epey oldu proje açmayalı
öncelikle eski tüplü çin malı lazer makinemi bir arkadaşıma verdim. bu yüzden lazer makinesi ihtiyacım olduğundan dolayı kendim yapmak istedim.
kontrol kartları, bu işin beyni. eğer sadece malzeme kesmek ise amacınız mach3 ile kontrol edebilirsiniz. fakat yazı kazıma (bu işe rastering deniyor) ise mutlaka benim aldığım gibi bir profesyonel bir kontrol kartı almanız gerekir. çünkü x ekseni soldan sağa giderken aynı zamanda lazeri aç kapa yaparak istenilen yazıyı ya da resmi tarama yöntemi ile işliyor. hal böyle iken bu rastering olayını amatör kartlarla yapmanız mümkün değil. arduino dan 3dprinter için yazılmış daha sonra laser e çevrilmiş özel kodlarla denedim istediğim verimi alamadım. arm ile farklı bir bir yapı ile denedim gene tam verim alamadım.
ben de bu iş için kullanılan, usb dongle anahtar gerektirmeyen, kendi programı çok kullanışlı olan ve AWC708C modelini çinden getirttim.
artık yavaş yavaş malzemeleri toplama vakti gelmişti.
şansıma gümrüğe takılmadı..
Ekli dosyayı görüntüle 40771
çalışıp çalışmadığını eski makine üstünde denedim.
Ekli dosyayı görüntüle 40772
daha sonra çinden lazer co2 tüp gelmeyeceğini, gelse bile gümrükten içeri sokmayacaklarını bildiğim için ülke içinden halletmeye çalıştım. bursa da bir parçacı buldum. o da çinden toplu lazer makine ve ekipmanları getirtip burada hem satış hemde teknik servisliğini yapıyormuş. 70w co2 tip ve power temin ettim.
Ekli dosyayı görüntüle 40773
bu arada çinden ayna tutucuları, lazer başlık, aynalar ve lens takımlarını getirttim.
bu arada ayna tutucularının çapına göre aynaları almak gerekiyor.
ayrıca odak noktası düşük tutarsanız kıl kadar ince çizikler atabilirsiniz. buna göre usa malı bir lens aldım.
Ekli dosyayı görüntüle 40777
daha sonra her zamanki gibi pc ortamında şase tasarımı. hangi ray tipi ile ne çeşit sigmalar ile en düşük fiyat en uygun model şeklinde tasarım yapmaya başladım.
Ekli dosyayı görüntüle 40778
m542 sürücüleri çinden, 15lik araba ve rayları şahin rulmandan, sigmaları otomasyoncu dan aldım.
15lik arabaların 2 si biraz fazla sıkı gibime geldi. onları da y eksenine koydum.
gene çinden t5 16mm 5 metre kayış ve 14 tooth kasnak getirttim. biraz fazla kalın seçmişim 10mm de olurmuş. aluminyum kasnak hala elime ulaşmadı.
Ekli dosyayı görüntüle 40779
Ekli dosyayı görüntüle 40780
Ekli dosyayı görüntüle 40781