Makinalara Bağlı Mevcut Kondansatorler Devre Dışı Bırakılmalı mı ?

Katılım
28 Mar 2008
Mesajlar
16
Puanları
1
arkadaşlar kompanzasyon panosunun bulunduğu noktalarda yine aynı noktadan beslenerek çalışan 380 makinaların kendi devrelerinde kondansatörler var bunlar kompanzasyon panosu olan bir işletmede kompanzasyonu yanıltığı düşünülerek iptal edilmelimidir, yoksa kalması daha sağlıklımıdır ? yardımcı olursanız sevinirim bu konuda hep tereddüt içerisindeyim.
 
Fazlar dengeli ise durmasının sakıncası yoktur. Eğer dengesiz ise ana kompanzasyonun hata yapmasına neden olabilir
Bahsettiğin "380 makinaların kendi devrelerinde kondansatörler var" bu münferid ( tek başına ) kompanzasyondur sadece o makinanın güçüne göre hesaplanmıştır.
 
Sn.gelisimsogutma,bazı tesislerde bir çözüm yolu olarak merkezi kompanzasyona destek olarak,bazı yerlere münferit kondansatörler takılır.Bu bir ihtiyaçtan doğmuştur.Bilinçsizce devre dışı edilemezler.Ancak sistem kompanzasyon bakımından bir revizyona tabi tutulacak ise ,yeni tesis edilecek röle ve donanım mevcut münferit kondansatörleri gerektirmiyor ise vaz geçilebilir.
 
Fazlar dengeli ise durmasının sakıncası yoktur. Eğer dengesiz ise ana kompanzasyonun hata yapmasına neden olabilir
Bahsettiğin "380 makinaların kendi devrelerinde kondansatörler var" bu münferid ( tek başına ) kompanzasyondur sadece o makinanın güçüne göre hesaplanmıştır.

Ana kompanzasyonu kontrol eden röle,hem işletmenin,hem kompanzasyonun birlikte güç katsayısını kontrol eder.Yani akım trafoları ,sadece işletmeye giden beslemenin değil,sadece kompanzasyona giden beslemenin değil,sistemin komple gücünü ölçerler ve bu bilgilere dayanarak,röle, komple bir kompanzasyon yapar.Bu durumda makinalardaki kondansatörler,gereksiz yere güç katsayısını yükseltirlerse,başka değişle cosinüsfi yi kapasitife doğru çekerse,röle de bunu algılar ve,gerektiği kadar kondansatörü devreden çıkarır.Bu durumda merkezi kompanzasyonu,lokal kompanzasyonun yanıltma gibi bir durumu söz konusu olmaz.Dengesiz yüklenme varsa,merkezi kompanzasyon zaten düzgün çalışmaz.Buna çare olarak ta,faz faz kontrol eden sistemler geliştirilmiştir.Bunlardan en basiti,fazları tek tek kompanze eden röleler ve tek fazlı kondansatörlerdir.
Lokal kompanzasyonun aklıma gelen ,olası bir tek zararı olabilir,o da harmonik filtreli merkezi kompanzasyonlar içindir.Merkezi kompanzasyonda harmonik filtreleme varsa,lokal kompanzasyonda ise,aynı frekanslı filtreler yoksa,her hangi bir harmonik frekansında ve her hangi bir zamanda,rezonansa girebilirler.Küçük bir ihtimal olsa da,bu mümkündür.Malumunuz zaten reaktörl panolara,ekstradan reaktörsüz kondansatör koyulamamaktadır.Bu hem harmoniğe yol açabilir,hem de voltajlar arasında bir fark yaratabilir( reaktörlü sistemdeki voltaj ile,reaktörsüz olanın arasında bir gerilim farkı oluşabilir.)
 
Bazen hızlı girip çıkan makinalara röle yetişemiyor, uygun kademe dizilimini bulmakta zorlanıyor. Bu gibi durumlarda sık girip çıkan makinaya münferit kompanzasyon uygulamak çözümü kolaylaştırıyor.(Genellikle orta direk dediğimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerde uygulaması var.) Münferit kompanzasyonun fazla olduğu yerlerde de kontrol zorlaşıyor.
İşletmedeki yükler ve kompanzasyon panosu hakkındaki bilgilere göre iptal edilebilir de edilemeyebilirde.
 
sayın gelisimsoğutma

makinelerinizin beslendiği trafo çıkışına analizör bağlayıp sistemin endüktif-kapasitif oranının ölçmenizi tavsiye ederim. sayaç değerleriyle de anlaşılır ama analizör üzerinden grafikte izleyeceğiniz için daha görsel olacaktır. sistem endüktif ise makineleriniz üzerindeki kondansatörleri devre dışı bırakmanıza gerek yoktur. eğer sisteminiz sık sık ve uzun süreli kapasitif oluyorsa kondansatörleri devre dışı bırakmanızı tavsiye ederim...
 
reaktif güç kontrol rölesini kumanda eden akım trafoları işletmenin girişine bağlanmış ve rolenin ayarları düzgün yapılmış ise röle, devrenin toplam cosinüs fi değerini hesaplayarak devreye kondansatör gurubu alır.Makınalara bağlı olan sabit kondansatörlerin cosinüs fi değerini 1.00'e yaklaştıracağı için sistemde herhangi bir sorun oluşmaz, bilakis devreye makınalarla gıreceği ve zamandan tasarruf olacağından reaktif oranlarının aşağı çekilmesine yardımcı olur.Akımtrafoları devreye giren makina akımlarını göreceği gibi devreye giren kondansatörleride göreceğinden ihtiyaç duyacağı kondansatör miktarı sabit grup değeri kadar az olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst