Milyar dolarlar Türkiye’ye akacak!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,223
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu BBB-’ye yükseltti, Böylece 18 yıl aradan sonra Türkiye yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıktı.

fp5l5.jpg


Kararın ardından yabancı sermaye girişi artacak, döviz ve faiz gerilecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten piyasaların beklediği not artırımı nihayet geldi. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artırarak BB+’dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı. Böylece Türkiye kritik eşiği aşarak 1994 yılından sonra yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıktı.

Kredi kuruluşu, Türkiye’nin yerel para birimi cinsi kredi notunu ise iki kademe artırarak BBB’ye yükseltti. Ekonomi güçlü Ekonominin yumuşak iniş yolunda olduğunu belirten Fitch, devletin makul ve azalan borç yüküne dikkat çektikten sonra kredi notunu destekleyen unsurları “güçlü bankacılık sistemi, orta vadedeki olumlu büyüme görünümü ve görece zengin ve çeşitlenmiş ekonomi” olarak sıraladı.

Fitch, Türk ekonomisinin güçlü bir sürdürülebilir büyüme trendinde olduğuna inandığını da kaydetti. Kuruluş, Türkiye’nin dış finansallarının kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsuru oluşturduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, “Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler, ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz.Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir” denildi.

Piyasada notu A Uzmanlar Fitch’in not artırımı kararını değerlendirdi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, kararın gecikmeli de olsa Türkiye için pozitif olduğunu söyledi.

Risk primine bakıldığında Türkiye’nin piyasadaki notunun A olduğuna dikkat çeken Karagöl, “Türkiye’ye gelecek yabancı sermaye 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkar. Büyük fonların Türkiye’ye ilgisi artacak. Finansman maliyetleri düşeceği için kamu borcu azalacak. Özel sektörün finansman kaynaklarına ulaşması kolaylaşacak” dedi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da kararın doğrudan yabancı yatırımlara olumlu etkisi olacağını kaydetti. Aycı, “Kısa vadede bir kıpırdanma olsa bile; bunun esas etkilerini orta ve uzun vadede göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.

AZ Global Portföy Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kunt, kararın ardından döviz kurunda gerileme yaşanacağını kaydetti.

Kunt, “Beraberinde faizlerin çok düştüğü, kredilerin ucuzladığı ve yatırımın ve büyümenin hiç olmadığı kadar yüksek olabileceği bir döneme giriyoruz” şeklinde konuştu.

BORSA REKORA KOŞTU

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararı piyasalarda doping etkisi yaptı. Bankalararası piyasada 1.7770’e kadar inen dolar serbest piyasada 1.7840 liradan kapandı. Borsa ise yeni rekoruna koştu. İlk seansı yüzde 0.55’lik artışla 71 bin 813 puandan tamamlayan endeks, Fitch’in açıklaması sonrası ikinci seansın başında 72 bin 888 puana kadar çıktı. Daha sonra bir miktar gerileyen endeks günü yüzde 1.84 artışla 72 bin 737 puandan tamamlayarak yeni tarihi zirvesine yükseldi. Gösterge faiz de yüzde 6.98’den yüzde 6.86’ya geriledi.

Yeni dönemin başlangıcı diğerleri de gecikmesin

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesiyle ilgili, "alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar" olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki güven göstergelerinin daha da yüksek kredi notlarına işaret ettiğini kaydetti. Türkiye’nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ettiklerini ifade etti.

Hakkın teslimi ve tescilidir:Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yüksek notun faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacağını kaydetti. Şimşek, “Ayrıca ülkemize giren küresel sermaye de artacak.Kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çekilmesi büyüme tahminlerimizi destekleyecek; hatta büyüme performansımızı artıracaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Fitch’in kararını ‘’Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir’’ olarak değerlendirdi. Çağlayan, “Bu artırımın diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da yol göstereceğini umuyorum’’ dedi.

Alıntıdır.
 
Ne olursa olsun işin büyük karı yabancılara kalıyor. Anahtar , prizde bile yabancı markalar iş yapıyor.
 
Başkasınında işine yarıyor diye dibinden kesip atmak lazım değil mi ?
Başkasıyla paylaşmadan hepsini almanın bir yolu var.
Bedeli kanla ödenen bir yol , var mı ondan ?
 
İnşallah bakıalım hayırlısı
 
Türkiyemiz için olumlu bir haber aynı zamanda hükümetin başarısınında onaylanması olarak anlaşılır.Bazen böyle durumlarda birileri çıkıp "ben daha ekonomik olarak rahatlamadım - GSMH dan bana düşen pay nerede vs. " kendince haklı ama gerçekler karşısında haksız çıkışlar yapabiliyor.Basiretimiz ve ferasetimizin ufukları köyümüzün çitlerinden aşıp kainatı kapsamalı ki olan olayları iyi analiz etmeli ve sebeb sonuç ilişkisini iyi kurmalıyız.Hataları kusurları ile hükümet genelde iyi yolda, birileri daha iyisini kurup önümüze gelene kadar yiğidin hakkını vereceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,736
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst