Mermer İşleyebilmek İçin

Cncarastirma ufaktan bir cizim yaptim dusundugum.makina adina yanliz raylari ve yataklari cizemedim.hmn sadece bi fikir uyandirsin die..
 
Gecenin son calismasi abi biraz daha dusunce yaratir insallah... iyi geceler..
 
Değerli Eyüphan66
Bu tip çizimleri direk uygulayabilirsiniz de. Ancak bu paylaşım ortamının getirisi olarak tasarımı en güzel şasi de bulunup, ölçüleriyle verilip, hem de denenmesi ele alınırsa birçok başayan için bir gözlem gibi olur.

Mesela sizin hareketli üst kısmınızı sağ ve sol kısma bağlantı yaptığınız destekli milleri taşıyan kısma her tarafta kullandığınız profillerden değil direk bu ağırlığı, kesme kuvvetini, hareket anındaki durumları gözönüne alarak malzeme düşünmeliiniz. Orta tablayı oluşturan profiller mesela sadece kesme kuvveti ve malzeme ağırlığını taşır. Malzeme ağırlığını üstüne alan bu kısmın hassasiyete etkisi üst kısım bağantılarından daha azdır. Bu sağ..sol kısımlara U profil düşünüebilir. 50 lik U dediğimiz uzun hattı 5cm olan profiller var. 65 ve 80 olarak devam etmekte. Tabla altı için de T demir düşünülebilir. İyi tasarımlar kombinasyonel olur, sedece kısım kısım değil kısım içinde de değişik sistmer uygulanır. Mesela sağ.sol kısmı 50 lik profilden yaparsanız, iki profili üst üste bir miktar boşluk bırakarak koyarsanız bunların arasını köşebent vb malzmeme ile zincir biçiminde ördüğünüzde mukavemet artışı vb birçok mekanik özellik eklersiniz. Şunu ifade edelim ki esneme kısmına dik kesit esnemeye yüksek mukavemet gösterir. Mesela bir cetveli yan bükersiniz ama dik bükmesi çok daha zordur, sac da aynı durumda. Dik mukavemetin de dezavantajı burkulma mukavemetinin azalması, bunun içinde burkulma haline dik kesit eklenir. U nun yanakları, I nın alt üst kısmı, T nin T si gibi

Şasi tasarımını konuşmak dileğiyle, Başarılar dileriz.
 
Saolun sayin cnc arastirma
Tamam herseyi anladim. Sasi konusunda sabitlik esnememek cok onemli cunku islem sirasinda titresime maruz kalmasin die. Fakat bizim isleyecegimiz malzemeninde agirligi soz konusu bu yuzden cok agir bi sasiye gerek olacagini zannetmiyorum. Sizce hangi profil ile baslamaliyim siz ne dusunuyorsinuz.
 
Sayın Eyüphan66
Rica ederiz..
Dilediğiniz gibi başlayabilirsiniz ama belirli fiyatları bulan malzemeler ile Elektronik ve raylı kısımları satın alırsanız, şasi kısmını da en güzelinden yapmanız size kazandırır. En iyiyi de kötüyü de aynı malzeme ile yapmış olbilirsiniz.

Malzeme ağırlığınızın fazla olduğunu söylediğinize göre 30*30 1mm lik bir profilin, ağırlığı aldığı andaki esnemesini düşünürsünüz sanırım. Üst kısmın yana bağlı raylarına da yük binmesine sebep olduğudan üst kısımda bir buckling oluşturabilir.

Şasinin üst ve alt ray bağlantı kısımlarından üst kısmı 50..65..80 lik U lardan seçip U yu ağırlığa direngen biçimde alt kısım U sunu da tasarıma göre bir küçüğünden de olabilir seçip ağırlığa değil ona dik direngen biçimde koyabilirsiniz. Mesela 65 50 U lardan 65 üste gelirse U harfi tezgah içine bakmalı, alt kısımdaki U tarafı alt kısma bakabilir. Bu hesap yapılmadan bir düşünce açıklaması için. Tabi ne kadar hesap yapsanız da bu durumda standart ürünlere bağlısınız. Alt üst U lara da köşebentten(30luk da olabilir) zincir örersiniz Elektrik direklerinde olduğu gibi. Tabi köşelerinde mesafe sabitleyen aynı profili dik olarak da birleştirirsiniz. Tablası için T demirinden bahsettim. Yine köşebent de olabilir ama ağır malzemede yine sistematik (zincir vb) birbirini tamamlayan kombinasonlar uygulanabilir. Mesela bazı ana hatlara(tabla vb) 50 lik U geçip T demir ve köşbent ile devam edebilirsiniz.

Bu arada vida için ne düşündünüz? Standart kare vidadan bu sitede bahsedilmişti. Yine delrin malzemeye bu kare vida kılavuz gibi kullanılıp içine diş açılmasından bahsedilmişti. Denenebilir. Tabi kare vidanın etrafına uygun bileşim plastik de dökebilirsiniz. Kılavuz gibi kullanımda vidanın ucunun çapını düşürmek ve kılavuza benzetmekte fayda olur.

Üst kısım için de tüm tasarım düşüncelerini kullanmak gerekir.
Başarılar dileriz.
 
Bu iş bilgisayar başından olursa ne ala.

@cncarastirma Üstadımız elinden geldiğince anlatmış sağolsun.

Merak ettiğim;
Profilden, T U demirden şase vs... ya sonrası?
Kaynak işleminden sonra borwerg e mi girecek?
Gerilim gidermeye de tabi tutacak mısınız?
Raylarda çelik mil mi kullanacaksınız?
Bunlardan sonra derlinden vida somunu mu yapacaksınız?

Sonra da mermer işleyeceksiniz sanırım.

E güzel. Hayırlı çalışmalar.
 
Rica ederiz Sayın Gpeker2003
Bu tip geliştirici konular çok önemli ve izlemesi dahi değer katmakta olsa gerek.
Bahsettiğiniz gibi tüm inceliklerinin ele alınması konuya açıklık getirecektir.

Başarılar dileriz.
 
Çizimlerini yaparken makineni modellerken x ekseninine kesinlikle 2 adet vidalı mil koymalısın yoksa y ve ekseninde oynama olucaktır.
 
merhaba arkadaslar sımdı benım anladıgım step motorumuz 4 tane mı olacak yanı y eksenındekı sıstem ıcın ıkı vıdelı mıl mı kullanacagız yanı ??? cızımlerdekı altta gorunen ıkı ray sıstemının ortasına yerlestırılebılır mı uygunmu???
 

Forum istatistikleri

Konular
129,799
Mesajlar
930,193
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Geri
Üst