Bu gün, demır ürünlkeri satan, vinçlerle yükleme yapan bir işyerıne gittim. Devamlı capasıften cezaya girmektelerdi. Köhler sayaçda, kvarh/puls ledi aktif den daha puls veıyor. faturalarda da capasitif tüketiminde reaktif tüketiminde fazla oldugu görülüyordu.<br>İlk başda arızalı sıgorta ve kontaktörleri tespıt ettım. Röle ayarlarına bakdım. >Röle, devamlı"normal" ledini yakıyor ve devreye grup almıyor. "var" ölçme satırına geldiğimde, her üç fazında kapasitif bvelittiğini gölzedım. İşyerınde kapasitife neden olacak UPS vs. görünmüyordu. İşyerini dolaşdım, malum gezer,köprü vıncler var. Birisine gözüm takıldı. bu köprü vinçde elektrıklı mıknatıs bulunmakta. sadece mıknatısı devreye aldırgımda, rölede , var satırında 4-5. 6 kvar gibi degerler gördüm.<br>Aklıma takılan şu, normalde mıknatıs",enduktıf" saredıcı bobındır. Ama, Doğruakıma cevırmek gerektiğinden dolayı , köprü dıyotlar ve/veya varsa içindeki kondansatörler capasitif etkisi yaparmı. Mıknatısın panosunu henuz ıncelemedım. Yarına bakmayı düşünüyorum. Arkadaşlardan rica., bu konuyda bilgisi ve yasanmıs tecrübesi olanlar, banada aktarırımı,<br>İyi çalışmalar..