Mach3 ve Cnc Router ilk kullanım için yardım.

Katılım
1 Eki 2016
Mesajlar
159
Puanları
1
Yaş
47
Merhaba

Ben kendi imkanlarımla bir cnc router yapmaya çalışıyorum. Yapım aşamsının sonlarındayım. Yazılım olarakta mach3 kurulumu ve ayarlarını yaptım.

Merak ettiğim. Bundan sonraki aşama nasıl olacak? Yani cnc yi bilgisayara bağladım. mach3 açtım. Malzemeninde cnc ye bağlandığını farz edelim.. Bundan sonraki aşamadı ne yapmam gerekli. cnc mazlemenin başını sonunu veya bulunduğu konumu nasıl bilecek? hangi yükseklikte olduğunu bilmesi gerekiyor ki ona göre derinliği hesaplasın. (g koduna çevrilmiş bir model yüklendiğini düşünelim) aynı şekilde x ve y koordinatlarında da nasıl bilecek. Bu konularda bana biraz bilgi verebilirseniz bende kıyısından kenarından işlemlere başlamak istiyorum.
 
Tezgaha bağladığın iş parçasının hangi köşesini Referans almasını istiyorsan onu sen belirlersin. Bunu da Cam programında seçersin. Cam Programında hangi noktası referans( yani 0 noktası) olarak tanımladıysan iş parçası üzerinde de makineyi manuel olarak getirip sıfırlayacaksın.

Aynı şekilde Z eksenini de İş parçası üzerinden mi sıfır alıyorsun yoksa tezgah üzerinden mi sıfır alıyorsun CAM programından belirlersin. Belirlediğin şekle göre Z sıfırlama yaparsın. Genelde iş parçası üzerinden Z sıfırlama alınır.

Hangi Cam programını kullanmayı düşünüyorsun yada kullanıyorsun
 
Cevap döndüğünüz için teşekkür ederim. Birilerinin dikkatini çekip bir şeyler yazacağından ümidimi kesmeye başlamıştım.. Açıkçası ben autocad üzerinde 3 boyutlu basit şeyler yapıp bunu dxf e çevirdikten sonra mach3 e import etmeyi düşünüyordum. bu şekilde olur mu? yoksa illa solidworks vs gibi bir yazılımla mı bir şeyler hazırlamak lazım? Eğer öyleyse o tür yazılımları hiç bilmiyorum. Autocad üzerinde basit ihtiyacıma göre şeyler yapabilirim.
 
Mach3 de direkt dxf den işlem yapma olayı varda ne kadar pratik olur bilemiyorum. Artcam yada Aspire programları işini daha çok kolaylaştırır.

Heee 1 dk ben 2 boyutlu dxf zannettim. 3 boyutlu dxf yi mach3 anlarmı bilmiyorum. Programdan STL formatında export etmen daha doğru olur.
 
Sanırım biraz zorlanacağım bu parça işleme olayında. 2 boyutlu dxf dosyasını yüklesem mach3 de nasıl derinlik tanımlaması yapacağım.. yani bazı yerlerde dalma yapmak gerecek ama 2 boyutlu bir çizimde bu nasıl ifade edilir ki.. Mecburen 3 boyutlu bir model üzerinden hareket etmek gerecek.
 
1- Sizin 3 boyuttan kastınız bunlar mı ?

https://www.google.com.tr/search?q=...ved=0ahUKEwi55LzQ3NrPAhVnCcAKHaUHDb0Q_AUIBigB

2- Yoksa düz bir parça üzerindeki delik cep boşaltma gibi işlemler mi ? Yada 2 boyut çizimi kullanarak lazer kesim kimi ince malzeme kesimi mi ?

Eğer 3 boyuttan kastınız 2. madde gibi ise CAM programında iş parçası kalınlığı, cep boşaltma derinlikleri, kesici takım çapları, ilerleme ve dalış hızı birçok parametreyi ayarlıyorsunuz. Hesapla dediğiniz aman program size büssürü büssürü satırlı gcode dosyası çıkarıyor. Bu dosyayı da alıp mach3 e yükleyip çalıştırıyorsunuz.

Anladığım kadarıyla bu konuya epey uzaksınız yeni yeni öğreniyorsunuz. Yani en temel bilgilerde tam olarak oturmamış. Mach3, cnc yapımı, parça işleme gibi birçok konu ile ilgili milyonlarca video var. Videoları izlerseniz görsel olarak daha etkili olur. Takıldığınız yerde yardımcı olmaya çalışırız
 
Faruk da size mutlaka yardımcı olacaktır daha başka arkadaşlarda var mach3 ustalaşmış ama sanırım müsait değiller hatta bir @Suat_Korkmaz arkadaşımız var şuan sanırım torna yapıyor kendine @hikmetsapmaz ustamız CNC de router le demir işliyor belki de şuan kalıp yapıyor makinesin de
 
Artsoft sayfası pek kullanılmıyor o yüzden de konular dikkat çekmiyor
 
1- mach3 bir cnc kontrol programı
2- mach3 g-code ile kesim yapabilirsiniz (dxf gibi uzantılı dosyalar ile olmaz)
3- g-code cam programları ile hazırlanır (solidcam, mastercam, artcam gibi)
 
Cevaplar için herkese çok teşekkür ederim. Evet konunu yazılımsal tarafı artı teknik tarafına gerçekten hakim değilim. Bu işe giriş nedenim kendi imal edip sattığım bir ekipmanı daha hızlı ve hassas yapabilmekti. Yani elle yapım çok uzun sürdüğü ve evdekilerle papaz olduğum gibi çokta vakit kaybettiriyordu. Bu yüzden seri ve hassas parçalar üretmek adına cnc olayına girdim. Aslında abimde cnc tornacıdır. Fakat onun kullandığı makinalar tabi ki çok farklı.. bir de onunda Cam yazılımları üzerinde pek bir bilgisi yok. Solidworks ve onun cam modülünü öğrenmeye çalışıyor. Fakat şu anki seviyesi ile bana yardımcı olabilecek bilgiye sahip değil. Ama G kodlarına hakim olduğunu söyleyebilirim. Ben onu fazla meşgul etmeden kendi kendime bir şeyler öğrenmek istiyorum. Cam olayı madem ki olmazsa olmaz en hızlı öğrenebileceğim, kaynak olarak da sıkıntı çekmeyeceğim hangi yazılımdır. Mesela abim solidworks ün harika olduğunu ama çok karışık olduğunu söylüyor. Yani profesyonel bir uygulama ama benim gibi hiç bir şey bilmeyen için zaman israfı olur.

Benim 3 boyuttan kastettiğim. Resimler vs gibi uç noktalardaki çalışmalar değil. Alttaki resimdeki gibi bildiğimiz klasik düz yüzey üzerindeki yuvarlak veya köşeli belli bir derinliği olan şekiller.


Birde şu detay var. İşin Cam tarafından önce benim ilk işlemlerle ilgili adımları bilmem lazım. Yani oturup modellemeyi kendim yapmasam veya cam üzerinde bununla ilgili işleri bilmesem bile, bir şekilde bunları birine yaptırıp G kodlarını elde edebilirim. Olay bundan sonra başlıyor. G kodunu mach3 e import ettik. Malzemeyi bağladık sonra??

İşte bu aşamadan sonra benim için tam bir muamma. Okuduğum yazılarda hep mach3 ün ilk ayarlarına kadar anlatıyorlar. Yani motor tuning port bilmem ne ayarı.. Eeee sonra? Z eksenini malzemenin neresine getireceğim. Elle mi yapacağım, mach3 den mi yönlendireceğim. Başlangıç noktasına hadi geldik. nerden "burası senin başlangıç noktandır diyeceğiz? vs vs bu kısımları biri adım adım anlatsa şuraya gir şunu seç sonra şunu yap gibi madde madde işte bu süper olur. Sonra ben ihtiyacım olan şekiller üzerine bir yandan cam eğitimine devam ederdim..

Bu arada bitirmeye çalıştım cnc router bu şekilde. İnşaAllah uğraştığıma değer. Aylardır üzerinde çalışıyorum.


 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…