öncelıkle herkese slm ben yenı elektrık teknıkeri oldum ama bu keşif hesaplarından uygulama olarak pek bı şey anlamıyorum elınde uygulamayı olan varsa bana yardımcı olurlarsa cok sevınırım herkese şimdiden kolay gelsın
Degerli Durdu Abım,
Oncelikle yasiniz benden buyuk olduğu için size abi dedim, umarim hos gorursunuz.
Kesif için kisaca size tavsiyelerim;
1-) Bayindirlik Birim kitabini satin aliniz ya da internet ortamindan bulunuz pdf halinde ve bir goz atiniz once. Kesif nedir ? Ne amacala yapılır gibi sorulara vevaplar veriniz lütfen.
2-) Mimari projede her proje kendi içinde bölümlere ayrilmistir. Ornegin; Aydinlatma Projesi, Priz projesi, Kuvvet Projesi, telefon TV projesi, topraklama ve paratoner ve benzeri sekilde gider. Sizin yapmaniz gereken once bir projeyi incelemektir neyin nerde olduğunu hangi kablolarin cekildigini ve benzeri.
3-) Excelde kesif Icmali oluşturup kullanılacak malzemelerin projedeki durumuna gore adetini,uzunlugunu (ornek kablolar)ya da agirligini (ornek kablo tavalari) bayindirligin birim fiyatindaki poz numarasi, malzeme adi , birim fiyati girilir. Birim fiyati x adet sayisi= Toplam Tutar gibi.
Su anda bunlar aklima gelenler fakat siz sorular sormadıkça öğrenemezsiniz. Gelelim benim size tavsiyeme;
Benim fikrim ise soyle baslamanizdir; ornek bir tane kesif icamli ve mimari projesini alip üzerinde calismalar yapiniz. Takildiginiz yerleri sorunuz. Bu sekilde cok faydasini gorursunuz.
Saygilarimla