Genellikle sürücüler, dönme yönü için bir sinyal (dir = direction anlaminda), her bir adim icin bir sinyal (step veya pulse diye geciyor) kullaniyor.
Eger sürücü devrede gerekli önlemler alindi ise dogrudan parallel port pinlerini, sürücüye baglamanin bir mahsuru yok. Her bir motor icin bir yön, bir de adim pini ayrilacak ve bunlar dogrudan sürücüye baglanacak.
Adim ve yön sinyallerini üreten kontrol programi (genelde Windows icin Mach kullaniliyor) içinden hangi parallel port pininin hangi is icin ayrildigini belirleyebiliyorsun.
Bazen parallel porta zarar vermemek icin sürücü ve parallel port arasina breakboard adi verilen ve iki sistemi birbirinden izole eden bir kart konulabiliyor ama bircok sürücüde zaten bu önlem alinmis oldugu icin ayrica breakboard koymaya gerek yok.
Bir de seri porttan baglanan kartlar var, sürücüler bu kartta baglaniyor. Bu kart, calisan yazilima ozel uretildigi icin dusuk hizli olan seri porttan, ozel bir protokol ile gerekli bilgiler gonderilebiliyor ama bu yontem, iyi bir yontem degil. Hem fazladan bir kart kullaniyorsun, hem de kart ve yazilim arasindaki iliskiden dolayi, yazilim degistirmen sorun oluyor.
Yani ozetle, sürücüleri dogrudan parallel porta bagla.