Led lazer yapımı

Merhaba arkadaşlar...

******************

Elektronik parçalarım.. Çalışma masam ( dediğime bakmayın yemek masamızı kullanıyorum bu yüzden evden kovulacağım kesin yakında )

Bu mesajdan tam 1 yıl 33 gün sonra bu öngörü gerçekleşti (3 haziran 2015_balkonda)
Abi eline sağlık çok güzel olmuş... Bende yapıyorum şuan bir tane de , LM 317 yerine 337 verdiler. Karşılığı diye. Bir ipozitif bir inegatif. Devrede oynama yapacağım ama inşallah olur...
 
Selam @elektrofizikci

Evet biri pozitif gerilim regülatörü diğeri negatif gerilim regüğlatörü hiç sıkıntı değil sadece lazer diyotunu bağlarken çıkışa doğru yönde bağlaman gerekiyor.

Bu arada donanım olarak ne kullanıyorsun?

Diyotun ne? Optik olarak ne kullanıyorsun? Merak ettim. İyi çalışmalar dilerim burada da detayları paylaşmanı dilerim. Bende yakında bir başka lazer pointer yapmayı düşünüyorum. Bakalım eğer evde zaman ayırabilirsem.

Kolay gelsin.
 
Selam @elektrofizikci


Diyotun ne? Optik olarak ne kullanıyorsun? Merak ettim. İyi çalışmalar dilerim burada da detayları paylaşmanı dilerim.

Kolay gelsin.
merhaba serkan_48;
valla bir arkadaş malzemeleri istedi, sana zahmet birde kurar mısın dedi. LM 317 li bi devre kurdum. 7,2 V luk giriş voltajı, ayar için 2 tane 10 ohm luk diren ve onlara ayar ucuna giren seri 100 ohm luk bir trimpot. Lazere paralele diyot ve kondasatör... Akım sınırlayıcı devre oluyormuş bu okuduğuma göre... Lazer olara kda elemancı ya sordum lazer var mı diye , iki tane farklı büyüklükte aldım. biri 3,5 diğeri 4,5 TL. Devreyi kurdum ama sendeki gibi veya diğer videolardaki gibi sonuç alamadım...
lazerim ve kurduğum devre bu ama umduğum sonucu alamadım. Adaptörü doğrudan bağlayınca da aynı sonucu aldım...
 

Ekli dosyalar

  • lazer.jpg
    7.8 KB · Görüntüleme: 50
  • LM317_LazerDriver1.jpg
    52.4 KB · Görüntüleme: 66
Selam dostum.

Evet devre doğru akım sınırlayıcı devresidir. Bende temelde aynı devreyi kurdum ama potansiyometre kullanmadım. Çinkü burda akım direnç ve pot üzerinden geçiyor. 400 ma geçirince ısınma ve yanma sorunu oluyordu. Bu devre ile geçecek akımı aşağı yukarı 350 ma civarına sabitlemelisin. Ancak almış olduğun lazerler 5 mW lik lazerlerden görebildiğim kadarıyla. Benim kullandığım lazerin ledi 350 - 400 mW gücünde idi.

Kullandığım diyot aşağıdaki gördüğün diyottur.

 
Selam dostum.

Ancak almış olduğun lazerler 5 mW lik lazerlerden görebildiğim kadarıyla. Benim kullandığım lazerin ledi 350 - 400 mW gücünde idi.
Aldığım sonuç normal mi o zaman serkan_48, bende lazerde buluyorum kabahati de ... birde dvd lazerlerini deneyeceğim belki onlar daha güçlüdür..
 
Aldığım sonuç normal mi o zaman serkan_48, bende lazerde buluyorum kabahati de ... birde dvd lazerlerini deneyeceğim belki onlar daha güçlüdür..

Evet aldığınız sonuç normal.

Dvd lazeri ile bende çok deneme yaptım. yaklaşık 10 tane arızalı dvd aldım bilgisayarcıdan. Ancak 1 tanesi sağlam çıktı onuda testlerimde yaktım. Dvd lazerini çalıştırmayı düşünüyorsanız bir kaç tavsiyem olacaktır.

1- yapmış olduğunuz sabit akım devresini ucuna düşük omajlı bir direnç takarak 150 ma geçmeyececek şekilde ayarlayınız.
2- dvd den sökeceğiniz yazıcı özellikte olan ledi sökünüz. Büyük ihtimal küçük bir soğutucuya monteli olacak. Bu soğutucu 3 - 5 saniyelik testler için yeterli gelir ancak daha uzun çalışma için daha büyük soğutucuya takılması gereklidir.
3- Ledi sürücü devresine takıp biraz buyuk soğutucuya monte ederseniz ilk çalıştırma için hazır konuma gelmiş olursunuz. Voltaj vermeden önce devreye seri bir miliampermetre bağlayınız. Aynı zamanda bir voltmetreyide lazer ledine paralel bağlayınız. ilk voltajı verdiğinizde geçen akımı okuyup ( yukarda ayarladığımız ) 150 ma değerini görünüz. Yavaşça 250 ma e kadar çıkabilirsiniz ama daha yukarı çıkmayınız. Bu testi yaparken aynı zamanda da lede gelen voltajı ölçünüz. Gelen voltaj 2.2 voltu geçmemesine özen gösteriniz. 2.2 voltun üzerine çıktığında lediniz bozulacaktır. Diyelimki akımı arttırırken 2.2 voltu 210 ma demi yakaladınız tamam o değerde sabit kalınız. 2.2 voltu geçmeyiniz. Eğer voltajı sabitleyemiyorsanız siz potansiyometreyi sabitlediğiniz halde voltaj sürekli düşüyorsa bu demektirki lediniz ısınıyor bu ısınmadan dolayı ledin iç direnci düşüyor ve lede gönderdiğiniz voltaj çöküyor demektir. Bu noktada testi durdurunuz ve ledi daha iyi bir soğutucuya monte ediniz.

Birde bu sökeceğiniz lazeri bir optik düzene monte edip çıkan ışığı odaklamanız gerekmektedir. Benim ilk paylaşımımda axiz diye bahsettiğim gibi. Yine resimlerde ledi bu modüle tutturduğumu görebilirsiniz.

Test için dvd yazıcının içinden çıkan optik düzenekte kullanılan merceklerdende kullanabilirsiniz. Ancak odak uzaklığı belli olmadığı için ileri geri ince ayar yapmanız gerekecek.

Bu noktada şunuda söylemeliyim. yaklaşık olarak 100 - 150 mW ın üzerindeki lazerler tahrip edici güce çıkmaktadır. Yanlışlıkla teninize ve özellikle gözlerinize ışımamasına yada parlak bir yüzeyden yansımamasına dikkat ediniz. Bu lazeri yabancı bir forumda okuyup malzemeleri temin etmiştim. Bu süreçte orada uğraşan bir arkadaşımız yaptığı testler sırasında bir gözünü malesef kaybetti. Sağlığımız herşeyden önemli.

Kolay gelsin.
 
diod laser driver yapımında genellikle voltajın çok bir önemi yoktur. kaynak çıkış boşta iken voltaj yüksek okunabilir. kaynak çıkışı kısa devre yapılarak araya girilen seri amp metre ile sabit akım özelliği test edilir ve istenilen akıma set edilir. yük bağlandıktan sonra compliant voltajı diod drop voltajına kadar düşecektir. tek dikkat edilmesi gereken burda laserin pdf inden üzerinden geçecek max akım a göre set edilmelidir.

soğutma konusu laserlerde apayrı bir konu olup sadece al soğutucu yetmez. nekadar büyük takarsanız takın eninde sonunda laser souğutucuyu kendi çıkabileceği maximum sıcaklığa kadar çıkaracaktır. boyut sadece soğumanın veya ısınmanın süresini değiştirecektir. uzun süreli kullanımlar için mutlaka TEC (thermo electric cooler) kullanılması gerekir. laser diyotlar hep soğutulacaktır diye yanlış bilinen bir durum vardır. laser diyotlar üretici tarafından belirlenen dalga boyunu yine üretici tarafından belirlenen sıcaklıkta tam verimli olarak verirler. bu genelde 25-30-35 C civarlarındadır. mesela çok soğuk bir ortamda -5 gibi bir hava sıcaklığında kalmış laser diyota gücü birden verirsenizde bozulur. bunun için önce laser diyot istenilen sıcaklığa kadar gelmelidir. örnek olarak laser printer ları deneyenilrisinz. ilk açtığınza bir süre warm up yaparak laser diyotu ısıtır. set sıcaklığına gelince ready ışığı yanar.

TEC ler iki taraflı çalışır bir tarafı soğur diğer tarafı ısınır. tek bir tarafını laser gövdesine monte ederek polarite değiştirerek ısıtma ve soğutma işlemi yapılır. buda genellikle H bridge mos driver lar ile ve PID algoritması ile olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…