Sorun donanımsal veya yazılımsal kaynaklı olabilir.(Aklıma gelen senaryolar ayrıca aşağıdadır)
1. Donanımsal arızalar
a- Ekran kartınız onboard(Tümleşik) olmayan tipteyse eğer,yakın zamanda mevcut ekran kartının,anakart ve ekranla (Display) uyumsuz bir ekr.kartıyla sizin veya servis tarafından değiştirilmiş olabilmesi.
b- Dizüstünüz eğer uzun zamandır çalışır durumdaysa,ekran kartının zamanla iç yapısında,parça bazında oluşan bir arıza olabilmesi.
c- Ekran kartınınızın gpu(Görüntü İşlem birimi) kısmındaki bir soğutma probleminin çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmesı,normalin üstündeki sıcaklıklarda çalışması nedeniyle de çıkışta görüntü sinyalini verememesi.
2. Yazılımsal arızalar
a-Dizüstünün ekran kartı driver'ının mevcut kartına göre uyumsuz olan driver'ının seçilebilmesi.(32 bitlik bir işl. sistemine,64 bitlik ekr.kartı driver'ının seçilmesi gibi.)
b-Ekran kartı ile ekran(Display) arasındaki çözünürlük uyumsuzluğu.(Bunun için seçimi yapılacak çözünürlük ve çalışma frekansı ayarları doğru yapılmalıdır.Uyumsuzlukta ekrana görüntü gelmeyebilir,ekran açılıp kapanabilir veya hiç görüntü gitmez.(1360*768 , 85 Hz. gibi.)
İşletim sistemi açılmadan önce,biosun açılabilmesi için uygun olan tuşa bastığınızda,bios'taki ekrana mavi renkli bios'tan yazılımlı olarak çalışan görüntü programı çıkıyor mu?Bunu kontrol edin.Geliyorsa,donanımsal değil,iç işletim sistemindeki ayarlardan(Driver'ın hatalı seçimi,çözünürlük uyumsuzluğu,vb.)şüphelenip üzerinde durmalısınız.
Not:Hdd'inizin ekr.kartınızın doğrudan çalışmasıyla(Yani görüntü gelip gelmemesiyle)ayrıca bir ilişkisi yoktur.Hdd'in chipset uyumsuzluğundan çok,chipsetteki bir arızasından dolayı da bu yapılmış olabilir.Bir de hdd olmasa bile,usb flash bellekten hdd'siz olarak işl.sistemini çalıştırabilenler de var bildiğiniz gibi.Herhalde mekanik bir iç arıza veya hdd'in chipset arızası yüzünden değiştirmiş olmalılar diye düşünüyorum.Kolay gelsin.