Motor Hız kontrolü?

Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşların yorumlarını okudum ve benımde eklıyecegım bır konu var. arkadasşlar yanlış hatırlamıyorsam dimmerlerin maksimum firakansı sebeke firekansına eşittir. motorun devrinin düşük oldugu anlaşılıyor. burda çözüm motor devrini yükseltmek. yani Şebeke frekansı olan 50hz yerine 60hz gıbı bir frekans verip makinenın uygun devirde dönmesini saglamak. şimdi gel gelelim 1 fazlı motora dimmer bağlayıp çalıştırmaya. her ne kadar hızı ayarlasakta nominal devrinin ustune cıkamayız dimmerle benim kanaatımca.
bu sebeple size benim tavsiyem ufak bir invertör almanız. kurdugunuz sisteme görede invertör ayarlarını yapmanızdır.
anladıgım kadarıyla sizin için önemli olan 4dk da 1 tur u yakalamak onun içinde en uygun yöntem invertör. yada motoru dc ye çevirip uygun deviri alacagınız gerilimi tespıt eder sabit bir dc gerilim verip o devirde çalıştıra bilirsiniz.
şimdiden kolay gelsin.
 

4 dakikada 1 devir çok çok düşük bir devir. Elektriksel olarak bunu yakalamak çok güçtür. Eğer amaç yüksek tork elde etmek ise bunu inverterle değil redüktör ile yapmak uygundur. Motor milinin dayanabileceği tork bellidir.
Ayrıca o kadar düşük devirde dönen motorun sargıları soğutulamaz ayrıca fan bağlamak gerekir. İnverterle o kadar düşük frekansa inilebileceğini sanmıyorum. Bilen biri aydınlatırsa iyi olur. Saygılar.
 
Şimdi arkadaşlar ben sistemi tam olarak bir daha anlatayım.
Motor çıkışında bir dişli kutusu var.Bu sabit birbirinden ayıramıyoruz.Hemen arkasından redüktör takılı.Redüktörü çıkarıp takabiliyoruz.Ama bunu artık yapamayız çünkü döner tabla mili redüktör çıkışına uygun bir şekilde tornalandı.

Bir yanlış anlaşılma var ben motor devrini düşürmek istiyorum. Şöyle ki;
Şu an için motorun devri 1450 rpm diyelim.Redüktör çıkışı(1 tur 3dk 36sn) 0,27 rpm oluyor.Aradaki oran bu.Bizim istediğimiz ise redüktör çıkışı 0,25 rpm olmalı.

Buradan gidersek 1450 rpm de 0,27rpm çıkışı varsa
0,25 rpm çıkış için 1343 rpm motor hızı
olmalı.İşte ben motor hızını 1343 rpm ye almam lazım o kadar.Başka ekstra bir şey istemiyorum.

1) 1.ersin beyin bahsettiği varyak işimi görebilir mi?

2) Küçük bir inverter fiyatı işimi görebilen 250-300tl.Bunların daha ucuzu yok mu yada sadece benim istediğim tek devire ayarlayabileceğim (1343rpm) bir kart,devre,dimmer vs. var mıdır?

Şu ana kadar cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim...
 

1) Sincap kafesli motor ise olmaz, rotoru sargılı motor ise devri düşürebilirsiniz.

2) Devir sayısı bahsettiğiniz kadar önemli ise servo motor kullanmalısınız inverterlede olacağını sanmıyorum. Verdiğiniz değerler çok hassas.
 
1)Motorlar hakkında çok bir bilgim yok.Sincap kafesli olduğunu nasıl anlarım?

2)Devir o kadar net olmasada olur.1300-1350 rpm arası diyeyim.O kadar net yazmamın nedeni hesap olarak göstermekti.4dk ya ne kadar yaklaşırsam o kadar iyi.Hedefim 4 dk ama.
 
sargılar rotorun yani dönen kısmın üzerindeyse varyak kullanabilirsiniz. sargılar stator yani motor gövdesindeyse varyak olmaz.slm
 

sayın semazen ben kimsenin ayıbını aramıyorum sadece dimmer ile devir ayarı yapılamayacağını anlatmaya çalışıyorum. ayrıca söylediğiniz gibi devrin yükseltilmesi gerektiği konusunda yanlış yorum yapmışım devrin düşürülmesi gerekir. fakat her durumda devir ayarı için sürücü gerekir. forumda araştırma yapan diğer kullanıcılar verilen cevaplar konusunda bilgi sahibi olmayabilirler dolayısıyla asenkron motorlarda devir ayarının nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştım siz sadece yazdılarımdan bir cümleyi cımbızlayarak ithamda bulunuyorsunuz. dikkatsizliğim sonucu makinenin devir sayısının arması gerektiği gibi bir sonuç çıkartmışım devir sayısının düşmesi gerekmektedir. açıklamamın yanlış olan kısmı için diğer kullanıcılardan özür dilerim.
 
kusura bakmayın hocam alıngan davrandım. iyi çalışmalar...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…