Müstakil ev için elektrik sayaç panosu

mkaand

Üye
Katılım
25 Nis 2020
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
45
Konum
Istanbul
Arkadaşlar selamlar,

Bursa’daki arazime bir ev yaptıracağım. Etrafını duvarla çevirip kapısını yaptırdım. Şimdi mimar inşaat ruhsatı için belediye ile görüşüyor. Elektrik ve Su aboneliklerimi açtıracağım. Bu noktada sorularım var:

1. Sayaç panosu olarak etien marka sac olmayan trifaze bir pano koymak istiyorum. Sac olmadığı halde pano içinde toprak göstermek şart mı?

2. Elektrik projesini çizdirdikten sonra sayaç panosunu projeye göre kendim yapıp elektrik bağlattırabilir miyim? Yoksa belgeli bir elektrikçinin mi yapması lazım?

3. Orada muhtemelen monofaze elektrik var ama ben trifaze istiyorum. Trifaze sayaç panosuna monofaze sayaç takabilir miyim? Bağlantı delikleri uyar mı?

Bu da sayacı koyacağım duvar, susta ile ip attım ilerde kabloları rahat çekmek için.

 
Elektriğin gittiği her yere toprakta gitmelidir mantalitesindeyim ve öyle de olunması gerektiğini benimsemekteyim.
 
Ben zaten sayaç arkasına koyacağım ikinci bir panoya topraklama hattı getireceğim bakır çubukla, burda sorum onay aşamasında sayacın yanında toprak olması şart mı? Çünkü sayaç panosunda toprak barası koysam dahi sadece koymuş olmuş olmak için koyacağım. Pano plastik nihayetinde ve ordan elektrik duvar arkasında başka bir panoya gidecek. Orada toprak olacak.
 
1- Metal olmayan ve içerisinde topraklama irtibatı gereken bir donanım olmayan panoya toprak çekilmesi gerekmez. Ancak çekilse daha uygun olur. İleride pano metale dönebilir veya içerisine toprak irtibatı gerektirecek bir donanım ilave edilebilir.
2-Sayaç panosunu kendiniz toplasanız bile, yetkili bir elektrikçinin üstlenmesi gerekeceğinden, baştan birlikte hareket etmelisiniz.
3-Trifaze panoya, monofaze sayaç takarsınız. Artık panoları hep trifaze seçmek isabetli olur. İç tesisat yönetmeliğinde 5 KW dan büyük tesislerin trifaze beslenmesi gerektiği maddesi dolayısı ile çoğu dağıtım şirketi trifaze bağlantı istiyor.
 
Çok teşekkür ederim. Tüm sorularıma detaylı cevaplarınız için. Dediğiniz şekilde ilerleyeceğim. Çok sağolun.
 
Bu yazı ilgimi çekti.Eski fakat ilginç soru olmuş...!Toprak hattı elektrikte her zaman önemlidir,insan ve elektrikle çalışan her şeyi korur ve parayı da korur.Diğer bir konu elektriği döşeyen ve panosunu kuran usta bunu bilir ve nasıl olmuş?Bir resim gönderirsen memnun olacağım.
Not:Elektrik kablolar ve sigortalar parafudr kaçak akım koruma rolesi vb.nasıl kullanaksan ona göre döşenir...Bana sorarsan (resime göre) o evde ruhsatlı tabanca veya tüfek güven verecektir...Başarılar!
 
Merhaba,

Trifaze sayaç panomu yaptım ama iç grubunu rayı ile birlikte söküp İstanbul’daki evime getirdim orda henüz elektrik olmadığı için boşuna orda dursun istemedim. Topraklama konusunda yanlış anlaşıldım sanırım. Topraklama hattı tabiki olacak. Ben panonun kendisi plastik olduğu için illa pano için toprak çekmek şart mı diye sordum. Şartmış, çünkü ilerde priz filan pano içine konabilir diye gerekliymiş. Bu arada sayaç panosu dışında, dağıtım yapmak için bir dağıtım panosu topladım. Hayatımda ilk kez pano yaptım ama mütevazi olamayacağım, ustayım diyen adam bu panoyu toplayamaz. Bşn kez anlatsam istediğim gibi yapamaz. O yüzden oturdum araştırdım kendim yaptım. Ruhsatlı silahım var 7 güvenlik kamerası olacak. Kuş bile izin alacak uçarken. Piranha panel çitler döşedim. Dağıtım panosunda 1 trifaze 1 cee norm monofaze 2 de schuko monofaze priz koydum. Ayrıca 3faz için ayrı ayrı gerilim koruma, legrand timer ve 4 kanal fonri wifi röle koydum. Vanaları ve bahçe aydınlatmalarını uzaktan yönetmek için. Telefonumun konumuna göre köye giriş yaptığımda geceyse duvar aydınlatmaları otomatik yanacak. Son durum bu panolarda. Belki hayatımda ilk kez pano topluyorum ama kendi evim olduğu için özenerek masraftan kaçmadan en iyisini yapıyorum. Müteahhit işi değil yani. Merak edenler bir yıllık tüm gelişimini bu videodan görebilirler. Eylül 2022 de aldım burayı ben.

 

Ekli dosyalar

  • IMG_3820.jpeg
    308.2 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_3717.jpeg
    188.5 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_3650.jpeg
    242.8 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_3034.jpeg
    530.3 KB · Görüntüleme: 28
  • IMG_3035.jpeg
    538.2 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_2763.jpeg
    234.2 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_2762.jpeg
    249.7 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG_3136.jpeg
    361.7 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_3821.jpeg
    266.7 KB · Görüntüleme: 30
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…