Lisans Yöntemleri

Öncelikle ilginiz ve yaptığınız açıklamalar için çok teşekkürler.

Sorun şu ki her ürün sattığım adamla yazılım sözleşmesi yapmam biraz abes kaçabilir. Ki müşteri portfoyum'un bunu abes karşılayacağına %90 ihtimal veriyorum ve karşılıklı güven zedelenmesi, tartışmalar gibi bir çok problem yaşanabilir ki bu da bana pazarlama veya satış ile ilgili ciddi hasarlar verebilir veya işimi zorlaştırabilir.

Bunların hepsini çözdüğümüzü farzedersek bile, adamın yazılımı kopyaladığını duyacam da, avukatları gönderecem de dava açacam da... Çok uzun iş...

Elektronikleri koruma adına şuan herhangi bir sorunum yok, onları çok güzel koruyorum. Zaten elektronik kartlarda(mikrodenetleyici ile yaptıklarımdan bahsediyorum) koruma yöntemleri kısıtlı. Sen istediğin kadar şifrele, kurar algoritmayı yazar programı geçer. Eğer çok özel bir çıkış yöntemi varsada takar mcunun bacağına osiloskopu ölçer ve taklit eder. Ona yapılacak fazla bişey yok. Elektronik konusunda daha çok psikolojik ve stratejik koruma yöntemleri işe yarıyor.

Ama sorun pc tabanlı yaptığım işlerde... Örneğin bir robot kol otomasyonu yaptım, hazır enginelar veya hazır yazılımları kullandım. Bunları işe göre konfigüre ettim. Gerekirse bu hazır kullandığım yazılımları kendi yazılımlarımla haberleştirdim. Ve sistemi çalıştırdım diyelim. Adam bunu alıp da copy-paste yaparsa, benim işim bitiyor orada.

Burda öyle bir sistem olmalı ki mesela her seferinde internet bağlantısından lisansı kontrol etmeli veya usb dongle dan lisansı kontrol etmeli ve eğer o lisans yoksa program çalışmamalı. Adam kopyalasa bile her seferinde yazılım lisans arayacak ve usb dongle olmadan çalıştıramayacak. Ve bu mümkünse tüm işletim sisteminde geçerli olmalı yani tüm konfigürasyonlarda. Bir önceki yazımdaki OS dan kastım da buydu. Yani bütün işletim sistemiyle beraber herşeyi korumaya almak. Yoksa oturup da OS yazacak değilim. Yürek ister o iş :)

Asıl sorum yukarıda bahsettiğim gibi bir şeyi yapmak mümkün müdür? Eğer mümkünse nasıl? Eğer mümkün değilse zaten hazır kullandığım bir programı nasıl kilitleyebilirim. Yani adam bu yazılımı kopyalasa ve yazılımın orjinal geliştiricilerinden lisansını alsa bile benim yaptığım konfigürasyonları ve modifiyeleri kullanamasın istiyorum.

Bunu nasıl sağlarım? Şimdiden önerileriniz için teşekkürler...


Şöyle düşünün lisans kısmını bir donanım ile çözdünüz. Her hardkeyin içerisinde bir tekil bir numara olur (EEAAB112 gibi diyelim). Bu tekil numaradan yapılandırma dosyanızı şifrelemek sureti ile kayıt edebilirsiniz.

Böylece o ilgili hardkeye bağımlı bir yapılandırma dosyanız olacaktır.

Yazacağınız kod ise önce hardkeyden bu ilgili kriptoyu alır ve kendi yapılandırma dosyasını buna göre yorumlar.

Ancak bunun da bir probleme yol açacağını unutmayın;

Diyelim ki müşterinizin PC'si yandı (anakart ve çevre üniteler) ve usb hardkey bozuldu.
Siz müşterinize yeni yazılım kilidi gönderdiniz dosyalar ise eski kriptoya göre şifrelenmişti.

Hali ile yazılım tekil seri numaraya göre bu dosyayı tanıyamayacaktır.

Bu kez sizin dosyaları çevireceğiniz bir arayüze daha ihtiyacınız olacaktır ve siz tarafından bu işlem yapılması gerkecektir.

Müşteri tarafı dosyalarını paylaşma husunda bir sıkıntı oluşturmuyorsa olabilir.

Sonuçta her koruma önleminin can sıkıcı tarafı olduğunu unutmayın.

İyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,341
Mesajlar
925,519
Kullanıcılar
451,811
Son üye
benanç.

Yeni konular

Geri
Üst