Türkiye'de lisanssız yazılım kullanımı had safhada. Bu konuyla ilgili BSA adlı bir firma korsan yazılım ve korsan sanat eserler hakkında takiptedir.
Business Software Alliance
Korsan yazılım kullanmanın devlet nazarında ciddi yaptırımları vardır. Ayrıca korsan yazılım kullanmak bir itibar meselesidir. Ayrıca bu konuyla ilgili çok yüksek para cezaları uygulanmaktadır. (150.000TL civarında)
Ancak korsan yazılım takipçileri genelde ev kullanıcılarını değil, ticari amaçla kullanımı hedeflemektedir. Çünkü korsan yazılımla elde ettiğiniz gelir haksız bir kazançtır. Ancak bu ev kullanıcılarınında korsan kullanmasında serbest olacağı anlamına gelmiyor. Eğer yakalanırsanız aynı yaptırımlara tabi tutulacaksınız.
Sadece korsan yazılım ile değil, bugün internet üzerinden lisanslı dağıtım yapılmamış bir .mp3 indirseniz bile bu kanunu çiğnemiş oluyorsunuz. Aynısı filmler içinde geçerli. Son zamanlarda okuduğum bir haberi örnek verirsek, Almanya'da 22 yaşında bir öğrenci internet üzerinden .mp3 indirdiği tespit edilerek 45.000€ ceza ödemeye mahkum edilmiş.
Korsan yazılım hakkında kendi fikrimi soracak olursanız; ben çok beğendiğim ve gerçekten hakettiğini düşündüğüm programların lisans ücretlerini ödüyorum. Örneğin Windows Commander, GoodSync, TuneUp Utilities 2009 satın aldıklarım. Ancak Bir
ABB RobotStudio, Simatic Manager, AutoCad Electrical, E-PLAN gibi satın almaya çalıştığınızda 4 rakamlı para birimleriyle ifade ediliyorlar. Dolayısıyla mecbur kalıyorsunuz bir yerde. Ayrıca şirketlerde bu konuda acımasız bir satış stratejisi var. Örneğin; Bir cihaz satıyorlar o cihazın 2 katı parayla programlanması için gereken yazılımı satıyorlar.
Ancak Lisanssız yazılım kullanmanın, tespit edildiği taktirde maddi ve manevi ciddi yaptırımları olacağını tekrar belirtmekte fayda var.