Mosfetlerin patlama sorunu

hakoreiss

Üye
Katılım
3 Ara 2017
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
29
iyi günler kontrolkalemi ailesi. Bir full bridge inverter tasarımı yapmaya niyetlendim. Amacım yüksek frekansta ac gerilim elde etmek. Sürme kısmını hallettim 12 V akü ile denemeler yaptım gayet iyi çalışıyordu. Sonra şebeke gerilimini doğrultucu ile doğrulttum 310-320V arası DC gerilim elde ettim. Şebeke gerilimine uyması için "İRFP460" Mosfet edindim. Mosfetin datasheeti aşağıdaki linktedir. Mosfetlerin şebekeye dayanıklı olduğunu denemek amacıyla ve gate uçları boş şekilde devreyi kurdum. Fişi takınca ne göreyim mosfetlerin dördüde patladı. Birde evin şalterleri attı. Kurduğum kemik devre aşağıdadır. Kafam almıyor. Mosfetin değerleri 500v 20A. Mosfetleri devreye bağlamadan önce kontrol ettim deşarj durumda mı diye deşarj durumdaydı. Mosfetleride sürmedim. Gate ucu boştu. Yükte yoktu. Bir anda patladı. Sonuçta şebekeden 310V elde ediyorum. Mosfetin devrilme gerilimi 500v. Nasıl patlayabilir ki. Şimdiden yardımlarınız için teşekür ederim.

pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/fairchild/IRFP460.pdf
 

Ekli dosyalar

  • Mosfet patlaması.png
    Mosfet patlaması.png
    44 KB · Görüntüleme: 51
Ben hep kitaptan teoriden yola ciktigim icin kafam almamisti. Ogrendigim şeyi bana farkettirdiginiz icin tesekur ederim. :)
 
Buradan, MOSFET gate'inin hiçbir zaman boş bırakılmaması gerektiğini öğrenmiş oldun. O boştaki gate anten gibidir, sağdan soldan huylanır ve MOSFET'i ON yapar.
Hocam gate niye bos birakilmaz aciklarmisiniz sonucta mofsetin tetikleme ucu gerilim yok bisey yok durduk yerde havadanmi tetikleme alir bu meret ben nasil anten olupta tetikleme aldigi anlayamadim
 
MOSFET lerin giriş empedansı çok çok yüksektir, pratikte açık devre gibidir. O yüzden havadaki statik Elektrik bile mosfet gate'ini şarj etmeye yeter. Bunu önlemek için gate'in bir direnç ile şaseye çekilmesi lazım (pull down)
 
MOSFET lerin giriş empedansı çok çok yüksektir, pratikte açık devre gibidir. O yüzden havadaki statik Elektrik bile mosfet gate'ini şarj etmeye yeter. Bunu önlemek için gate'in bir direnç ile şaseye çekilmesi lazım (pull down)
Arkadasimiz 220 wolt tu dogrultup mofsete gondermis burda ki devrede mofset 220 wolt 50 hz sebeke gerilimini dc akima cevrildigi icin frekansini yukseltebiliyormu dogrumu anlamismiyim birde mofsetlerin calisma gerilimleri yukseldikce gate uclari sase yapilmasi gerekiyor galibaki arkadasimiz 12 volta deneme yapinca sorun cikarmamis oyle soyluyor
 
MOSFET gate'lerinin her zaman bir dirençle pasif duruma çekilmesi gerekiyor. Bunun bir istisnası yok. 12V ta da aynı problem meydana gelebilirdi. Ama 220V da yakında bir trafo olması tabi biraz işi kolaylaştırmış oluyor.

Bazı MOSFET'lerin girişlerine statik elektriğe karşı koruma amaçlı olarak zenerler konur. Bu zener, ters bağlı olmasına rağmen, MOSGET giriş empedansı ile kıyaslandığında çok daha düşük bir ters dirence sahiptir, o yüzden bu tip MOSFET'lerde statik'ten dolayı gate'in şarj olma ihtimali daha düşük.

Ama önemli değil, gate mutlaka pasif seviyeye çekilmeli. Genel olarak, elektronikte bütün giriş uçları belirli bir seviyeye çekilmeli (pull up veya pull down). Bir girişi boşta bırakırsan, rus ruleti oynuyorsun demektir. Uzun süre birşey olmayabilir, olunca da tam olur :D
 
Mosfeti ilk ölçtüğümde mosfet kısa devre sonra aynı mosfet sağlam çıkmıştı. Neden böyle olduğunu çözdüğümde gate'in boş bırakılmayacağını öğrenmiştim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,843
Mesajlar
930,714
Kullanıcılar
452,695
Son üye
emrah5939

Yeni konular

Geri
Üst