Mikroişlemci Kontrollü Akü Şarj Devresi Tasarlıyorum

kara2004

Üye
Katılım
15 Ara 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba iyi günler benim bir sorum olacaktı Akü şarj devresi tasarlıyorum. Bu devreyi mikroişlemci ile kontrol ediyorum Tam dalga kontrollü doğrultucu ile yapıyorum tristörlerin çıkışına yani yüke LC filtre yapılmalı yoksa doğrultulan gerilimle akü direk şarj olur mu?
Kontrollü şarj devreleri hakkında bilgi alabilirmiyim ?
akü:https://www.yigitaku.com/wp-content/uploads/2016/12/YD-12-9-AH_AGM-brosur.pdf
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2017, 01:08:16 Gönderen: bysessiz5106 »
 
Yarım dalga doğrultmayla bile bu aküye uygulanan gerilim (Akü voltajının %20 fazlası) ve amper (Akü amper-h' nin 1/10'u gibi) uygunsa akü yine şarj olur. Tam dalga doğrultma ve tristör şarj kontrollü olarak çıkışta aküleri LC filtresiz olarak yine şarj edilebilir. LC, pi tipi filitreleme işlemi sadece çok hassas müzik sistemlerinin amfilerinin beslenme devresindeki güç kaynaklarında veya dc akımda tam dalga doğrultmadan sonra istenmeyen küçük dalgalanmaların (ripılların) hiç arzu edilmediği çok hassas elektronik cihaz beslenmelerinde bu filtreleme işlemi ihtiyaç duyulan ayrıntıdır. Ancak akü şarjında olmazsa olmaz bir şart değildir. Kolay gelsin.
 
teşekkür ederim peki kontrollü doğrultucu 220 v göre tasarlanmış akümüz 12v diyorum ki ben Giriş gerilimini 3-5A dayanıklı 220v 18v düşüren elimde bir trafo var bu trafoyu doğrultucunun girişine bağlasam çıkışta akünün gerilimine göre 12v-14.7V arası bir gerilim arasında şarj etsem yani tristörlerin açısını 12V le 14.7v a göre yapsam ve bu tarz bir çalışmaya örnek bir devre şeması varmı elinizde yada farklı görüşleriniz zorunlu olarak kontrollü doğrultucu ile yapmam lazım akü şarjını hem gerilim kontrolü hemde akım kontrolü nasıl yapacağım ? @binbaşı
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...gözlenmesi-ile-ilgili-devre-örnekleri.105921/
WAz1fM.png


Merhaba. Tristörlü akü şarj kontrolünü sağlayan akü şarj devrelerinde, devrede yer alan tristör genellikle doğru akım anahtarı görevini (yani sadece açma veya kapama yapmak için bu devrelerde) üstlenir, sizin sözünü ettiğiniz akü şarjı sırasında azalan veya yükselen akü gerilimine göre tristörün kesme açısının otomatik olarak ayarlanarak, bu akülerin otomatik şarj edilebilmesi durumu benim bildiğim kadarıyla pek yoktur, bu ifadenizden biraz farklı olarak.

Gerilim kontrollü olan bu şarj esnasında mevcut olan akü gerilimi; bir karşılaştırıcı (Zener diyotla veya komparatör görevi gören bazı opamplarla örneğin) ile ölçülerek sağlanmış, tristörün gate tetiklenme akımının olması/olmamasına göre o andaki akü şarj akımı, ayarlanmış akü üst gerilim değerine daha önceden kalibre edilerek (trimpot veya potansiyometrelerle zener diyodun mevcut gerilim kontrolünün eşliğinde ayarlandığında) bu şarj otomatik olarak kesilmiş olur. Karşılaştırıcı çıkışında tristör değil mini röle - kontaktör (Büyük şarj akımlarında) kullanıldığında sadece tristör yerine diğer başka devre elemanlarıyla bu tercihiniz yapılmış olur.


GC43ye.png


Hem gerilim hem akım kontrolünü sağlayan örneğin lm317 entegresi (Üstteki resimde) uygun transistör ve dirençlerle, 13.50 - 13.80 volt ve 0.6 amperlik sabit gerilim/akım çıkışıyla 12 volt 7 amperlik jel akülerini tampon (Standby use charge) şarj etmeye çok uygundur, oldukça basit bir uygulama olarak. Hem gerilim hem akım kontrollü şarjda gerilim kontrollüde olduğu gibi tristör veya röle>kontaktörün kullanılmasına gerek kalmaz, sadece gerilim kontrollü yapacaksanız ilk linklerde olduğu gibi uygun tristörlü akü şarj devresini alıp kendi projenize göre uyarlayarak bunu yapabilirsiniz.

Ancak hem akım hem gerilim kontrollü olarak mcu ile 3 aşamalı (Akü sıcaklığı da tam baz alınarak) olarak yapılan ve daha hassas şarj kontrolünü sağlayan özel şarj devre yapıları ayrıca vardır. 3 aşamalı şarj modlu değil siz sadece bu şarj esnasındaki akü gerilimini baz alan şarj kontrolcüsünü yapmak isterseniz eğer; zener diyotlu, tristörlü şarj kesme kontrollü olanını tercih edebilirsiniz, nispeten uygulaması daha basit, kolay bir yapıda olduğu içindir. Tüm akü şarj devre şemaları netten bir alıntıdır. Kolay gelsin.
 
Adsız.png

benim kontrollü doğrultucum tamda bu internette bulduğum devredeki gibi aküyü oraya bağlarken lc filtre yapmayı o yüzden sordum dalgalı bir dc ile akü şarj olur mu ve akünün 12v-14.7 v civarı gerilimde şarj edebilmem için akünün üzerine düşen akımı ve gerilimi okumada nasıl bir yol izlemeleyim ki okuma işlemini tamamladıktan sonra tristörün gate tetikleme açısını ona göre değitireyim yani geri beslemeli bir devre aslında Kontrolör devresi @binbaşı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,837
Mesajlar
920,862
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst