Motor Etiket Değerlerinin Anlamı Nedir?

üçgen 220 yıldız 380 motora yıldız üçgen yolveremeyiz,çünkü üçgen bağlantıda motorun sargı direnci 380/1.732= 220 volta uygundur

üçgen 380 yıldız 660 volt yazan motora yıldız üçgen yolverebiliriz çünkü sargı direnci üçgende 380 volta dayanabilir ve bu motorun yıldız bağlantıdaki sargı direnci 380x1.732 =660 volta denk gelir. Burdaki 660 volt semboliktir

Sn. üyeler.
Konu netleştiğine göre konuyu toparlıyorum.

Üçgen XV yıldız YV motor demek ;(ki Y/kök3 = X dir.)

1) Üçgen XV= faz-faz arası gerilim en fazla XV olan şebekeye üçgen bağlanabilir. (yani sargı başına en fazla XV uygulanabilir.)

2) Yıldız YV= faz-faz arası gerilim en fazla YV olan şebekeye yıldız bağlanabilir. (yani sargı başına en fazla Y/kök3 V yani XV uygulanabilir.)

Lütfen daha sonra okuyacak kişilerde kafa karışıklığı oluşturmamak için, ters görüşü olanlar harici mesaj yazmayınız.
İyi çalışmalar.

Üçgen bağlantı gerilimi motorun faz sargı gerilimidir üçgen 380V demek 1 faz sargısına 380V düşer demek. Yıldız bağlantıda iki sargıya 660V düşer demek bir faz sargısına kök2'de biri yani 380V düşer demektir. Mantığı budur. yıldız 380V - üçgen 220V motora yıldız/üçgen yol verilmez neden? bir sargıya 220V üstünde gerilim düşmemelide ondan. Verirseniz ne olur yıldızdan üçgene geçişte 1 faz sargısı 380V'a maruz kalır ve yanar. Bilmem açıklayıcı oldu mu?

Ufak bir düzeltme kök 2 de biri değil kök 3 de biri. :)

Yıldız 660V demek. Faz-faz gerilimi 660V olan şebekeye yıldız olarak bağlanarak devamlı çalıştırılabilir demektir.

İlgili motoru yıldız üçgen çalıştırmak istediğinizde yanlızca üçgende uygun gerilim verebildiğinde çalıştığı göreceksiniz. İlgili motor yıldızda çalışmayacaktır.Çalışması için Faz-faz gerilimi 660V olması gerekmekte.

Bu konuyu daha önce uygulamalı olarak yaşadım.

Ali Rıza Bey konuya daha yeni dahil oluyorum epeyi vakit geçmiş ama olsun. Biraz daha açar mısınız ya şu karmaşadan kurtulmak istiyorum açıkçası.. Y/kök3=X demişsiniz anlayamadım o ifadeyi..

Tamam biraz daha bakınca anladım teşekkür ederim gerek kalmadı..

Şimdiye kadar hep kulak tersinden gösterilmiş. Üçgen 380 Yıldız 660 v. gibi. Ülkemizde 220 v. ve 380 v. şebekemiz vardır. Motorun etiketine bakarsın ona göre mevcut imkanın neyse, mesela 380 v. varsa 380'in solunda hangi işaret varsa Yıldız veya Üçgen o şekilde bağlarsın. Motorun gücü 7.5 kw ve üstü ise Yıldız/Üçgen bağlamak gerekir. Ancak eğer şebekeniz müsait ise direk üçgen bağlanabilir, bu tecrübeyle alakalıdır.
Etiketi tersten yani sağdan sola doğru okumak lazım. Ama 380 v. yoksa o zaman 220 voltun solunda ne yazıyorsa ona göre klemens bağlantısını yeniden dizayn edip bağlarsın. 660 v. kafamızı karıştırmasın. Her zaman küçük gerilim ÜÇGEN, büyük gerilim YILDIZ'dır. 220/380 yazan bir etikette Üçgen/Yıldız olur. Buna göre mevcut kaç voltun var ise o şekilde çalıştırırsın.

220 / 380 ise
Üçgen / Yıldız olur. Bizim 380 volt' umuz var, o zaman bu motor Yıldız bağlanacak.

Bilmem anlatabildim mi. Lütfen hatalarımı düzeltin.

Son düzenleme:
Bilindiği üzere üçgen bağlantı motorun tam verimli çalışma halidir, kullanılan motorun sargıları 660 Volta dayanaklı demektir. Yıldız bağlantıda Uhat=√3.Ufaz olduğundan dolayı motor yıldızda 380 Volt civarlarında çalışır yani motor üçgende tam 380 Volt çekiyor yıldızda ise bunun iki katı olarak 680 Volt olarak çeker.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri