Lm317 Direnç yakıyor

LM317 lineer regülatör yani
giriş çıkış arasındaki farkı kendi üzerinde ısı olarak harcar.

Giriş 24V
Çıkış 12V
motor 1A çekse
LM317 üzerinde harcanması gereken güç
P = (24-12)V * 1A = 12 Watt
Soğutucuyla bile sıkıntılı ve müsrif bir iş.

330 Ohm nasıl bağlı göremedik şemanı ama
ayar ve gerilim bölme dirençlerini kabaca kiloOhm dan düşük seçememek lazım.
Bu dirençler üzerinde harcanmaya çalışılan enerjiden dediğin yanma oluyor.

Teşekkürler, yapdığınız açıklama çok bilgilendirici. Ben 330 ohm direnc seçimini internetde gördüm fakt 1k ile değiştirebilirim. Bu direncin yanmasının sebepi lm317 'nin bozuk olmasıymış. Bu sorunu düzelttim lm317 voltajı ayarlayabiliyor. Fakat bütün gücün lm317'ye binmemesi için çıkışa bir transistör bağlamam gerekiyor. Sizce hangi transistörü seçmeliyim ve nasıl bağlamalıyım ? Elimde şöyle bişey var hurdalıkta buldum. Yazıları neredeyse silinmiş.Bunu kullansam olurmu güç transistörü olduğu kılıfından belli.
Teşekkürler, yapdığınız açıklama çok bilgilendirici. Ben 330 ohm direnc seçimini internetde gördüm fakt 1k ile değiştirebilirim. Bu direncin yanmasının sebepi lm317 'nin bozuk olmasıymış. Bu sorunu düzelttim lm317 voltajı ayarlayabiliyor. Fakat bütün gücün lm317'ye binmemesi için çıkışa bir transistör bağlamam gerekiyor. Sizce hangi transistörü seçmeliyim ve nasıl bağlamalıyım ? Elimde şöyle bişey var hurdalıkta buldum. Yazıları neredeyse silinmiş.Bunu kullansam olurmu güç transistörü olduğu kılıfından belli.
16197279579044765498202270945554.jpg

Yok 555 ile, örnek ekledim yukarıdaki mesaja.

Anladım teşekkürler bu devre daha mı tutarlı olur ? Elimde fazla malzeme bulunmadığı için elimdeki transistörler ile devreyi yapmak istedim .

Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri