Li-ion pil şarjı nasıl yapılır

Tamam. O zaman hiç ölçtürmeye falan uğraşmayayım direk iyisinden alayım. Elimdeki pilleri ilerde proje merak vs için ayırırım olmazsa
 
Merhaba herkese.

Ben Elektronik konularında amatörüm ama bu 18650 pillere karşı ayrı bir merakım var. Edindiğim tecrübeleri paylaşmak isterim ki harcamalarınızı da ona göre yapı. Bunlarla epey ışıldak ve 3 adet de süpürge modifiyesi yaptım. Süpürgelerden birisi araç süpürgesi olarak geçen kablolu çakmaktan çalışan, diğerleri de Kenwood marka 8.4 volt tiplerdendi.

Bu konuda yukarıda söylenen, pillerin verebildiği anlık akım değeri ve paralel bağlı pillerin balanslı şarj edilmesinin yanı sıra bu pillerin şarj edilirken şarj akımın sınırlanması ve koruma devresi ile kullanılması önemli.

Şöyle ki; 14.4 volt dediğiniz süpürge 4 adet seri bağlı uygun lityum pil ile gayet iyi çalışır. Hatta evde kullanıyoruz şu anda. Ben elimde olmadığından koruma devresi eklememiştim ama kesinlikle yanlış bir yöntem ve tavsiye etmem. Eğer pillerin bozulmaması ve ömrünün uzun olması isteniyorsa mutlaka koruma devresi kullanılmalı.

Bu koruma devrelerinin hem balanslı şarj hem de koruma işi yapanının yanı sıra ikisini ayrı ayrı yapanları da var. Özellikle ni-cd pilli matkabı lityum pilliye çeviren bilinçli youtuberların videolarında o devreleri görebilirsiniz. Sizin süpürge için de onlardan lazım.

Pilden çekilen anlık akım önemli. Eğer sizin süpürge iyi bir motora sahipse 8-15 amper arasında bir başlangıç akımı çekecektir. Alacağınız koruma devresinde bu başlangıç akımı çok önemli. Eğer devrenin kaldırabileceğinden fazla olursa sadece tık diye bir ses duyarsınız ve motor çalışmaz (başıma geldi). Aslında bu başlangıçtaki gücün bir kısmını uygun bir kondansatöre aktarsam da destek olsa, devre tetikleme yapar mı diye çok düşündüysem de deneme fırsatım olmadı.

Gelelim şarj meselesine. Benim kullandığım, denediğim ve Serkan hocamın da paylaştığı balanslı şarj devresinde pillerin şarj akımını sınırlayan bir düzenek yok. Gördüğüm ve yine kullandığım birkaç çeşit koruma devresinde de şarj akımını sınırlama özelliği yok. Onlarda deşarj akımı koruması ile şarj ve deşarj voltaj koruması var ama şarj akımını sınırlama yok (koruma devrelerinde). Piller dilediği kadarını çekiyor. Bu da riskli bir durum. 4 adet lityum pil kullanacaksınız, bunlar boşken şarj başlangıcında yüksek akım çeker. Buna uygun devre bulursanız o ayrı ama şarj akımını sınırlamak gerek.

------------

Bir de şunu belirtmek isterim: Çok sayıda laptop bataryası söktüm ve içlerinden belki de bu güne kadar 200’den fazla pil çıkarmışımdır. Pilleri şarj-deşarj etmeden ve test etmeden kullanmam. Bunun için de uygun cihazlarım var.

Gördüğüm kadarıyla Sanyo pillerin büyük çoğunluğunda özellikle kodu UR18650A olanlarda şarj olurken aşırı ısınma hatta üzerindeki kaplamayı eritme durumlarıyla karşılaştım. Kimisini ısıdan elime bile alamadım. Allah’tan patlamadı. İçlerinden sağlam çıkanları da oldu ama bu belirttiğim koddakilerin çoğu bu şekildeydi ve kullanmadım onları.

Siz de laptop bataryalarından çıkan pillerin öncelikle kodlarına göre internette arama yapın ve maximum discharge rate olarak geçen, verebileceği en yüksek akım değerini öğrenin. Şu sitede olur genelde https://secondlifestorage.com

Diğer taraftan laptoplardan çıkan piller genelde 4-6 amper arasında verebilir. Buna göre de süpürgenin çektiği akımı öğrenip, ikişerli veya üçerli paralel, onları da seri bağlayarak kullanabilirsiniz. Tabi süpürgede yer varsa.
 
Bilgiler için çok teşekkürler. Sanyolardan vazgeçtim Sony vtc6 alacağım artık. Ancak devre konusunda Serkan beyin paylaştığı linkteki veya benim cevabında paylaştığım videodaki gibi devreler yeterli sanmıştım. Tavsiye edeceğiniz örnek bir ürün var mı?
 

@serkan_48 hocam onu şarj devresi olarak paylaşmış. Cevabında da söylediği gibi o sadece her pili 4.2 volt şarj edecek şekilde dengeleme yani balans yapar. 4 pil için ideal besleme voltajı 16.8 volttur ve şarj akımı 1 amper ile sınırlandırılırsa iyi olur. Bunu nasıl yapacağınız size kalmış. Adaptörde akım sınırlama yoksa ki olsa bile laptop adaptörleri 4-5 amper verebiliyor. Direkt bağlamak iyi bir yöntem değil.

Koruma devresi olarak ben bir matkap aküsünü modifiye ederken şu devreden kullandım: https://www.aliexpress.com/item/1PC...661.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpUu6gp

Fakat bu devrenin 1 tanesisinin gücü matkabı çevirmeye yetmedi. Ben de ikisini paralel bağladım ve oldu. Şu anda çalışır vaziyette. Sizin süpürgenin çektiği akımı bulursanız ona göre devre seçersiniz.

Bu noktayı kaçırmayın tekrar tekrar söylüyorum hocam şarj akımını sınırlamak önemli. Bu devreler sınırlandırmıyor. Sınırlandıranı da var mı bakmak lazım. Benim şu anda bildiğim o tarz bir devre yok. Araştırmadım.

Bir de şu tarz olanlar var. Hem balans şarjı hem de koruma işini bir arada yapıyor.

https://www.aliexpress.com/item/1S-...lgo_pvid=a246010b-6ce8-4712-948b-5a9a27a220a5

Buradaki muhtemelen işinizi görür.
 

Hocam benim en son anladığım:
1 şarj için balans devresi olacak
1 koruma devresi olacak
1 de şarj akımı sınırlandırılacak doğru mu anladım? Bu sınırlandırma dediğiniz de şarj ederken adaptörden 4-5 A yerine en fazla 1A gelmesini sağlayacak

Veya son attığınız linkteki gibi şarj ve balans işini birlikte yapan bir devre olacak (aslında o linkteki 4s olan 40A diyor, direk işimi görür sanırım)

O zaman ben yarın süpürgeyi ölçtürüp bu 4s 40A olandan sipariş vereyim, akımı nasıl sınırlandıracağım konusunda da elektronikçiye bi danışayım, umarım yardımcı olur. Benim amatör denecek kadar da bilgim yok maalesef

Bir de şu tarz olanlar var. Hem balans şarjı hem de koruma işini bir arada yapıyor.

https://www.aliexpress.com/item/1S-...lgo_pvid=a246010b-6ce8-4712-948b-5a9a27a220a5

Buradaki muhtemelen işinizi görür.

Buradaki 4s olan 40A diyor o işimi görecek sanki. Şarj akımı sınırlandırma işini de elektronikçiye sorayım artık. Çok teşekkürler
 

Bence de iki işi birden yapan devre işinizi görür. Alırken with balancer, with balanced yazanlara dikkat edin. Akım sınırlamak mesele gerçekten. Ben küçük süpürgelere yine elimdeki imkansızlıklardan dolayı taş direnç ekleyerek akımı sınırlamıştım ama sağlıklı bir yöntem değil.

Buna göre devre ya da adaptör bulmak gerek. İşte o devre kısmı şimdilik beni aşar. O konuda yardımcı olacilecek arkadaşlar çıkar elbet ya da yine onun için de akım ayarlı bir step down voltaj regülatörü kullanılabilir aslında ama sizin masraf gitgide artacak gibi
 
İki yol ile sorununuz çözülür.
Birincisi ve doğrusu 16.8 volt adaptör alıp dörtlü lion şarz kontrol devresi kullanmak.
İkincisi 16 volt adaptör alıp dörtlü gurubu direk şarz etmek. Bu şekilde uzun bir süre sorunsuz kullanırsınız. Guruptaki pillerin eşitliği bozulmaz ise ömür boyu kullanırsınız.
Üçüncü bir yol daha var kendi şarz cihazını kullanıp basit bir devre ile sarz sorununu çözmek.
 
Şu devre akımı ve voltaji kontrol eder. Ben bunun bir benzeriyle ayarlu guc kaynagi yaptim epeydir de kullanıyorum.


10-30V to 12-35V Step Up CV CC 150W 10A DC DC Boost Converter Car Power Supply LED Driver Charger Adjustable Voltage Regulator
https://s.click.aliexpress.com/e/E12uwa1cn

Benim kullandığım da şu

DC-DC CC CV Buck Boost Converter 9-35 to 1-35V 80W Buck Booster DC Step Down Step Up Adapter Module Adjustable Voltage Regulator
https://s.click.aliexpress.com/e/tIhXDcUyj



Arasında ne fark var derseniz mesela kisaca diyelim ki 19v laptop adaptörü bağladınız. Ilk modülde bagladiginiz 19 voltun altindaki degerleri ayarlarınız. İkincide ise 1-35 volt arasinda istediginiz voltaji ayarlarsıniz. Ilkinin avantaji 150 w olmasi.

40 tl modüllere gidecek. En kötü 30 tl den de VTC6 alsanız ki daha pahalı da olabilir. 120 tl de oradan. Adaptör yoksa o da ayrı masraf.

En kötü 160 tl oldu.

Pilleri ucuza getirebilirseniz. Hurdacılardan falan laptop bataryası bulursanız eğer daha ucuza mal edebilirsiniz. Bendeki süpürgede 2 şerli paralel olmak üzere 8 adet çıkma laptop pili var.
 
Ben ikisini de kullanıyorum ikincisini akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı olarak kullanıyorum ama kararlı değil ve ikili devreden birisi (bana denk gelmişte olabilir) çok çabuk bozuldu. Birincisini de pover led sürmede kullanıyorum
 

Ben de ikincisini kullanıyorum. Aslında teknik verilerine aykırı ama ben 12 volt 21 amper bir led adaptörü ile besledim. Aykırı kısmı 21 amper olması. Giriş max 12 amper olsun demişler. Çok da hassas değil ama multimetre ve pensampermetre ile akım - gerilim ayarını takip edince sorun olmuyor şimdilik.

Her ihtimale karşı üstüne bir de fan eklemiştim. Bazen de şans dediğiniz gibi çabuk da bozulabiliyor. Benimkine 10 ay kadar olmuş.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…