furkanyilmaz11
Üye
Her anahtar her kapıyı açmaz. Anahtarı vermezsen nasıl açılsın kapı.Korumayı yapan da insan hackerligi da
Genelde en basit olan harddisk serial number numarasını almak.
Merhaba,
Yazılımı lisanslamak için yazılımsal kilitlerin dışında donanım kilitleri de bulunmaktadır.
http://www.okyanusbilisim.com/detail.aspx?page=149&menu=3
Yukarıdaki donanım kilitleme yöntemi de gayet başarılı.
Bu benim aklıma nasıl gelmedi?
Mantığı yanlış anlamadıysam, harddiskteki tüm verileri şifreliyor. Daha sonra harddiskteki şifreli kısımlara erişim için usb dongle ile şifreyi çözüp dosyaları ram'e açıyor. Bir nevi wd my passport harddisklerde kulanılan şifreleme mantığı.
Daha işletim sisteminin açılışından itibaren dongle gerektiriyor. Böylece dongle olmadan hiç bir şekilde sistemi kullanamıyor. Böylece istediğimiz gibi rahat rahat herşeyi konfigüre edip tüm yazılımlarımızı kuruyoruz ve bu cihazla şifreliyoruz. Doğru mu anladım? Ayrıca internetten de cihaza ulaşabildiğimiz için tam müdahele yetkisi var, yani süper tabi doğru anladıysam.
Şimdi 2 sorum var;
1-Sistem yukarıda yazdığım gibi mi işliyor?
2-Sistemde usb dongle takılıyken şifreleme kalkıyor değil mi? Ve şifreleme kalktığında adamlar dosyaları kopyalarlarsa?
Benim tam olarak istediğim şey sistemi şifreleyim ve hiç bir şekilde müdahele edemesinler/kopyalayamasınlar. Sanırım bunu da sistem ayarlarından falan yapıcaz. OS u tam istediğimiz gibi sınırlamamız lazım. Bunu nasıl yaparız? Embedded windows olayı falan varmış, bu işle bi ilgisi var mı?
Ben otomasyon sistemleri yapıp bunları ticari anlamda satıyorum. Ama yaptığım sistemler çok rahat kopyalanabilir, böyle bir sorunum var. Siemens ler falan nasıl koruyor kendini? Embedded windows var sanırım?
Günümüzde açılmayan kapı var mıHer anahtar her kapıyı açmaz. Anahtarı vermezsen nasıl açılsın kapı.
OS'dan kasıtınız nedir mesela elinizde bir işlemci varsa ona doğrudan bir işletim sistemi yazabilirsiniz.
Tabi teorik olarak(!).
Koruma işlemi genelde yazılımları yani OS içerisinde çalışan alt uygulamaları korumak için yapılır.
Bazen ise bazı bilgileri USB içerisinde şifreleme de yapabilir.
Sistemi kilitlemek ise biraz yoruma açık bazı yazılımlarla harddiski silinmeye karşı engelleyebilirsiniz ancak bu kez adam usb / cd üzerinden boot edip istediği işlemi yapabilir (en azından silmeyi).
Siemensler,Microsoftlar, Pcb tasarımcıları, İşlemci derleyecisi yazanlar falan çok korunmuyorlar temel bir yazılım kilidi olabildiği gibi donanım kilidi de olabiliyor.
Hatta çok korunursanız aslında müşterilerinizde de azalma olacaktır. Çok rahat bulabildiğiniz bir çözüm mü size cazip gelecektir yoksa zor bela kurulan bir sistem mi?
Ancak bazı yazılımların çok rahat kopyasını bulabildiğinize göre demek ki yazılımda kilit iyi niyetli kişilere yapılıyor.
Şöyle düşünün evinizin kapısı çelikten olsun ve her akşam tüm kilitleri kapalı hale getiyorsunuz ancak hırsız drone ile balkonunuza bir kanca ile ip sarkıtıyor ve oradan giriyor.
Bunun benzeri bir olay da yazılımların kilitlenmesinde oluyor sizin bilgilerinizi mutlaka birileri alabilir veya en azından silebilir. Sonuçta silmek de bir zarardır...
Benim size tavsiyem eğer projenizde maliyet sıkıntısı yoksa güvendiğiniz bir Operator paneli ile yapın ancak orada da kısıtlı imkanlarla işlemler yapacağınızı unutmayın.
Ya da müşteri ile açık kaynak anlaşması yaparsınız (bazı istiyor bazıları asla diyor) ve fiyatlandırmanızı ona göre belirlersiniz.
İyi geliştirmeler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?