Proje Nasıl Çizilmeli

topraklama ve bir bina projesi
 

Ekli dosyalar

  • ELEKTRİK UYGULAMA PROJESİ Z+3 TEK.rar
    787.2 KB · Görüntüleme: 310
Topraklama hesabında " 1.95< 2 olduğundan uygundur " denilmiş..
hesaptaki değişkenlerle oynansa ,mesela özgül direnç ile.. sonuç 5 veya 10 ohm çıkabilir..
dolayısı ile hesap yanlış.eğer projede ismi geçen kurum ben 2 ohm un altında istiyorum mu dedi acaba?
 
AutoCad Mimar çizim arıyorum.
okul, hastahane, kamu binası, avm, kültür merkezi
gibi yerlerden birinin AutoCad mimar çizimi varsa gönderebilir misiniz...

Dersimizin adı: Aydınlatma Tekniği

Ben bu mimar çizim üzerine elektriksel çizimleri AutoCad üzerinde yapacağım.
AutoCad proje dosyasını gönderebilirseniz sevinirim (İsterseniz özel bilgileri üzerinden silebilirsiniz...)
(Bilgisayarımda AutoCad 2012 var)
 
""Konutlarda bir dairenin eş zamanlı yükünün belirlenmesinde eş zamanlılık kat sayısı esas alınmalıdır. Kurulu gücün 8 kW kadar olan bölümü için %60 ,gücün kalan bölümüm için %40 alınmalıdır. Bütün konutlarda eş zamanlı yük 3 kW az olmamalıdır.(Eş zamanlılık katsayıları internet sitemizde mevcuttur.)""
bu anlatımda 10000 w gücü olan bir daire için 8000 x 0,6 = 4800 watt ve geriye kalan 10000-8000 = 2000 watt içinde 2000 x 0,4 = 1200 watt toplam talep gücü 4800 + 1200 watt oluyor. şimdi bu değeri birde eş zamanlılık katsayısıyla çarpmalımıyız. bu konuda bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. saygılar
Sayaç panosu içinde toplam yükü bulurken çarpman gerekiyor. 40 daireli bir konut için çıkardığın talep güçlerini toplayıp 0,29 katsayısı ile çarpman gerekiyor.
 
Pamukkale Üniversitesinden Prof.Dr İsmail Kaşıkçı'nın çok değerli notları var. Telif hakkı falan yoksa buraya koyarım her proje mühendisinde olması gereken notlar.
hocam o notlari ariyordum eğer mümkünse yükleyebilirmisin?yada mail olarak atarmisin
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Değerli hocalarım sormak isyediğim bir soru var benden 4 katlı bir apartmanın elektrik keşfi çıkarılması isteniyor ancak bu apartmanın autocad de elektrik projesi yok şimdi ben keşfi çıkarmam için nasıl bir yol izlemeliyim önce projesini mi çıkarmam gerek ama projeyi nasıl çıkaracam hangi linye nereye gidiyo duvarların içinde nerden bilecem daha önce hiç keşif çıkarmadım pek proje çizmişliğimde yok yol gösterirseniz sevinrim. Teşekkürler.
 
keşif için proje şarttır. proje çizimi için ilgili mevzuat maddelerini bilmek gerekir.
 
İlk iş işin şartnamesi var ise okuyup tasarlayacağın sistemleri ve gerekli olan alanları belirlemelisin.

Sonra şaft ve elektrik odalarının yeterliliğini kontrol etmelisin. Yeterli değilse mimar ile görüşüp alanları arttırmalasın.

Pano odası haricindeki pano yerlerini belirleyip, gerekirse duvar şişirtmelisin. Tabi bu konuda mimar itiraz edebilir (ne de olsa ortada mimari bir dizayn var. Sizin için uygun olan yere mimar tablo felan koyabilir.) Optimum bir çözüm bulmalasınız.

Sonra kablo güzergahlarını belirlemelesin.

Aydınlatma hesabı yapıp armatür yerleşimlerini yapmalısın ve yerleşimleri mimara gönderip onay almanda fayda var. Zira mimar milletine güven olmaz. Bir de mekanik olarak tavanda bir şeyler var ise koordinasyon yapıp gerekli kaydırmaları yapmakta fayda var. Yoksa armatürü montaja giden usta, armatürün olduğu yerde fan coil cihazı ile karşılaşabilir.

Kuvvetli akım ve zayıf akım prizlerini yerleştirebilirsin. işin şartnamesi var ise şartnamede belirtilen sayıda. Şartname yoksa iç tesisler yönetmeliğinde yazan bazı sayılar var. O sayılara göre bir yerleşim yapabilirsin. Bu yerleşimlere göre daha önce belirlediğin güzergahlara göre çizimi yapılabilir.

Mekanikten gelen yerleşim ve cihaz güçlerine göre kuvvet planlarını yaparsın.

Gerekli sistemleri çizdikten sonra yükleme cetveli, gerilim düşümü hesapları, tek hat şemları, kolon şemlarını çizer ve son olarak da kolon dağıtım planlarını da çizerek gelecek yorumları beklemeye başlarsın.
 
merhaba.. bu çalışmanın videolu haline ulaşma imkanımız yok mu ,,
internette pek bi kaynak bulamadım arkadaşlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,182
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst