Merhaba herkese.
Ben
Elektronik konularında amatörüm ama bu 18650 pillere karşı ayrı bir merakım var. Edindiğim tecrübeleri paylaşmak isterim ki harcamalarınızı da ona göre yapı. Bunlarla epey ışıldak ve 3 adet de süpürge modifiyesi yaptım. Süpürgelerden birisi araç süpürgesi olarak geçen kablolu çakmaktan çalışan, diğerleri de Kenwood marka 8.4 volt tiplerdendi.
Bu konuda yukarıda söylenen, pillerin verebildiği anlık akım değeri ve paralel bağlı pillerin balanslı şarj edilmesinin yanı sıra bu pillerin şarj edilirken şarj akımın sınırlanması ve koruma devresi ile kullanılması önemli.
Şöyle ki; 14.4 volt dediğiniz süpürge 4 adet seri bağlı uygun lityum pil ile gayet iyi çalışır. Hatta evde kullanıyoruz şu anda. Ben elimde olmadığından koruma devresi eklememiştim ama kesinlikle yanlış bir yöntem ve tavsiye etmem. Eğer pillerin bozulmaması ve ömrünün uzun olması isteniyorsa mutlaka koruma devresi kullanılmalı.
Bu koruma devrelerinin hem balanslı şarj hem de koruma işi yapanının yanı sıra ikisini ayrı ayrı yapanları da var. Özellikle ni-cd pilli matkabı lityum pilliye çeviren bilinçli youtuberların videolarında o devreleri görebilirsiniz. Sizin süpürge için de onlardan lazım.
Pilden çekilen anlık akım önemli. Eğer sizin süpürge iyi bir motora sahipse 8-15 amper arasında bir başlangıç akımı çekecektir. Alacağınız koruma devresinde bu başlangıç akımı çok önemli. Eğer devrenin kaldırabileceğinden fazla olursa sadece tık diye bir ses duyarsınız ve motor çalışmaz (başıma geldi). Aslında bu başlangıçtaki gücün bir kısmını uygun bir kondansatöre aktarsam da destek olsa, devre tetikleme yapar mı diye çok düşündüysem de deneme fırsatım olmadı.
Gelelim şarj meselesine. Benim kullandığım, denediğim ve Serkan hocamın da paylaştığı balanslı şarj devresinde pillerin şarj akımını sınırlayan bir düzenek yok. Gördüğüm ve yine kullandığım birkaç çeşit koruma devresinde de şarj akımını sınırlama özelliği yok. Onlarda deşarj akımı koruması ile şarj ve deşarj voltaj koruması var ama şarj akımını sınırlama yok (koruma devrelerinde). Piller dilediği kadarını çekiyor. Bu da riskli bir durum. 4 adet lityum pil kullanacaksınız, bunlar boşken şarj başlangıcında yüksek akım çeker. Buna uygun devre bulursanız o ayrı ama şarj akımını sınırlamak gerek.
------------
Bir de şunu belirtmek isterim: Çok sayıda laptop bataryası söktüm ve içlerinden belki de bu güne kadar 200’den fazla pil çıkarmışımdır. Pilleri şarj-deşarj etmeden ve test etmeden kullanmam. Bunun için de uygun cihazlarım var.
Gördüğüm kadarıyla Sanyo pillerin büyük çoğunluğunda özellikle kodu UR18650A olanlarda şarj olurken aşırı ısınma hatta üzerindeki kaplamayı eritme durumlarıyla karşılaştım. Kimisini ısıdan elime bile alamadım. Allah’tan patlamadı. İçlerinden sağlam çıkanları da oldu ama bu belirttiğim koddakilerin çoğu bu şekildeydi ve kullanmadım onları.
Siz de laptop bataryalarından çıkan pillerin öncelikle kodlarına göre internette arama yapın ve maximum discharge rate olarak geçen, verebileceği en yüksek akım değerini öğrenin. Şu sitede olur genelde
https://secondlifestorage.com
Diğer taraftan laptoplardan çıkan piller genelde 4-6 amper arasında verebilir. Buna göre de süpürgenin çektiği akımı öğrenip, ikişerli veya üçerli paralel, onları da seri bağlayarak kullanabilirsiniz. Tabi süpürgede yer varsa.