hocam Arızayı bulmada herkesin kendine göre teknikleri vardır. sondan başa gitmek, Operatöre sorarak ne yaptığını ve neler yaptığını öğrenmek gibi. Bunlar arızanın daha doğrusu arızalı operatörün
günlük davranış larına göre değişir. 24 senelik tecrübelerin konuştuğu bir şirkette çalışıyorum.
Operatör arkadaşları kötülemek için söylemiyorum. Ama yapılan araştırmaya göre Otomasyon dergisinde yayınlanan bir makalede " operatörlerin çok iyi bir teknik eğitimden ve tecrübeden sonra makine başına geçirilmesi demek o teknik adamın körelmesi demektir, gelişme yok, farklı arızalar yok herşey sabit makine ne kadar büyük olursa olsun yapacağı sorunlar bellidir."
bu konudan yola çıkarak arızaları zaten biz teknik elemanlar zamanla bir teknik ile çözüyoruz. Kök neden analizi denen olay TAMAMEN arızayı çözdükten sonra bu arızanın bir daha tekrarlanmaması için birden çok tekniklerin çözümleme ile üretilmesidir. Basit bir arıza örnek olarak :
0-8.6 bar arası çalışan kompresörde gece vardiyasında kontroller sırasına basınç arızası ve termik arızasıdır.
yapılan kontrollerde gözle tesbit edilen yıldız geçiş kontaktörünün kontaklarının birbirine arktan dolayı yapıştığı görülüyor. Kontaktör servis kitleri teknik depoda mevcut, arıza bakım formu yazılıyor ve servis kitleri değiştirilip motor bobinleri ölçülüp, sistem ilk önce manuel çalıştırılıp test ediliyor ve devreye alınıyor.
İşte asıl KÖK NEDEN ANALİZİ bundan sonra başlar.
Arıza bakım formlarına bakıldığına Kontaktörlerin servis kitlerinin kullanıldığı gözüküyor, Demekki bu malzemenin bir kullanım ( Nihai ) ömrü var. User manuel veya Data Sheet dosyalarına bakılıyor. ve 1500 yapışmalı zamandan sonra değiştirilmesi gerekir diye bir bakım notu gözüküyor. Fakat bu sistem Dışardan izlenebilr bir sistem değil, Yani kontaktörün kaç saat çekip bıraktığını izleyeceğiniz bir sisteminiz yok. yfak bir hesap yapılır ve bir daha böyle bir arıza ile karşılaşılmaması için Yeni servis kitleri takıldıktan tam 1 sene sonra Bakım formlarında Kontaktör Servis kitlerinin değiştirilmesi gerektiği not edilir.
Bu çok basit bir KÖK NEDEN ANALİZİ.
Tarif etmek istediğim buydu. Arızaların nasıl tesbit edileceği ile ilgili herkesin mutlaka bir tekniği vardır. Ama genel teknikde sondan başa gitmektir.
selam dua ile