Motor Dönüş Yönünün Tespiti

Bu cihazlar motor orjinal ise geçerli. Fabrikasyon motorda dönüş yönü bu sistemle belirlenir.

Bu benzeri iki adet faz dönüş yönü ölçen cihazom var. Sıfır cihazlar geldiğinde ilk start up tan önce dönüş yönünü kontrol eder eğer bağlantı ters ise faz sırasını değiştirip güvenle marsa basıyorum.

Motor sıfırda olsa bir kere başkası tarafından içi sokulup takılırsa o motora güvenmem. Bu cihaz müdahale görmüş motorların dönüş yönüne Garanti vermez.

Bir uygulamada motora düşük gerilimle 3 faz verip motor mili dönmeden motor arkasına tutulan manyetik aparat konusu geçmişti. Rotor dönmüyor ama donel manyetik alan düşük gerilimden dolayı oluşuyor. Bunuda anahtarlık benzeri bir aparat ile motorun arkasına tutup dönüş yönü tayin edildiğini görmüştüm. Ama çok yaygın bir uygulama değil.
 

bu aletlerle ilgili cok bilgim yok. Tecrubem ise hic yok. Ama yaptigim okuma ve takiplerden cikarimim eger faz rotasyon belirleyici alet motordan pasif olcum alabiliyorsa ister sebeke, ister kontaktor cikisindan aldiginiz faz donus yonu ile karsilastirip uygun bi baglantiyla motorun istenen yone dondurulebilecegi kannatindeyim.
 

Kafanızın karıştığı nokta bu işte,şimdi trafonun çıkış kısmı soldan sağa U-V_W ve R-S-T renklerle standartlaşmış olsaydı dediğiniz doğru faz yönünden bahsedebilirdik. Ama böyle bir ne standart var nede bunu kurala bağlayan bir uygulama var. Yüzlerce trafo montajı çıkış bağlantısı yaptım hiç birinde çıkış kablo rengi şu faza bağlanır şu faz şu renge bağlanmaz diye ne duydum ne gördüm. Dağıtım trafolarının faz sırası tamamen rastgeledir dolayısıyla şebekenin yönü diye bir olgu yoktur. Çünkü herhangi iki fazın yeri değiştiği anda devir yönü de değişir. Mühendisler, taşeronlar, ihaleyle iş yapanlar tamamen bağlantıyı rastgele yapar. Faz sırası yüksek gerilim tarafında da değişmiş olabilir trafo çıkışında da değişmiş olabilir yada tali pano bina girişi ve daha bir çok panoda da değişmiş olabilir. Sen işine yarayacak şekilde bağlantıyı değiştirirsin. Bir çok motorda devir yönünü motorun üzerine işaretle belirtirler sağa dönecekse ok yönü sağ sola dönecekse sol taraf motor üzerine işaretlenir.
 
Son düzenleme:

Sebeke yonu derken dogru ifade edememis olabilirim siz bunu motoru besledigimiz faz grubu olarak anlayin.

Motoru suren kontaktor, yumusak yolverici veya invertor de olabilir. (Tabii bu aletlerin invertorden cikisindaki faz yonunu belirleyip belirleyemedigini bilmeden yazdim. Sadece R-S-T ve sebeke kavramlarindan uzaklasmak icin boyle bi ornekleme yapiyorum)

Tranformatorler bence baska bi mevzu biz doner makineler ozellikle de uc fazli motorlar uzerinden devam edelim derim.

Bu cihazlarin R-S-T veya kablo renkleri umrunda degil. Sadece ölcumlediginiz faz grubunun donus yonu gosteriyorlar.
 

Böyle derseniz tamam şebekenin faz dönüş yönüne ayarlamak derseniz tabiriniz doğru olur. O zaman bu cihaz motor yönünü şekebenin yönüne eşleştiriyor diyelim
 
Çok zorunlu ! olmadıkça ( 3500 - 4000 ci-
varında motor çalıştırdım,böyle bir zorun-
luluk hissetmedim ) ,böyle aletlere ihtiyaç
olduğunu sanmıyorum.Böyle birşeye ihti -
yaç olsa , mutlaka edinirdik.Verilecek pa-
raya yazık derim.
 
Ornegin tup orgu makinelerindeki ana motor belirtilen yonde donmesi lazim. Cok kisa bi sure dahi ters donse igneleri kirip epey bi maddi hasara neden oluyor. Buna benzer makinelerde oldukca ise yarayacagina inaniyorum. Ayrica her motorun donus yonunu bi kerede ayarlayabilmek profesyonellik adina guzel bisı
 

Bu motor kac kW gücünde? Motor şaft baglantisi nasıl ayrılabilir mu? Ayrılıyor ise ayırıp cihazi enerjileyip dönüş yönünü test etmek gerekiyor.

Bu makinayi dizayn eden motor arızaları durumunu düşünmemiş mi?

Normal şartlarda ilk mesajdaki gibi bir faz yönü tespit cihazi ile faz yönünü kontrol edip doğru bagli ise makinayi o şekilde çalıştırabilirsiniz.

Benzer şekilde benimde hizmet verdiğim cihazlar ters dönmeye hassas. Aşağıdaki gibi bir faz yönü test cihazi ile dönüş yönünü kontrol ediyorum. Doğru ise cihazi enerjilendirip çalıştırıyorum. Bu güne kadar hiç sıkıntı yaşamadım.
 
Her şeyi ! baştan itibaren kendiniz yapmı -
yorsanız,yaptığınız işi riske atma ( hani,el
şeyiyle ! tabiri varya ) ,profesyonelliğe uy-
gun davranış olmaz.Elektrik,sıfır hata isti-
yen meslektir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…