Linye Sigortalarından Koku Ve Hafif ses

Priz hattına 32 Amper Sigorta mı taktınız?
Nerden geliyor bu sigortanın amper büyüklüğü....Bu bolluğun anlamı ne? Kablolar ısınmaya başladığında bakalım 32A sigortayı attırabilecek şekilde kablo kesiti seçilmiş mi? Bir müşterimin evine gitmiştik kabloların kesiti düşük sigortalar ise olabildiğince amperler yüksek..Tabiki de evdeki tüm cihazlara yüklenilmiş kablolar zayıf ISINMIŞ sigorta büyük sonuç ortada..tesisat yanmış..geçmiş olsun....
 

Sn. DGN FRT. Diyelim sadece mutfak priz linyelerini besleyecek linye hattı olsa yani tek linye ile mutfaktaki kare buata gelip, oradan 5 prize ayrılsa. Bu prizler bulaşık mak. çamaşır mak. buzdolabı, kombi vb. gibi beyaz eşya besleme prizleri. mutfağa linyeler ayrı ayrı çekilmediğini farz edersek, bu linyeye 32 A sigorta takılır mı?
 
Slm...Normalde bulaşık makinesi çamaşır makinesi ve fırınlı ocak gibi cihazların sigorta panosundan prize kadar ayrı çekilip sigortalarının bağımsız olması lazım...Fakat sizin dediğinizi cihazların Wattını toplayıp 220 v bölerseniz kaçlık sigorta takmanız gerektiğini görürsünüz.. tahminim 25A geçmez...saygılar....
 
Son düzenleme:
benim görüşüm hem sigartayı degiş hemde linyeyi kafan rahat olsun
 

Söylediğiniz şekilde olmaz. Prize en fazla 16 Amper sigorta takılabilir. Watt olarak güçleri toplayıp bölerseniz ana sigorta bile kaldırmaz. Çamaşır makinesinin linyesi banyoda olacağı için zaten ayrı olur. Mutfağa en az 2 linye çekilmiştir, buzdolabı ve bulaşık makinesini bir linyeye, aspiratör, fırın ve varsa tv, gaz alarmı gibi ıvır zıvırları bir linyeden beslenecek şekilde bağlansa çok rahat kaldırır.

Siz bir hattan 25 Amper çekecekseniz tüm elemanların o akıma dayanması gerekir. 2,5' luk kablo 25 Amperi ısınsa bile taşır ancak prizin kontakları taşımaz 10-12 Amper akımda bile sürekli kullanıldığında 1-2 seneye kömür oluyor, 20-25 Amper akımı siz düşünün. Diyeceksiniz 20 Amper akım çeken akım çeken alet var mı evde? Yok. Ancak uzatma kablosu ve çoklu priz grupları var bizim insanımızda lazım olur diye en az altılı olan grup prizi alıp 2 vidayla duvara sabitliyor sonrada mutfakta ne varsa fırın(2-3 kW), bulaşık makinesi(2-2,5kW), fritöz(0,7-1,5 kW) vs ne varsa o grup prize takıyor. Sonrada Elektrik kazaları kaçınılmaz oluyor.

Saygılar...
 
Sayın alpernbugra.... Arkadaş diyorki bu cihazlara ayrı linye hattı çekmediğimizi farzedelim diyor..Bu arkadaş bir mutfağa bir linye oldugunu ve mutfaktaki cihazların bu linyeden beslendiğini düşünelim diyor..Zaten prizler ayrı..Dediğiniz gibi bir uzatmaya bütün cihazları yüklerseniz prizlerin kontakları taşımaz... Ayrıca bazı illerde aydınlatmanın ayrı sigortası yok ve o da bu linyeden besleniyor...Ona hitaben en fazla 25A yazdım (sistemi de trifaze olarak düşündüm...)Zaten ben bir prize 25 A çekilir demedim..Herkesin mutfağı ayrı ve ne çalıştıracağı belli olmaz...Ketıllar, tost makinesi, bulaşık makinesi aspratör falan da filan.... Zaten bu durumda da mutfağa sigorta panosundan 4 mm kablo çekilmesi daha sağlıklı olur..2,5 mm kablo sorun çıkarabilir...Yeni binalar da zaten sorun yok..Bu arada çamaşır makinesi, bulaşık makinesi , fırınlı ocak gibi cihazların linyesi ve sigortası ayrı olmalı...Saygılar...
 
Son düzenleme:

En az 2 linye götürmek lazım, öyle farz edemeyiz o zaman bir linye çekip bütün evi dolanalım

Aslında cevabı kendiniz vermişsiniz priz kontağı taşımayacağı için 16 Amperden büyük sigorta bağlayamayız. Linyede 7 Tane prizde olsa başına koyacağımız sigorta 16 Amperliktir.

4'lük kablo çözüm değil, ayrı linyeler olmalı sebebini önceki mesajımda belirttim.

Eski binalarda (eski evimizde de öyle idi) 25 Amperlik 5 tane sigorta vardı. 13 yıl o evde oturduk hiçbir zaman attığı olmadı en sonunda evde temizlik yapıldığı gün sigorta tablosunda kablolar tutuştu. Bir akşam elektriksiz kaldık.

Şuan oturduğumuz evdeki sistem 3 fazlı ana sigorta 3x25A banyoya bile 2 ayrı priz linyesi çekilmiş.

Forumda 3 fazlı sistemin zorunluluk olduğunu belirtenler vardı ancak yeni yapılan binalara baktığımda (120-160 m^2 arası daireler) hala monofaze sistemin devam ettiğini görüyorum. Bilgili olan biri bu konuya açıklık getirirse iyi olur.

Saygılar...
 


Slm..Tabiki de en güzeli ayrı linyeler çekmek..Benim mesajıma dikkat edersen ayrı linyeler çekmekten yanayım..Yeni yaptıgımız sistemde o şekilde... Bir odanın diyelimki 16 A sigorta taktınız Normalde klımaların sigorta panosundan ayrı çekilmesi lazım..Ama odanın içindeki buattan alınıp klımaya bağlanılıyo ve sigorta değeri yükseltiliyor..... bu 1,5 mm kabloya denk gelirse sıkıntı..2,5mm kablo kaldırıyor.. Bu yanlış bişey tabiki de...Bu durumlarla çok sık karşılıyoruz. Herşeyin en güzelini çok iyi biliyoruz..Fakat müşterilerin tutumlarından dolayı yapamıyoruz.. Müşteri masraftan kaçmasın biz kralını yaparız...Bu piyasanın içinde olan elektrikçi arkadaşlarımız bunu bilir...Bir mutfakta bir linye var eski sistemde..Aydınlatma linyesi de içinde...Mecburen sigorta amperi biraz yüksek oluyo..Tabiki bir priz yuvasına 6'lı grup prizi takarsanız kontaklar kaldırmaz...Evinizdeki kabloların tutuşma sebebi 25 A sigortalardan mı kaynaklandı? Kablolarının durumu neydi? 1,5 mm kablo olmasın? Veya gevşeklikten dolayı da olabilir Sayın alpernbugra ?[/QUOTE]
 
Son düzenleme:
[/QUOTE]

Bulaşık makinesi açık, çamaşır makinesi açık eski evimizde koridorda da priz vardı koridorun prizi banyodaki prizden ek alınıp hemen arkaya geçilerek yapılmıştı. O prizde de halı yıkama makinesi bağlıydı. Sonra güm!!

O arıza kablo değiştirilerek giderildi. Daha sonra başka bir arıza için eve gelen iyi bir usta vardı o 5 tane 25 lik sigortayı söküp 4 tane 20 Amperlik sigorta bağladı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…