Minik Cihazla Kirli Sudan 20 Dakikada İçme Suyu

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,270
Puanları
3,256
Konum
BURSA
1NbBAD.jpg


Temiz içme suyuna erişim çoğumuz için önemli bir sorun değil. Ancak dünyada yaklaşık 650 milyon insanın içme suyuna erişmesi ya çok zor ya da imkansız. Bu durum araştırmacıları yoksunluk yaşanan bölgelerde temiz içme suyu tedarik edilmesine yönelik düşük maliyetli teknolojik çözümler aramaya teşvik ediyor. İşte bu tür çalışmalardan birinde sudaki bakterilerin 99,99’unu 20 dakika içinde öldürebilen pul büyüklüğünde bir cihaz geliştirildi.

Araştırmanın lideri Stanford Üniversitesi’nden Chong Liu,camdan küçük bir siyah dikdörtgen görünümündeki cihazı sadece güneş ışığı altında suyun içine bıraktıklarını,tüm işi güneş ışığının yaptığını söylüyor. Aslında kirli su sadece güneş ışığına maruz bırakılarak da temizlenebiliyor,çünkü UV (Morötesi) ışınlar bakterileri öldürüyor. Ancak bu süreç 48 saati bulabiliyor.Yeni cihaz güneş ışığı tayfının daha geniş bir kısmından yararlanma olanağı sunuyor ve süreyi kısaltıyor.

Güneş ışınlarındaki enerjinin büyük kısmı güneş tayfının UV (morötesi) kısmında değil görünür ışık kısmında bulunuyor. Enerjinin yaklaşık % 50’si görünür ışıkta iken UV ışınlardaki enerji sadece % 4’lük kısmı oluşturuyor. Görünür ışık,elektronları cihazın molibden disülfür kaplı yüzeyine çekiyor, bu da suda birtakım kimyasal tepkimeler oluşmasını tetikliyor. Bu tepkimeler sonucunda hidrojen peroksit ve başka dezenfektan maddeler oluşuyor ve bu maddeler de sudaki mikropları öldürmeye yetiyor.

Malzeme mikroskopta incelendiğinde minyatür molibden disülfür duvarlardan oluşan bir labirenti andırırken biraz daha uzaktan parmak izi gibi görünüyor. Sadece bir malzeme tasarlayarak önemli başarı elde etmenin heyecan verici olduğunu söyleyen Liu amaçlarının insanların daha iyi yaşaması için çevre kirliliği sorunlarını çözmeye çalışmak olduğunu belirtiyor.

Geliştirilen yöntemin uygulanabilirlik açısından önemli bir avantajı var. Birincisi molibden disülfürün üretiminin ucuz olması. İkincisi ise diğer temizleme yöntemlerinin aksine önce suyun kaynatılmasına gerek duyulmaması.

Cihazın herkesin kullanımına hazır hale gelebilmesi için araştırma ekibinin aşması gereken sorunlar var. Cihaz şimdiye kadar sadece üç bakteri soyunda denenmiş, dolayısıyla başka soylar üzerindeki etkisinin de incelenmesi lazım. Öte yandan cihazın mevcut kaplaması kimyasal kirleticiler üzerinde etkili değil.

Molibden disülfür, cihazın içinde bir labirente benzer biçimde (Üst resimdeki gibi) düzenlenmiş ve üstü ince bir bakır tabakayla kaplanmış. Duvarlara çarpan ışık bakterileri öldüren hidrojen peroksitin ve başka dezenfektan kimyasalların oluşumunu tetikliyor.

Alıntıdır.Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2016, Yıl 50, Sayı 587, Sayfa 10, Teknolojik Haberler, Minik Cihazla Kirli Sudan 20 Dakikada İçme Suyu
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst