya fakat bunları bms ile boşaltmak gerekiyormuş. Belirli voltun altına inmesi engelleniyormuş. Ben aşağıdaki resimdeki kulaklık bataryasındaki küçük bmsyi bağlasam olur mu ?
Abi ben pilleri elimde olan şark aleti ile tek tek şarj ettim. Baya uzun sürdü. Yalnız piller zaman geçtikçe değerleri kendi kendine düşüyor. 4.70 şarjdan çektim geçen gün Şuan 4.46 olmuş mesela.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?