Birkaç gündür şurada gördüğüm bir sorunu araştırıyorum.
ÖNEMLİ TEKNİK BİLGİ:
Ölçümlerde volüme potu min iken ölçülen gürültü -75 lerde iken, volüme max açıkken gürültü seviyesi -78db lere düşmektedir.
Normal koşullarda volüme max açılınca gürültü seviyesinin az da olsa artması gerekmezmiydi
Devrelerimiz bir çeşit NB (Noise Blanker) mi yapıyor acaba diye gudurup kaşınsam da böyle bir şey mümkün değildir.
Bu anormalliği çözmek için, kafamda birkaç böcük dolaştırdıktan sonra, sebebini buldum
Bu anormalliğin tek sebebi GROUND LOOP (Şase döngüsü) olarak teknikte yer almıştır. Bunun nereden kaynaklandığını araştırırken sonunda sebebini buldum.
Sistemimizin şaselenmesi INPUT board PRE STATE GROUND olarak yapılmıştır. Bu şaselememiz temel olarak sistem sıfır noktasına (Metal şase üzerinden) irtibatlıdır.
İşte burada ölçüm için kullanılan ve PC line in'e giden hattımız doğrudan POWER STATE GROUND olmaktadır. Yani güç katı şaselemesidir.
Bu olayın tek çözümü ise power GND ile PRE GND u ayırmaktır.
DOLAYISI İLE:
Ölçüm için PC ye irtibatladığımız LALE jakların şaselerini bağımsız olarak ana besleme şasesine irtibatlayabilirsek sorun ortadan kalkacak, tüm devrelerimizin gürültü faktörünü bir kabloya göre sağlıklı olarak ölçebilece