*LCD Seçerken Yaptığınız 5 Ölümcül Hata*

*LCD Seçerken Yaptığınız 5 Ölümcül Hata*

Dün IP67 konnektör yazısında bahsetmiştim: Kasa su geçirmiyor ama LCD arkasından nem giriyor diye. 25 yıldır endüstriyel LCD satıyorum, aynı hataları yüzlerce kez gördüm. Panoyu değiştiriyorlar, arıza yine oluyor. Sebep belli: LCD seçimi yanlış.

İşte en çok yapılan 5 hata:

*1. IP20 LCD'yi dış ortama takmak*

IP67 kasa yaptım bitti sanıyorlar. Konnektör su geçirmez ama LCD panelin arkası açık. Nem direkt pinlere giriyor. -10°C/+60°C dış panoda 3 ay sonra oksit = görüntü kararması. Çözüm: Panel arkası silikonlanmalı veya IP65+ LCD seçilmeli.

*2. Nefes alma deliğini unutmak*

Kasayı %100 kapalı yapınca içeride kondens kaçınılmaz. Gece soğuyor, gündüz ısınıyor. İçerdeki nem LCD camının arkasına buğu yapıyor. Çözüm: GORE-Tex nefes deliği şart. IP67 bozulmuyor, hava girip çıkıyor.

*3. Konnektör ile LCD sıcaklık aralığı uyumsuzluğu*

Extreme LCD -40°C yazıyor ama konnektör -20°C. Kışın -30°C'de konnektör çatlıyor, pin teması gidiyor. Ekran gidip geliyor. Çözüm: Konnektör de LCD ile aynı sıcaklık aralığını tolere etmeli.

*4. Arkası silikonsuz montaj*

IP67 konnektör taktım diye seviniyorlar. LCD'nin arka kasası ile ön çerçeve arasına su giriyor. Konnektör sağlam ama panel içini su dolduruyor. Çözüm: Montajda arka çerçeve + kablo girişi komple silikon.

*5. "Extreme LCD" diye Çin malı almak*

Datasheet'te -40°C yazıyor ama test yok. 2 hafta sonra pixel ölüyor. Konnektör de sahtesi. 6 ayda 3 kez panel değişiyor. Çözüm: Marka + test raporu isteyin. 25 yıl tecrübe: Ucuz etin yahnisi yavan olur.

*Özet:* IP67 kasa tek başına kurtarmıyor. Konnektör + LCD + montaj + nefes deliği = 4'lü paket lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…