Öncelikle tüm forum arkadaşlara merhaba.
Ekteki resimde görüldüğü gibi metal bir kap ile kap ortasında bulunan metal uçlu prob arasındaki sıvının direncini ölçmek istiyorum Bunun için yine resimde görüldüğü gibi bir devre hazırladım. (Prob ile metal kap arasındaki ölçüm için AC voltaj kullanmamın sebebi Elektrostatik korozyon olmaması için. ) Devrede metal kap ile prob arasından önce AC bir akım geçiriyorum daha sonra oluşan AC voltajı diyot kondansatör ve direnç yardımıyla DC ye çeviriyorum ve MCU ile okuyorum . Buraya kadar herşey tamam fakat Metal kaba topraklama bağladığım zaman kap içerisinde sıvı olsada olmasa da transformatörün çıkışından toprağa sürekli olarak bir akım akıyor buda transformatörün aşırı ısınmasına neden oluyor. Bu problemi çözme konusunda yardımcı olabilir misiniz ?
Not : A ucu probun ucundaki metale bağlı ve plastik yardımıyla kap ile izole edilmiştir.
Şemanıza göre :
* A ucu trafonun 12v çıkışıyla metal haznenin ortasına plastik yalıtkan içinde tesbit edilmiş.
*B ucu ise 10K direncin bir ucu ile metal hazneye bağlı ,
*Analog çıkış ucu bostayken ( çizdiğin haldeyken ) topraklama yapıp , trafoya 220V uygulayınca gözleminizi yazarmısınız.
*Mcu devresinin güç kaynağından problem çıkma ihtimalini değerlendirdiniz mi?
iyide tüm varyasyonlarda kabın içinde su yok. Su olmadan A ucu plastik izolasyonla havada duruyor.
Trafonun ısınması ve akım akması için a ile b ucu sıvı ile temas etmeli. Bu durum 10 k ile 4.7 k direnç üzerinden akım akmalı. bu akım trafonun gücünü bilmiyorum ama çok yüksek akım yapmaz.
Burada sorun A ucu imal edilirken yanlışlıkla kabın şasesine temas etmiş olabilir diye düşünüyorum ama arkadaşımız kabın topraklamasını bağladığım zaman ibaresi sorun çıkarıyor. Kabı topraklamaz ise sorun yok.
Trafo her ne kadar izolasyonlu olsada,siz B sekonder ucundaki gerilimi Şebeke topraklamasina akıtıyorsunuz.Arkadaşım test ederse bu durumu pratikte açıklığa kavuşacaktır.
İdeal dünyada / evrende olmadığımızdan arkadaşın topraklaması sorunlu olabilir düşünüyorum, veya devrenin gösterilmeyen kısmında yine topraklamayla bir bağlantı yapmış olabilir, şemada gösterilmeyen topraklama gibi ... Sn. @telsiz arkadaşımın düşündüğü gibi düşünüyorum.
Dostum Serkan, birbirimizi yememiz anlamsız (@Mr_YAMYAM gerçi daha iyi yer seni) . İzole trafoyla neden çarpılalım, hatta toprakla - topraklamayla temasta (earthing - grounding hangisi nerede doğru ) ideal referans noktamız .
Belirttim zaten ideal şartlarda böyle olmaz, fakat konu sahibi arkadaşımız da belirtmiş farketmiş akım akmakta ... Cevapları ondan duyacağımıza inanıyorum bize ne kadar yardım ederse aslında kendine o kadar yardım etmiş olacaktır. Bu sebeple biraz da şüpheyle yaklaşmaktayım, yabancı kökenli dizide dedikleri gibi "Herkes yalan söyler" .
Ayrıca o sebep ne elektrostaik ... elektroliz etkisi olmasın o .