LED Armatürler Gerilim Düşümü Hesabı

LED konusunda gerilim düşümü hesaplarken bu kadar formüle boğulmanın gereği nedir?

katılıyorum sana.

ben basit değerleri verdim ama bilmiyorum belki de bazen mühendislik adına gerekiyordur bu hesaplamalar.

okulda da sürekli formül öğrenirdik ama hayat hiç öyle çıkmadı maalesef
 
Son düzenleme:
Özel proje tasarımları yapmıyorsanız, hazır proje ile çalışıyorsanız veya herşeyi standardize etmeye alışmışsanız hesaba kitaba gerek kalmaz elinize bir örnek proje alır sürekli copy/paste yapar durursunuz ama böyle bir durumda sorunlarada hazır olmanız gerekir. Teori ile pratiği birleştiremeyen teknik eleman olamaz et tırnaktan ayrılmaz.
 
bencede ya anlamıyok cok fazla hesabın safe mode olsun yeter



Uzun yıllar önce sizin gibi düşünen bir projeci ve o projeyi bilmeden imzalayan 4-5 kişi zor duruma düşmüştür. Uygulama projesi olarak önüme gelen havuz aydınlatma projesinde 12v 300w armatürleri 40m gibi mesafeden trafoyuda panoda olacak şekilde dizayn ederek çizmişler, beslemeyide 2,5mm2 kablo göstermişler. Bir kısmı yerin dibine girdiğinden telefonuma bile çıkamadılar proje revize oldu işin keşfi delindi sorun çözüldü. Teknik eleman geniş görüşlü ve hesabı sağlam olan kişidir bunu unutmayın. Piyasadaki alaylılar gibi davranmayın!
 
LED konusunda gerilim düşümü hesaplarken bu kadar formüle boğulmanın gereği nedir?

büyük ölçekli projelerde LED Armatürler ile güç kaqynakları arasındaki mesafe çok olabiliyor. Bu mesafeyi belirlemek için kablo kesitlerini belirlemek gerekiyor. ve bunun için de kablo kesiti hesabı yapılması gerekiyor.

peki bunun en kısa yöntemi nedir dexxen?
 

bir önceki sayfada benim verdiğim değerleri kullanabilirsiniz..
 
Geç gördüğüm bu konuşmalara uzun bir aradan sonra katkıda bulunmak istiyorum.

Bazı hesap yöntemlerinin teknolojiye uydurulması gerekiyor. Yoksa gereksiz kablo kesitleri ve maliyet artışları söz konusu:

1- Modern LED armatürler, çoğunlukla üzerilerinde sürücülerle gelirler. Sürücüler, aldıkları gerilimi Elektronik olarak akıma dönüştürüp LED chiplere besleme olarak yükten ve şebeke geriliminden bağımsız sabit şekilde aktarırlar ve böylece sürekli sabit parlaklık elde edilebilir. Pratikte 220V besleme ile bağlanmış sürücüler için girişlerindeki %1,5 kaybı mevzuata göre korumak gerekmekte ve 3,3V üzeri gerilim düşümü uygun olmamakta. Ancak, pratikte çok daha düşük gerilimlerde dahi sürücüler durumu kotarabilmekte.

2- Sürücü arkasındaki chiplerin veya ışık yayan ekipmanın DC AG olarak beslenmesi durumunda eski gerilim düşümü formülü aynen geçerli kabul edilmekte. Ancak, şerit LED armatürlerde çok karşılaşılan belli bir uzunluktan sonra hem parlaklık düşmesi, hem renk değişimi gibi sorunlar bu %1,5'lik gerilim düşümünün daha da aşağı çekilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmakta. Hemen sürücünün dibinden başlanan beslemeler dahi aydınlatma kalitesini düşürmekte. Çok noktadan veya ortadan besleme gibi pratik çözümler ile sakıncanın üstesinden gelinmeye çalışılmakta.

3- Şerit LED örneğinde olduğu gibi mesafeden bağımsız kalite sağlanması için sabit akım kaynaklı sürücüler kullanıldığı zaman, teoride mesafeden bağımsız, pratikte gerilim kaynaklarına göre çok daha uzun mesafelerde armatürlere besleme verilebilmekte. Ancak burada da sürücü ile chip arasındaki mesafede kabloda düşen gerilimin akım kaynağı tarafından karşılanabilmesi önemli. Bu nedenle akım kaynaklarının gerilim sınırları veriliyor. Ancak ben ustanın eksik çektiği damar yüzünden bütün tavanı indirmemek adına (detaylara gerek yok, acil kiti diyeyim sadece) sürücüyü buata yakın koydurduğumda sabit akım kaynağının(!) akımı koruyamayıp ve armatür parlaklığının berbat hale geldiğini gördüm. Buna göre yine akım kaynağı -teoride- yüksüz çalıştırılmamak zorunda. Tabi pratikte çeşitli korumalarla bu sakınca giderilmiş olmalı.

İşte çoğaltabileceğimiz bu tip yeni teknolojilerin ustalar tarafından rahatça kullanılabilmesi adına yeni formüller geliştirilmek ve mevzuatta yer bulmak zorunda.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…