hocam merhaba acaba bu bahsettıgınız bılgılere ulasabıldınızmı tam olarak bu surec nasıl ıslıyor bunu anlmak ıstıyorum da
1.CAD tasarım çizim ortamıdır. Standart dosya formatarı vardır. Bunlar iges, stl, dxf...
Çoğu CAD programı bu dosya formatlarına çıktı verebilir.
2.CAD programının çıkısı CAM programının girdisidir. CAM programında bu standart dosya formatlarını okumanız ve ekrana çizdirmeniz gerekir ki burası CAM programının(aynı zamanda CAD in) temel altyapısıdır. Kullanıcı olarak biz programın arkasında ne döndüklerini bilmesekte, işin içine girince bir parçayı ekrana çizdirmek bayağı bir zor iş.
Neticede CAM programlarının var olma amacı klsik yöntemlerle yapılan talaşlı imalataın(ki talaşsız imalat da olabilir) otomasyonunu yapmasıdır. Yani siz hangi parçayı hangi takımla, hangi işleme stratejisiyle seçeceğiniz, CAM programının girdisi olur ve CAM programının çıktısıda G kodları olur.
G kodları standarttır. Bu dosyaya NC dosyasıda denir ve içinde G ve M ile başlayan satırlar bulunur. M makineye özgündür.(ama buda genelde standartlaşmıştır) Lakin makine üreticileri bazen bu standartlara uymayabiliyor(Tabi ufak çaptaki makine üreticileri) veya makineye özgü parametreler oluyor(atıyorum makinedeki valfi çektirmek için M23)
Bunun için CAM programlarında postprocesör mekanizması vardır. Her makine için postprocesör vardır. Yani CAM in çıktısı makineye özel yazılmış postprocesör(script dil ile yazılmıştır) tarafından tekrar yorumlanır ve makineye gönderilir.
3. Makine aldığı nc dosyasına göre motorlara hareket verir. Bu tarafını pek bilmiyorum. Ama bildiğim kadarı ile yazayım.
Gitgide her elektronik aletin içinde işletim sistemi mevcuttur. Farklı kontrol panelleri bulunur. (Fanuc, Siemens...) Bunlarında
kendilerinin yazdığı veya kullandığı işletim sistemleri vardır. Mesela simens sinumerik(yanlış olabilir emin değilim) linux tabanlı işletim sistemi kullanıyorlar. Bu g kodlarını satır satır okuyup porta çıkış vermiyorlar. Belli bir algoritma ile okuyorlar. Ben de tam bilmiyorum ama backtracking algoritmasıydı herhalde. Yani makinenin ilerde yapacağı hareket önemli olduğundan böyle bir işlem yapıyorlar.
Demekki bekki bir buffer mekanizması var. G kodları motrolara sinyal üretiyor, M kodlarıda kontaktörleri falan çektiriyor. Ancak bu işlemlerde ara katman olarak plc kullananlarda var.(bu aradaki katmanı pek bilmiyorum) Bu işleri makine başına bir pc koyup basit şekilde C# ile programı yazıp portları kontrol ediyorlar(Tabii amatörce oluyor)