Mühendisin proje ve imza yetkisi.(Haksızlık var mı?)....

SMM konusu danıştayın verdiği kararla çözülmüş durumda.
Alınmayan dersler mezuniyet sonrası tamamlanıyor ve istenilen SMM alınıyor.Sorun yok.
"durceylan" gündemi kaçırmış.....
amacımız üzüm yemek ,bağcı dövmek değil...
 
hıc bı haksızlıgın olmadıgını aksıne muhendıslerın hakkının savunuldugunu dusunuorum
muhendislik hizmetlerinin cok basıtlestırılıp cok ucuzlatılmasının onune gecmek ıcın en kesın cozum bu
 
mühendislik okutup hamallık yaptırmanın bir çok seçeneğinden biri...
 
Aslında Emo Smm'lerin haklarını yönetmeliklerle koruyor. Ücretli çalışan smm'lerin bile en az ne kadar maaş alacağı bile her sene güncelliyor ve denetliyor. Ayrıca Elektrik Mühendislerinin piyasadaki sömürülme düzenine karşı smmleri yönetmeliklerle korumaya almıştır. Yönetmelikler böyle olmasaydı piyasada işvereni mühendis yada mimar olmayan bir sürü smm olacaktı. Bence bu daha vahim bir durumdur.
 
EMO' nun yaptığı yanlışlar da vardır, doğrular da... Öncelikle meyve-sebze bile satsanız, bunun için sizden istenecek bürokratik gereksinimler vardır. Siz de isportacılar gibi elektrik projesini korsan satacağım demiyorsanız... bu böyle...

İkincisi EMO' nun yaptıkları az biraz yeterli... Örneğin elektrik teknisyenlerinin imza yetkisinin tamamen kaldırılması için çaba harcamalı, gerekirse bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürmeliler. Neden? Makine, İnşaat, vb. teknikerlerinin proje imza yetkisi var mı? Hemşirelerin hasta muayene yetkisi var mı? Yok! Elektrik teknisyenleri çoğunluklarını kullanarak siyasi olarak haklarımızı elimizden almaya, siyasetçiler de buna iki oy için çanak tutmaya çalışıyorlarsa da... meye-sebzeye bile standart getiren AB standartları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, anayasanın eşitlik ilkesi gibi birçok faktörü ön plana çıkarıp, haklarımızı hukuki ve uluslararası alanda EMO' nun koruması gerek...

Proje bedellerine gelirse de, artık işveren ile işi alan kişi arasındaki sözleşme olmadan (fiyat yazılı olacak) proje onayı gerçekleştirilmese de... bu fiyatı alacağım dedikten sonra, o fiyat üzerinden kdv alıp, asıl bedelin altında proje çizen mühendisler mevcut. Daha beterleri de mevcut ya... neyse... EMO' nun bu tür olayların önüne geçmesi için de, proje onayında sözleşme, sonraki dönemlerde ödenen KDV ve ücret ödendiğine dahil banka dekontu ile, vergi dairelerinin daha sıkı bir şekilde denetim sağlamaları açısından girişimlerde bulunarak da naylon faturaların önüne geçirmesi sağlanmalı.
 
Ben 3. sınıf elektrik-elektronik müh. öğrencisiyim opsiyon seçiminde enerji seçersek 1kV üstü imza yetkisi için ek ders almamız gerekmiyor otomasyon seçersek ek ders alarak bu imza yetkisi alınabiliyor diye biliyorum.Sorum eğer iletişim seçersek de bu 1kV üstü imza yetkisini ek ders alarak alabilirmiyiz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,931
Mesajlar
921,799
Kullanıcılar
451,107
Son üye
Xte13

Yeni konular

Geri
Üst