led grafik ekranlı tabelalar nasıl tasarlanır....

youngman_2

Üye
Katılım
27 Nis 2009
Mesajlar
120
Puanları
1
selamün aleyküm
bu led grafik ekranlı tabelalar nasıl tasarlanıyor bilen biri şöyle ayrıntılı olarak izah edebilğirse bir çok kişiye faydalı olacaktır . günlerdir nette ordan burdan bir şeyler okudum kafam allak bullak oldu
şimdiden teşekkürler....
 
A.S. Bence sorduğun soru oldukça karışık.. Sorunun cevabı maliyetine, ebatları ve yeteneklerine göre değişir..

Kimisi tüm ekranı karelere ayırıp blok blok resim çizdirir, kimisi sağlam bir işlemciyle tüm ekranı sürer, kimisi rami yetmediğinden harici donanım kullanır.. Sabit birşey yok yani.. Öneri istiyorsan ne yapmak istediğini söyle, ona göre öneri sunalım.. Ama sorduğun soru çok genel bi soru.. Herşey cevap olabilir,, daha çok karışır kafan..
 
Senin elektronik bilgisinden fazlasına ihtiyacın var.. Bence bir bilgisayar programı da lazım..

Ben buna benzer bi sistem yapmıştım.. Arkaplana bmp resmi atıp üzerinde kayanyazı kayıp duran yazı koymuştum.. Çok teferruat olduğundan kontrolü zor gelir diye fazla geliştiremeden yarıda bıraktım projeyi.. Hyperterminalde dos gibi bi sistem oluşturdum pic in içine.. Sonra xmodem iletişimi ile bmp resmi atılmasını sağladım.. Bmp resmini de pic ile çözdürüp hafızasına kaydettirdim.. Önce resim geliyordu, sonra ayarlandığı kadar süre sonra kayan yazı kayıp duran yazı vs..

Öncelikle donanımdan bahsedeyim.. 74hc595 gibi shift&latch entegresi kullanabilirsin.. 8 sıra şeklinde sürersin, 50Hz yenilemede, 50*8 = 400 defa kesme oluşturup, her sıraya ait ram verisini yükleyip ledde görüntüleyeceksin..

Bunun için maksimum ebat belirleyeceksin.. Mesela 128 blok.. Ama ne kadar fazla blok o kadar hız ve ram gerekir.. 128 blok 8*8 ledden 1024 baytlık ekran görüntüsü yapar.. İşlemde rahatlık olsun, kasmasın dersen, 8 sıra için ayrı ayrı işleyecek bi yazılım yapmalısın.. Mesela 1.sıra shift&latch a yüklendi ve görüntülendi, hemen ardından 1.sırada yapılması gereken işlemler yapılacak vs.. Ya da 128blok için 1024 baytlık 2 ram alanı ayırırsın.. Biri tarama diğeri de ekranı düzenlemek için olur,, ekranı düzenledikten ve bir sıra shift&latch entegrelerine yüklendikten hemen sonra düzenleme alanını tarama alanındaki rame alırsın, ekranda işlemin yetişmemesi vs nedeniyle bozulmalar olmaz..

Tabi tüm bu resim vs için 24C hafızalarını kullanman gerekir.. Eğer yetmez dersen yerine mmc kullanımını öğrenmen gerekir..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,452
Mesajlar
937,556
Kullanıcılar
453,827
Son üye
habip aydınbeyli

Yeni konular

Geri
Üst