Monofaze surekli durdurp kaldırma

Selamun Aleyküm
Sayın Mumco her problemin birçok çözümü olmaktadır. Problemin iyi tarifi, imkanlar vb detaylı bilgiler aktarıldığında hem dahil olanların sayısı artabilir hem de çözümler sonuca daha yaklaşabilir.
Bahsedildiği biçimde durma-kalkma her ne kadar uygulanabilse de pek makul görünmüyor.
Konveyörün daha düşük hızda sürekli çalışması da (güç gereksinimini azaltarak enerji korunumu yapmasına rağmen devamlı sürtünme kaybı vb hallerden farklı kayıplar düşünülebilir olması bir tarafa) bir ihtimal çözüm gibi görünüyor olsa da farklı alternatiflerin sunulmasıyla belki çalışma şartlarına uygun olanı daha iyi anlaşılır.
Elektrik motoru yerine farklı motor vb ekipman kullanılabilir. Mesela hava motoru kullanılırsa ya hazırdaki kompresör depo havasından ve ya bu motor için kurulan kompresör deposundan alınan uygun basınçtaki hava ile kesikli çalışma , pnömatiğin (basınçlı hava akışkanı kullanımının) araya girmesinden doğan verimlilik kaybına rağmen ekipmanların uygun çalışması ve enerji korunumu açısından incelenebilir.
Her bir parçayı itikleyerek çalışan bir pnömatik(havalı) silindir ve ya döner tarz havalı taşıyıcı-itikleyici vb ekipmanlar incelenebilir. Parçanın direk itiklenmesi uygun olursa belki konveyördeki kayıplara göre sistem kaybı azaltılmış olur.
Basınçlı havanın direk parçaya uygun biçimde vurması da iş görür mü incelemek lazım.
Konveyör motoru diğer taraftan hidrolik motor ile de değiştirilebilir. Akülmülatörlerin olmasına rağmen hidrolik enerjinin depolanması ön planda olmadığından, birden fazla konveyörün tek bir hidrolik motor-pompa ile kontrol edilmesi ile bir adet(ve ya gereken sayıda)devamlı çalışan ve tüm diğer konveyör hidrolik motorlarını çalıştıran elektrik motoru-pompa çifti ile kesikli çalışan sistemler, uygun güç vb özellikte tek bir (ve devamlı çalışan) elektrik motoru ile kontrol edilebilir. Sistem senkronizasyonunda kimi zaman sorun olması ile bir kısım konveyörlerin çalışma zamanının çakışmasının; belki elektrik motoru-pompa çiftinin bu güce kısa süre cevap vermesinde mahsur olmasa da, devamlı olması önlemler ile engellenmeye çalışılabilir.
Yalnız son olarak bahsettiğimiz fikrin uygulanmasında sistemlerin birbirine göre senkronizasyonu vb zekasal uyarlamalar önemlidir. Basınçlı hava fiziki olarak kendiliğinden depolanabildiğinden ne kadar depo enerji ile sistem kesikli çalışabiliyor olsa da son bahsimizdeki tek pompa ile sürülen birden fazla konveyör mantığı pnömatik(havalı) sisteme de uyarlanabilir.
İmalat hattının resimleri, çalışma sistematiği, sistemde enerji harcayan tüm ekipman bilgileri vb bilgiler eklenirse, kısmi enerji tasarrufundan ziyade tüm sisteme uygun çözümler üretilebilir.
Başarılar dileriz.
 
motorların güç tüketimleri çok düşük haliyle yapılan masrafların sana geri dönüşü uzun zaman alacaktır motorlar bant motoru olarak çalıştığı için büyük ihtimalle kontaktörlü dür.Şimdi sana invertör al desem hızı gerektiğince ayarlarsın hemde dur kalk olmadan sürekli çalışır birazda enerjiden kar edersin ama bu seferde motorların harici soğutma isteyebilir :D .Biz şahsen kurutma makinamızdaki 4 adet 25-40 kw çift devirli motoru invertörlü sisteme çevirdik max frekansı 50 den 48 e düşürdük o bile gozle gorulur bir fark yaptı...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,340
Mesajlar
935,981
Kullanıcılar
453,634
Son üye
tayfun75

Yeni konular

Geri
Üst