Mikrobasic

arkadaşlar mikrobasic ile şifreli kilit yapmaya çalışıyorum.. bu ilk denemem. proteus çizimi ile hex dosyasını ilgilenen arkadaşlar için paylaşıyorum. isteyen arkadaşa kodlarını da verebilirim.
 

Ekli dosyalar

  • belgelerim.rar
    16 KB · Görüntüleme: 0
arkadaşlar microbasic ile PBP arasında ne tür farklar var. yani mbasic i güzel yapan ne???????
 
Arkadaşlar işlerim dolayısı ile foruma çok sık giremiyorum, ama vakit buldukça buradayım.
Bazı arkadaşlar forumlardan PBP ile ilgili fazlaca kaynak ve uğraş veren arkadaşları görünce sanırım PBP'ya yönelmişler, benim takip ettiğim kadarı ile PBP ile de güzel işler yapılabilir ama çok fazla uğraş gerektiriyor bu yüzden arkadaşlarda sanırım daha basit projeler yapıyorlar. Mikrobasic ise yazılımcı firma tarafından güzel örneklerle, deney setleri ve bunlara ait devre şemaları ile destek veriyor. Ayrıca reklem yapmak istemiyorum ama mikrobasic firmasının ürünlerini satıp teknik destek veren T.C.'de bir distribütörü var, bu ciddi bir proje ile uğraşırken size teknik destek verebilecek bir ekibin arkasında olduğunu hatırlatırım.

Mikrabasic'in hazır kütüphanelerinden bazıları;
# ADC Library
# CAN Library
# CANSPI Library
# Compact Flash Library
# EEPROM Library
# Ethernet Library
# SPI Ethernet Library
# Flash Memory Library
# Graphic LCD Library
# T6963C Graphic LCD Library
# I²C Library
# Keypad Library
# LCD Library
# LCD8 Library
# Manchester Code Library
# Multi Media Card Library
# OneWire Library
# PS/2 Library
# PWM Library
# RS-485 Library
# Software I²C Library
# Software SPI Library
# Software UART Library
# Sound Library
# SPI Library
# USART Library
# USB HID Library
# Util Library
# SPI Graphic LCD Library
# Port Expander Library

Bu kütüphaneler sanırım bir çok yerde işinizi tam anlamı ile görecektir.



Ayrıca editörünün bazı özellikleri;

Kod asistanı ile boşa zaman harcamanız önlenir. Birkaç harf yazıp CTRL+SPACE'e basarsanız, kayan bir panel içerisinde geçerli tüm tanıtıcıları gösterecektir.

Parametre asistanının özelliği bir parantez açıldığında veya CTRL+SHIFT+SPACE 'ye basıldığında yazının devamı icin yardımcı olmaktır. Eğer bir fonksiyon veya Prosedür ismi yazarsanız devamında parametre kayan bir panel ile size yol gösterecektir.

Detaylı İstatistikler: Yürütme zamanı, yordam baslangıc adresi, dallanma, bellek durumu, ve diğer bilgilere ulasabilirsiniz.

Kod Araştırıcısı herhangi bir değiskeni veya prosedürü kod dahilinde kolayca bulabilir. Değiskenleri, fonksiyonları,
prosedürleri, ve diğer program parçalarini monitörize eder. Satırı belirlemek için elemanin üzerine tıklayın. Uzun ünitelerde prosedür ve diger elemanlari bulmanin en kolay yoludur.
 
Mikrobasic, program organizasyonu yönünden c'yi andırıyor , yapısı da öyle, fonksiyonlardan değer döndürülebiliyor, hatta pointer bile kullanılabiliyor. Sanki C derleyicisi yazmaya çalışırken son anda basic'e dönmüşler gibi... Bence siz yol yakınken C ile devam edin.

İşin bir de şu yönü var; Bu işte derleyicinin hazır kütüphane fonksiyonlarını ne kadar sık kullanıyorsanız, işlemci üzerindeki hakimiyetinizi o kadar çok kaybediyorsunuz demektir. Hazır fonksiyonlarla derleyiciyi yazanların öngördüğü metodların dışına çıkamazsınız. Hobi amaçlı işlerde bu çok farketmeyebilir fakat işiniz profesyonelliğe dönüştükçe başınız ağrımaya başlar.

Bu yönden bakınca, çoğu kişi hi-tech C tercih ediyor. Ben de bir deneyin derim.
 
tyildizak'a önerilerini yazdığı için tşk.ler, evet katılıyorum Hi-Tech C'nin güzel bir programlama dili olduğunu duymuştum ama birşeyler denemedim. Benim anlatmaya çalıştığım zaten profesyonelliğe ulaşmış birisinin neye ihtiyaç duyarsa onu bir kaç göz atmayla halledebileceği, oysa forumları dolaşırsanız çoğu proje bir kaç led yakmak, şifreli kilit yapmak vs. vs. bu projelerin çoğunu yayınların kendisi bile oturup kafa patlatıp yazmamışlar, örneklerin bir kaç yazısını değiştirmek ben yaptım diye forumlarda yayınlamak belki kendilerini mutlu ediyorlar. (Kendi projelerini yapanlara sözüm yok)

Sözün kısası Hi-Tech C ile başlanırsa kaynak bulmak vs. insanı zora sürüklediğinden vazgeçilebiliyor, PBP vs. ile başlanılırsa basit projelerden öteye gidilemiyor. Arasında ise mikrobasic'i gördüğüm için insanları naçizane bilgilendirmek istedim.

Ayrıca ben çok çok profosyenel bir iş alıp yapmaya başlamışsam mutlaka PLC kullanıyorum, en azından hardware'i tüm standartlara uygun imal edilip bir çok belgeyede sahip oldukları için çıkan ürün CE vs. belgelerinden çok rahatlıkla geçiyor. Zaten proje çok profesyonel olunca fiyata pek bakılmıyor. Yani ciddi bir projeyi en azından hardware konusunda riske etmem, zaten markalı profesyonel ürünlerinde fiyatları artık eskisi gibi çok pahalı değil, örneğin PANASONIC'in 100$'a bile PLC'si varken 100$'ı bir hardware ayıramayacak kişinin zaten projesi hayatta profesyonel olamaz. (Hatta bu insana veya kuruma paranızı almadan iş yapmayın yoksa hayatta tahsilat yapamazsınız. ) )

Tabiki bunlar kendi düşüncelerim... Bir düşünün derim...
 
Merhaba bende easypic 5 adlı kit var ve mbasic kullanıyorum. Şu ana kadar glcd üzerinde dokunmatik ekran kullanmaya kadar herşeyi yapmak çok kolay. Eğer ingilizce biliyorsanız zaten proğramla birlikte dokümanları ve kullanımı çıkıyor. Aksi halde başlangıç amaçlı bileşim yayınlarının (betiye ait olduğunu düşünüyorum) "mbasic ile pic mikrokontrolör öğreniyorum" adlı kitap temel kaynak niteliği oluşturuyor. Bence mbasic bir çok ihtiyacınıza cevap verebilecek bir proğram.
 
Arkadaşlar bende microbasic kullanıyorum ve çok başarılı bir dil.Özellikle kütüphaneleri mükemmel.Yanlız bir arkadaşımız keypad sorunu falan yazmış onun bug ı var mikroelektronika nın sitesinde.onu düzgün yüklemezsen çalışmıyor keypad sapıtıyo.c dili kullananlar içinde mikroc yi öneririm.açıkçası fazlasıyla işinizi görücektir
 
ilacı olarak koyduğun dosya virüslü
 
bence gayet dıoğru bir seçim yapmışsın
basic yeni başlayanlar için gerçekten kolay
emin ol
başarılar
 
Selamun aleyküm arkadaşlar ya çok güzel şeyler yazmışsınız da ben bu mikro basic in ilacını yediremedim şu işi bana tarif edecek kimse yok mu ALLAH rızası için ya
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…